Zobacz wÄ…tek - witam
NAS Analytics TAG

witam

Przepisy, prawo
_________

witam

Postprzez lolo12 » 13/3/2015, 18:38

Witam i przepraszam jeśli był taki temat.
A pytanie brzmi:
- Czy moge dostać mandat za takie coś jak np
jeździłem wioską i patrze znajomy kolega to zajadę do niego pogadać i stawiam moto u niego na podwórku i nagle przyjeżdża policja bo komuś się to nie spodobało i czy mogę dostać mandat jesli moto stoi ( nawet nie chodzi ).
Oczywiście moto zarejestrowane i ubezpieczone ale i oczywiste ze ja nie mam prawka bo to 250.
z góry dzięki za odpowiedz i przepraszam za błędy :wink:
lolo12
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 13/3/2015, 19:12

Powiedz im, czy mogą ci to jakoś udokumentować, że prowadziłeś ten pojazd (nagranie, zeznania świadków itp). To oni muszą ci udowodnić twoją winę, nie ty swoją niewinność.

Ale papiery musisz zawsze mieć przy sobie, bo może zaistnieć podejrzenie popełnienia przestępstwa przez policjantów (czytaj - kradziony)

Generalnie silnik może być włączony na postoju, możesz na nim siedzieć (bo chcesz się np ogrzać), ale nie możesz się na nim przemieszczać z tyłkiem na kanapie, nawet na wyłączonym silniku (pytałem się policjanta z drogówki jesienią) Gdy pchasz motocykl stojąc z boku jesteś pieszym.

Wiele osób jeździ na 250 z prawkiem A i nie widzę nic w tym dziwnego.
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Postprzez lolo12 » 13/3/2015, 20:19

Dzięki za rady :)
ale ja mam 250 (wrf) i dopiero w czerwcu 18stka. ( i nie mam żadnych uprawnień dopiero od kwietnia na A2).
I od tej pory papiery zawsze ze sobą :) bo zawsze zostawały w domu żeby nie zgubić.
i jeszcze jedno nie mam rejestracji założonej ale w domu nowa leży ( bo niema czasu ją zamontować )
czy oto też się przywalą jak będzię stała( czy mogę mięć w plecaku, bo się uczę na kole a wiecie sami ze szkoda rejestracji)
Dzięki za pomoc :)
lolo12
Świeżak

Postprzez SpeedyGonzales » 13/3/2015, 20:22

Jeśli pchasz motocykl to jakbyś nim jechał. Pchać możesz motorower, nawet po pijaku.
SpeedyGonzales
Mieszkaniec forum

Postprzez madcap » 13/3/2015, 20:28

Speedy, błąd, może pchać.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez SpeedyGonzales » 13/3/2015, 22:14

Tak mnie uczyli w OSK. Pchasz samochód, motocykl itd nie.możesz być pijany ani nie mieć uprawnień. Motorower możesz pchać nie mając kart/AM obecnie czy po alkoholu. Ale dobrze że jest sprostowanie, przepisy ciągle się zmieniają (kary za prędkość, projekt zmiany 50 w zabudowanym całą dobę itd)
SpeedyGonzales
Mieszkaniec forum

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

na górê