Zobacz wątek - Shark Skwal, Speed-R a może HJC FG-ST?
NAS Analytics TAG

Shark Skwal, Speed-R a może HJC FG-ST?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Shark Skwal, Speed-R a może HJC FG-ST?

Postprzez Zimny72 » 8/11/2015, 13:01

Do moderatorów - proszę o nie przenoszenie tematu do wątku ogólnego. Chodzi mi o porównanie konkretnych kasków pod kątem konkretnych wymogów użytkowych.

Przychodzi taki czas, gdy należy zmienić kask na lepszy - obecnie mam Sharka S900C. W sumie byłem zadowolony, poza jednym: nadmierna wentylacja (której nie można wyłączyć) męczy mnie w dłuższych trasach i nie sprawdza się w zimne dni. Dlatego teraz szukam kasku o następujących cechach:

- w którym nie wieje w twarz przy otwartych nawiewach - ewentualnie można wyraźnie wyłączyć wentylację,
- jest w miarÄ™ cichy,
- ma ciemnÄ… blendÄ™,
- ma dużo miejsca przed brodą,
- nie kosztuje więcej niż 1000zł (+/-200zł),
- do jazdy w pochylonej do przodu pozycji.

Czytając opinie użytkowników i przymierzając w sklepach wyszedł mi Shark Skwal, który spełnia w/w kryteria. Niestety po większych przebiegach zaczęły się pojawiać opinie o nie domykaniu się i o pękaniu głównego wizjera w rejonie dźwigni opuszczania blendy - http://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=8988 (otwórz link) - podobno jakaś wada konstrukcyjna? Dlatego zacząłem szukać innych alternatyw.

Po poczytaniu innych recenzji i przymiarkach w sklepach wyszły mi jeszcze Shark Speed-R i HJC FG-ST, które mają dobre opinie jeżeli chodzi o jakość wykonania. FG-ST ma dodatkowo fajne malowania, ale zastanawiają mnie przełączniki górnych nawiewów, które nie wydają się lepsze niż beznadziejne w S900C oraz kilka opinii, że nie daje się wyłączyć wentylacji. Znowu Speed_R jest raczej sportowym garnkiem i nie wiem jak z wyciszeniem? Trochę żałuję, że Skwal zbiera tak marne opinie jeżeli chodzi o jakość wizjera, bo zważywszy cenę i te bajeranckie ledy wydawał się optymalnym.

Stąd pytanie do użytkowników Speed-R i FG-ST: jak się sprawują w praktyce i czy spełniłyby moje kryteria? A może jakieś inne propozycje? Od razu zastrzegam się: proszę nie doradzać mi Shoeiów, Schuberthów i Araiów - nie kupię kasku droższego niż 1000zł w malowaniu bazowym.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez Vasago » 8/11/2015, 19:55

Speed-R jest klasyfikowany przez producenta jako kask na nakedy (a dokładniej cytując roadstery).

- w którym nie wieje w twarz przy otwartych nawiewach - ewentualnie można wyraźnie wyłączyć wentylację: Nie wieje, jest bardzo przyjemny, delikatny wiaterek w okolicy ust. Pomyłką jest za to wielkość przełącznika górnego wlotu powietrza. Natomiast ten kask ma dość niską skorupę w okolicach karku. Sporo odsłania i czasem zdarza się, że powietrze jakby ześlizguje się po nim wzdłuż szyi. Dziwna sprawa, bo raz ten efekt występuje, a potem dziewięć razy nie.
- jest w miarę cichy: To mój drugi kask, więc nie mam specjalnie porównania. Wg mnie szum powietrza jest wyraźny.
- ma ciemnÄ… blendÄ™: CiemnÄ…, wielka i nie zahaczajÄ…cÄ… o twarz
- ma dużo miejsca przed brodą: Mnóstwo. Mikrofon do interkomu wchodzi tak, że w ogóle go nie czuję. Szczęka jest tak pokaźna, że zdjąłem nosek, bo wchodził mi w pole widzenia. Bez noska nie ma problemu.
- nie kosztuje więcej niż 1000zł (+/-200zł): Nie kosztuje, ja w tym budżecie kupiłem wersję carbon skin (nota bene efektowniejszą wizualnie niż wspomniany HTC)
- do jazdy w pochylonej do przodu pozycji: Chyba średnio go do tego projektowano, patrz pierwsze zdanie ;)
Vasago
Świeżak

Re: Shark Skwal, Speed-R a może HJC FG-ST?

Postprzez SlowMotion » 8/11/2015, 23:35

Zimny72 napisał(a):obecnie mam Sharka S900C. W sumie byłem zadowolony, poza jednym: nadmierna wentylacja (której nie można wyłączyć)

:O
Ja się pozbyłem s900c argumentując to dokładnie na odwrót - beznadziejna wentylacja której nie da się włączyć :D jak widać co seria to inne problemy, tylko jedno pozostaje stałe - zamknięcie/otwarcie wlotów niczego nie zmienia w kwestii wentylacji :roll:
SlowMotion
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê