Kat. A1 w Anglii
• Strona 1 z 1
Kat. A1 w Anglii
Dzień dobry
Chciałam jak to jest się dowiedzieć jak wygląda prawo jazdy kat. A1 w Anglii czy to jest tylko kwestia przyklejenia tej Lki czy trzeba zdawać takie testy jak w Polsce? I ile trzeba być w Anglii żeby w ogóle o takim kursie myśleć?
Interesuje mnie kat.A1 ponieważ chcę sobie kupić Hondę CBR 125.
Jeżeli watek się już pojawił to przepraszam ale ja go nie znalazłam
Będę wdzięczna za pomoc.
Chciałam jak to jest się dowiedzieć jak wygląda prawo jazdy kat. A1 w Anglii czy to jest tylko kwestia przyklejenia tej Lki czy trzeba zdawać takie testy jak w Polsce? I ile trzeba być w Anglii żeby w ogóle o takim kursie myśleć?
Interesuje mnie kat.A1 ponieważ chcę sobie kupić Hondę CBR 125.
Jeżeli watek się już pojawił to przepraszam ale ja go nie znalazłam
Będę wdzięczna za pomoc.
- witch1982
- Świeżak
Hejka
W UK zeby jezdzic pojemnosciami do 125cc ( jest jeszcze jakies ograniczenie mocy ale nie pamietam dokladnie do ilu ) wystarczy zrobic CBT ( compulsory basic training , czy jakos tak )
Koszt ok. 130 funtow.
Elka z tylu i przodu, nie mozesz wjechac na autostrade, nie mozesz wozic pasazera.
Ewentualnie robisz A1, wtedy juz bez elek smigasz.
Tak czy siak , jesli myslisz o prawku na motor w UK to CBT musisz zrobic.
Tyle wiem, moze ktos ma lepsze info.
Pozdrawiam
W UK zeby jezdzic pojemnosciami do 125cc ( jest jeszcze jakies ograniczenie mocy ale nie pamietam dokladnie do ilu ) wystarczy zrobic CBT ( compulsory basic training , czy jakos tak )
Koszt ok. 130 funtow.
Elka z tylu i przodu, nie mozesz wjechac na autostrade, nie mozesz wozic pasazera.
Ewentualnie robisz A1, wtedy juz bez elek smigasz.
Tak czy siak , jesli myslisz o prawku na motor w UK to CBT musisz zrobic.
Tyle wiem, moze ktos ma lepsze info.
Pozdrawiam
- hepatil
- Świeżak
od początku. zanim zaczniesz myśleć o czymkolwiek musisz złożyć wniosek do DVLA o wydanie Provisional Driving Licence (tymczasowe prawo jazdy) dla kat A. można to zrobić online tutaj --> https://www.gov.uk/apply-first-provisional-driving-licence (otwórz link) . kosztuje to 50 funtów i potrzebne jest do tego zdjęcie. alternatywnie formularz można dostać na poczcie i wysłać go ze zdjęciami i potwierdzeniem wpłaty (równiez na poczcie) do DVLA. trwa to ok 2-3 tygodni.
Jeśli masz zamiar jeździć motocyklem do 125cm3 to musisz zrobić CBT.
koszt takiego kursu w zależności od szkoły od 100 funtów w górę.
CBT jest to całodzienny kurs, który trwa ok 6-7 godzin na którym instruktor nauczy Cię podstaw jazdy, prawa, przepisów drogowych. Jeśli ktoś nie radzi sobie z motocyklem to może się zdarzyć że CBT będzie trwało 2 dni, bez dodatkowych kosztów.
ograniczenia.
zakaz poruszania siÄ™ autostradami,
zakaz poruszania się z pasażerem,
moc motocykla do 11kW (14,75 KM)
tabliczki z czerwonym L na białym tle z przodu i z tyłu motocykla.
ukończone 16 lat
prawdopodobnie musisz tak jak w przypadku prawa jazdy przebywać na terenie UK dłużej niż 185 dni w ciągu ostatnich 12 miesięcy. może się zdarzyć że zostaniesz poproszona o udokumentowanie.
brak przeciwwskazań do kierowania motocyklem
CBT jest ważne przez 2 lata od daty wystawienia i potem trzeba je odnowić (zrobić jeszcze raz).
Jeśli nie masz zamiaru nikogo wozić i jeździć autostradami to nie potrzebujesz A1. ale jeśli chcesz to wygląda to tak.
CBT ukończone 16 lat, max 125cc, do 11kW
A1 ukończone 17 lat, 120-125cc, do 11kW / trójkołowce do 15kW
A2 ukończone 19 lat, min 395cc, 25-35 kW o stosunku mocy do masy 0,2kw/kg
dodatkowo jeśli fabryczny niezablokowany motocykl ma 60kW nie można go dławić poniżej 30kW.
