Jazda crossem po drodze publicznej
• Strona 1 z 1
Jazda crossem po drodze publicznej
Witam z racji tego że dopiero zaczynam przygode z crossem nie znam wszystkich konsekwencji.
Wiem że u siebie po polu moge jeździć bez papierów itp na odpowiedzialność swoja lub rodziców (17 lat- młodociany) Tylko chciałbym czasem wyjechać na droge publiczną asfaltową. Jakie mogą być konsekwencje jak przyłapie mnie policja. Wiem że jeśli nie ma wideo rejestratora i wjade w droge polną to nie wiele mają do gadania. Chodzi mi o sytuacje beznadziejną co już musze się zatrzymać. Co w tedy mi grozi? Nie posiadam A1.
(Cross 125 Chinol)
Wiem że u siebie po polu moge jeździć bez papierów itp na odpowiedzialność swoja lub rodziców (17 lat- młodociany) Tylko chciałbym czasem wyjechać na droge publiczną asfaltową. Jakie mogą być konsekwencje jak przyłapie mnie policja. Wiem że jeśli nie ma wideo rejestratora i wjade w droge polną to nie wiele mają do gadania. Chodzi mi o sytuacje beznadziejną co już musze się zatrzymać. Co w tedy mi grozi? Nie posiadam A1.
(Cross 125 Chinol)
- Rapsteer
- Świeżak
Re: Jazda crossem po drodze publicznej
Rapsteer napisał(a):Witam z racji tego że dopiero zaczynam przygode z crossem nie znam wszystkich konsekwencji.
Sa opisane w co trzecim watku w tym dziale.
Rapsteer napisaÅ‚(a):Wiem że u siebie po polu moge jeździć bez papierów…
Tylko jesli pole spelnia pare wymagan – w skrocie nie moze byc to teren ogolnodostepny.
Rapsteer napisał(a):Tylko chciałbym czasem wyjechać na droge publiczną asfaltową.
Bardzo kiepski pomysl. Zrob lepiej A1.
Rapsteer napisał(a):Jakie mogą być konsekwencje jak przyłapie mnie policja.
Te sa akurat stosunkowo niewielkie – mandacik 300/500 PLN, jak sie upra wcisna ci moto na lawete I odholuja na jakies miejsce a ty bedziesz musial oplacic holowanie i parking.
Duzo gorzej bedzie, jak zrobisz jakakolwiek szkode (n.p. przerysujesz komus auto) – wszelkie koszty ponosisz ty. Zastanow sie, czy aby napewno chesz n.p. placic do konca zycia rente komus, kogo przez przypadek potracisz.
Rapsteer napisał(a):Wiem że jeśli nie ma wideo rejestratora i wjade w droge polną to nie wiele mają do gadania.
Nie ma czegos takiego jak “droga polna” w polskim prawie. Jest „droga gruntowa nieutwardzona“, ale obejmuja ja te same przepisy jak wszystkie inne drogi.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
To samo + bonus z puli nagrod opisanych w Art. 92 kodeksu wykroczen:
§ 1. Kto nie stosuje się do znaku lub sygnału drogowego albo do sygnału lub polecenia osoby uprawnionej do kierowania ruchem lub do kontroli ruchu drogowego, podlega karze grzywny albo karze nagany.
§ 2. Kto w celu uniknięcia kontroli nie stosuje się do sygnału osoby uprawnionej do kontroli ruchu drogowego, nakazującego zatrzymanie pojazdu, podlega karze aresztu albo grzywny.
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 2 można orzec zakaz prowadzenia pojazdów.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
najlepsze w tym jest to, że ja też byłem taki młody ale nie aż tak głupi. miałem kartę motorowerową. bałem się jeździć po asfalcie 125 do tego miałem 50cc. Bałem się, że jak mnie policja złapie to będzie przeje**ne. jak miałem do przejechania asfalt z pola do lasu to pchałem moto, żeby nie kusić losu, trzymałem się z dala od ludzi i dróg uczęszczanych. nie zakładaj że Cię nie złapią, nawet jak spierdzielisz do lasu czy na pole to popytają w okolicy i odwiedzą Cię w domu. Nie bądź durny baran. Zacznij przygodę z crossem od A1 a nie do aresztu, bana na prowadzenie. Jakby to zależało ode mnie to groziłby Ci w pierwszej kolejności porządny wpierdziel za sam pomysł.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
Ucieczka to kiepski pomysl . Kolega quadem jezdzil latem , bez rejestracji , papierow , niczego , radary narobily zdjec , policji tez uciekal i udalo mu sie , na poligon wjechal i sprawa zamknieta , wszystko bylo git, po kilku miesiacach policja odwiedzila go w domu .Sprawa w sadzie , grzywna , byc moze jeszcze cos , nie gada o tym.
Na jakiej podstawie go znalezli , nie wiem , byc moze ktos go sprzedal. Wiec nie warto. A ZTYM ze bys siedzial i jechal na zgaszonym z gorki to mnie rozwalilo ;D
Na jakiej podstawie go znalezli , nie wiem , byc moze ktos go sprzedal. Wiec nie warto. A ZTYM ze bys siedzial i jechal na zgaszonym z gorki to mnie rozwalilo ;D
..
- baccari18
- Świeżak
Moim zdaniem jedyny ratunek to isc i go pchać
A jak cie policja goni to nie uciekaj bo i tak cie złapią, tylko sie zatrzymaj i zachowywuj kulturalnie- może wtedy zapłacisz mniej
I tylko po to odkopałeś temat sprzed dwóch lat?
Czester
A jak cie policja goni to nie uciekaj bo i tak cie złapią, tylko sie zatrzymaj i zachowywuj kulturalnie- może wtedy zapłacisz mniej
I tylko po to odkopałeś temat sprzed dwóch lat?
Czester
- kambie
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości