Zobacz wątek - Czy mogę podładować aku. kwasowy ładowarką z prądem impuls.?
NAS Analytics TAG

Czy mogę podładować aku. kwasowy ładowarką z prądem impuls.?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Czy mogę podładować aku. kwasowy ładowarką z prądem impuls.?

Postprzez dthard » 7/2/2016, 20:23

Czy mogę podładować akumulator kwasowy ładowarką impulsową do akumulatorów żelowych?
Mam swój akumulator żelowy i ładuje go ładowarką z prądem (o ile nie mylił się facet w motoryzacyjnym) impulsowym. Czy naładuje akumulator YUASA YTZ6 MF (chyba kwasowy) ładowarką taką jak na zdjęciu. Nie znam specyfikacji akumulatora dlatego wysyłam zdjęcie.
Wszystko będzie okej?
Z góry dzięki za pomoc

PS. Znalazłem na internecie to: https://www.tayna.co.uk/Yuasa-YTZ6-High ... P8547.html

Zdjęcia:
1) http://zapodaj.net/8d2fcf761b217.jpg.html
2) http://zapodaj.net/80699cb7ac44b.jpg.html
dthard
Świeżak

Postprzez Glenroy » 7/2/2016, 22:13

Możesz, nic się nie stanie. Ładowarkę impulsową masz do telefonu, do akumulatora masz ładowarkę mikroprocesorową i ładowanie impulsowe to tylko jeden z kilku etapów ładowania.

Prosty przykład:
Obrazek
Tylko pierwszy i ostatni etap wykorzystuje napięcie impulsowe, samo ładowanie to nadal prąd stały o odpowiednim natężeniu.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
Glenroy
Moderator

Postprzez Katje » 12/2/2016, 21:01

Ja mam ładowarkę do żelowych i z tego co wyczytałam na obudowie to jej przystosowanie do aku żelowych polega głównie na tym, że po naładowaniu automatycznie przestaje ładować. I ja nią ładowałam wiele razy akumulatory z płynnym elektrolitem (bo chyba to masz na myśli - aku żelowe przecież też są 'kwasowe') i nic się akumulatorowi nie działo.
Katje
Świeżak

Postprzez Glenroy » 12/2/2016, 21:57

Katje napisał(a):Ja mam ładowarkę do żelowych i z tego co wyczytałam na obudowie to jej przystosowanie do aku żelowych polega głównie na tym, że po naładowaniu automatycznie przestaje ładować. I ja nią ładowałam wiele razy akumulatory z płynnym elektrolitem (bo chyba to masz na myśli - aku żelowe przecież też są 'kwasowe') i nic się akumulatorowi nie działo.

Nie przestaje ładować, tylko przechodzi właśnie w tryb ładowania impulsami. Cały proces ładowania jest taki sam dla wszystkich akumulatorów, bez względu czy to aku kwasowo-ołowiowy, czy VRLA [AGM/GEL], ich konstrukcja jest taka sama, jedyna różnica to sposób realizacji elektrolitu w tychże akumulatorach. Akumulator ładowany jest prądem stałym o odpowiednim natężeniu, w tryb ładowania impulsowego ładowarka przechodzi po całkowitym naładowaniu akumulatora w celu podtrzymania aku w stanie całkowitego naładowania. Akumulator żelowy z powodzeniem można naładować tradycyjnym prostownikiem, tylko trzeba sobie obliczyć czas ładowania, żeby go nie zagotować :).
Najprościej. Czas ładownia = pojemność akumulatora (Ah) x 1.4 / prąd ładowania. Czyli mając aku 12Ah, wyglądało by to tak:
12x1.4/1.2 = 14
Czyli 14 godzin ładowania prądem wartości 1/10 pojemności akumulatora.

Impulsowe to mamy zasilacze do ładowania baterii w telefonach ;).
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
Glenroy
Moderator

Powrót do Mechanika motocyklowa