A ukończone 24 lat,a min 595cc, min 40kW.
jeśli jesteś zainteresowana jak to wszystko wygląda mogę również opisać. Jeśli jesteś z rocznika 82 możesz zrobić Direct Access (DAS) czyli prawo jazdy na kat A jednym ciągiem po którym możesz dosiadać dowolnej maszyny o każdej pojemności i mocy.
w razie pytań pomogę w miarę możliwości.
Jeśli masz zamiar jeździć motocyklem do 125cm3 to musisz zrobić CBT.
koszt takiego kursu w zależności od szkoły od 100 funtów w górę.
CBT jest to całodzienny kurs, który trwa ok 6-7 godzin na którym instruktor nauczy Cię podstaw jazdy, prawa, przepisów drogowych. Jeśli ktoś nie radzi sobie z motocyklem to może się zdarzyć że CBT będzie trwało 2 dni, bez dodatkowych kosztów.
ograniczenia.
zakaz poruszania siÄ™ autostradami,
zakaz poruszania się z pasażerem,
moc motocykla do 11kW (14,75 KM)
tabliczki z czerwonym L na białym tle z przodu i z tyłu motocykla.
ukończone 16 lat
prawdopodobnie musisz tak jak w przypadku prawa jazdy przebywać na terenie UK dłużej niż 185 dni w ciągu ostatnich 12 miesięcy. może się zdarzyć że zostaniesz poproszona o udokumentowanie.
brak przeciwwskazań do kierowania motocyklem
CBT jest ważne przez 2 lata od daty wystawienia i potem trzeba je odnowić (zrobić jeszcze raz).
Jeśli nie masz zamiaru nikogo wozić i jeździć autostradami to nie potrzebujesz A1. ale jeśli chcesz to wygląda to tak.
CBT ukończone 16 lat, max 125cc, do 11kW
A1 ukończone 17 lat, 120-125cc, do 11kW / trójkołowce do 15kW
A2 ukończone 19 lat, min 395cc, 25-35 kW o stosunku mocy do masy 0,2kw/kg
dodatkowo jeśli fabryczny niezablokowany motocykl ma 60kW nie można go dławić poniżej 30kW.
A ukończone 24 lat,a min 595cc, min 40kW.
jeśli jesteś zainteresowana jak to wszystko wygląda mogę również opisać. Jeśli jesteś z rocznika 82 możesz zrobić Direct Access (DAS) czyli prawo jazdy na kat A jednym ciągiem po którym możesz dosiadać dowolnej maszyny o każdej pojemności i mocy.
w razie pytań pomogę w miarę możliwości.
-
lagiboy - Moderator
Witam mam pytanko. Ukończone 25 lat i mam zamiar zrobić prawko kat. A w anglii. Jak to jest z tym direct access? Co to dokładnie jest? Dodam że nie mam żadnego doświadczenia z motocyklami ani samochodami (chyba że jako pasażer)
- maciek1614
- Świeżak
tzn że robisz pełne A za jednym zamachem, szkolenie zaczynasz od 125 ok 2 dni, potem wkakujesz na coś z przedziału A2 a na koniec coś dużego, Gladius albo XJ6, ER-6 zależy czym dysponuje ośrodek. Na tym ostanim zdajesz MOD1 (plac manewrowy) i MOD2 (jazda po mieście) i po zakończeniu dostajesz A. szkolenie trwa ok 6 dni czasami więcej. MOD1 i MOD2 zdajesz niestety w dwóch różnych dniach. przed przystąpieniem do Direct Access musisz zrobić CBT, możesz to zrobić bezpośrednio przed rozpoczęciem kursu (w ramach kursu) lub daleko przed, okres ważności CBT to 2 lata. warunkiem koniecznym przystąpienia do MOD 1 jest zaliczony egzamin teoretyczny. a zanim w ogóle zaczniesz musisz wystąpić o wydanie Provisional Driving Licence na motocykle. formularze znajdziesz na poczcie, lub można to zrobić na stronie tutaj (otwórz link)
1 provisional driving licence - bez tego nie zaczniesz nic.
2 cbt
3 kurs direct access
4 egzamin teoretyczny (można zrobić w każdym momencie, lecz należy go mieć żeby przejść do pkt 5)
5 mod 1
6 mod 2
1 provisional driving licence - bez tego nie zaczniesz nic.
2 cbt
3 kurs direct access
4 egzamin teoretyczny (można zrobić w każdym momencie, lecz należy go mieć żeby przejść do pkt 5)
5 mod 1
6 mod 2
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Emigranci Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości