Zobacz wątek - Ciuchy góra dół, rękawice, buty do 1200zł ? POMOCY
NAS Analytics TAG

Ciuchy góra dół, rękawice, buty do 1200zł ? POMOCY

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Ciuchy góra dół, rękawice, buty do 1200zł ? POMOCY

Postprzez Lobuz94 » 2/9/2015, 16:23

Witam!

1.) Przymierzam się powoli do kupna ubrań na motocykl , aktualnie robię prawo jazdy kategoria A2. Tutaj pojawia się mały problem , gdyż sam już nie wiem co kupić jeżeli chodzi o garderobę , a dokładniej chodzi mi o kombinezon/kurtka + spodnie, buty i rękawice. Na kaska już mam pieniądze z innego źródła. Tutaj mam dylemat , jest kilka opcji:

1. Kobinezon 2 częściowy skóra , używany + buty raczej też używane + rękawice nowe
2. Kurtka skórzana/tekstylna + jeansy motocyklowe nowe + buty nowe/używane + rękawice nowe
3. Zbroja nowa + jeansy motocyklowe nowe + buty nowe/używane + rękawice nowe

Bieliznę termoaktywną , kominiarkę , pas nerkowy mam , więc koszty drobniejszej garderoby odpadają.

2. ) Do czego będę używał moto ? Głównie latanie po mieście, dojazd na uniwerek itp, w weekendy wypad gdzieś za miasto trasy myślę max 200 km. Planuję kupić gs 500 ewentualnie er6 jeżeli trafi się ładna sztuka zblokowana.

3. ) Jeżeli nowe rzeczy to które możecie polecić ? Bo jest tego tyle że już sam nie wiem, nie zależy mi na gwieździe na klacie :) Ubranie ma być bezpieczne , certyfikowane. Wiadomo budżet mogę lekko naciągnąć, czekam na jakieś propozycję oraz na której z opcji najlepiej się skupić.
Pozdrawiam !!!
Lobuz94
Świeżak

Postprzez SlowMotion » 2/9/2015, 18:45

Opcja nr. 2 z kurtką tekstylną to zdecydowanie najbardziej uniwersalny zestaw i jeżeli miałby to być Twój jedyny komplet to celowałbym w coś takiego.

Co do kurtki to musiałbyś zobaczyć co jest dostępne na allegro w danych pieniądzach, zdecydować jaki krój (bardziej sportowy czy turystyczny) Ci pasuje i jak wybierzesz kilka modeli to warto spytać co byłoby najlepsze
Jeśli chodzi o jeansy to najbardziej polecana jest chyba marka mottowear, zatem szukałbym czegoś z ich oferty
Buty - najbezpieczniejsze byłyby długie, ale jeśli miałbyś w nich chodzić na uniwerek czy do pracy to możesz przemyśleć coś krótkiego, np. alpinestars fastlane można dorwać za przyzwoite pieniądze i dają jakąś podstawową ochronę kostki i palców.
SlowMotion
Świeżak

Postprzez koperta4512 » 2/9/2015, 18:46

Opcje nr. 3 bym odrzucił, bo wypadało by mieć przynajmniej podstawową ochronę.
Opcje nr. 1 też bym odrzucił jeśli miałby być to strój uniwersalny (w upalne dni oraz w chłodne dni będzie ci się kiepsko jeździć).
Opcja nr. 2 jest najbardziej sensowne według mnie i skłaniałbym się ku kurtce tekstylnej z podpinkami, żeby jakiś deszczyk nie był problemem oraz żeby dało się komfortowo jeździć w chłodniejszy dzień.
Kawasaki Ninja 250R -> Yamaha FZ6 S2
koperta4512
Świeżak

Postprzez Lucekk » 2/9/2015, 20:44

Dokładnie 2 najlepsza. Kurtka tekstylna z podpinka jesień/zima ciepło, a latem jak odepniesz podpinkę to nie jest tak gorąco i w mieście da się wytrzymać. Do tego dobre jeansy, buty długie, albo takie które zakrywają trochę więcej niż kostkę można w nich spokojnie śmigać w pracy czy w szkole, jak dojeżdżasz motocyklem. Rękawice długie bym ci polecił, jeżeli tylko jedną parę chcesz kupić, bo kiedy nadejdą chłodne dni to z krótkimi może być trochę zbyt chłodno. Powietrze może wlatywać przez rękaw kurtki nie jest to zbyt przyjemne. Oczywiście kombi dwuczęściowe też jest super sprawą, bo można odpiąć kurtkę i jeździć w niej i w jeansach jak nie chcesz zakładać całego kompletu, ale w tej cenie to nie wiem czy można w ogóle coś znaleźć. Więc 2 najlepsza opcja.
Lucekk
Świeżak

Postprzez Zimny72 » 3/9/2015, 10:44

Potwierdzam to co koledzy: opcja nr 2. Dodam jedynie, że jeżeli nie zamierzasz poważnie podróżować, to kupowanie kurtki z membraną jest niepotrzebne, za to dokupiłbym 2-częściowy komplet przeciwdeszczowy. Membrana w kurtce ma sens wyłącznie jak jest wypinana, inaczej masz piekarnik jak jest ciepło, ewentualnie taką kurtkę można traktować wyłącznie jako jesienno-zimową (na zimne dni). Niemniej taka kurtka z wypinanymi warstwami to już są inne pieniądze - jeżeli jednak szukasz czegoś sensownego w sensownych pieniądzach, to przyjrzyj się Modece Westport. Wracając do kurtek bez membrany (wyłącznie z podpinką ocieplającą): jak będzie padało, to raczej nie będziesz jechał jeżeli nie będziesz musiał, albo przeczekasz deszcz. Jeżeli jednak będziesz musiał, to taki komplet przeciwdeszczowy na wierzch najlepiej załatwia sprawę. Ponadto kurtka bez membrany zapewnia lepszą wentylację i jest tańsza.

Co do spodni, to poza Mottowear przyjrzyj się markom Redline i Vanucci - obie mają dobre recenzje. Mam i Mottowear (Debonnair) i Vanucci (Estivo II) i jestem bardziej zadowolony z Vanucci. Kumpel który testuje ubrania dla innego portalu znowu zachwala Redline.

Jeżeli chodzi o buty, to przyjrzyj się markom Falco i Gaerne. Mam, jeżdżę i jestem bardzo zadowolony. Porządna włoska marka, a sporo tańsza od Alpinestarsa i Sidiego.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez Vasago » 3/9/2015, 12:11

I Freestarowi, który(nie wiadomo czemu) jest regularnie pomijany w zestawieniach jeansów ;)
Vasago
Świeżak

Postprzez Lobuz94 » 4/9/2015, 11:46

W takim razie jaką kurtkę możecie mi polecić tekstylną ? tak do 400/500 zł może być bez membrany , bo ciuchy przeciwdeszczowe mam, bardziej sportowa niż turystyczna
Lobuz94
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość

na górê