Zobacz wÄ…tek - Gleba z kolega jako plecakiem + NNW jak to wyglÄ…da
NAS Analytics TAG

Gleba z kolega jako plecakiem + NNW jak to wyglÄ…da

Przepisy, prawo
_________

Gleba z kolega jako plecakiem + NNW jak to wyglÄ…da

Postprzez Flint » 26/5/2014, 19:38

Witam,
kilka dni temu jechałem z kolega motocyklem i jakis niemiły Pan zajechał nam droge (wymusił pierwszeństwo). Kolega zareagował instynktownie i położył moto bo inaczej byśmy wjechali gościowi prosto w drzwi. Facet sie nawet nie zorientował i pojechał dalej tak wiec nie mamy jego numerów rejestracyjnych. Jeżeli chodzi o świadka to ten akurat jest. My pozbieralimsy sie i pojechalismy do domu. Później okazało sie ze strasznie mnie boli reka przez co pojechałem na SOR i okazalo sie (po 5 godzinach czekania) ze lekarz po przeswietleniu RTG oznajmił mi że mam złamana reke, potem tydzien w szpitalu i operacja. Kolega jechał nie swoim motocyklem majac oczywiscie prawo jazdy no i moto ma wykupione OC i NNW, a no i wyjątkowo jechaliśmy nawet przepisowo bo to środek miasta był.

Czy moge sie ubiegać o odzkodowanie i czy kolega nie będzie miał z tego powodu nieprzyjemności?

Miał ktoś z Was jakąś podobna sytuacje?

Z góry dzięki za pomoc
Flint
Świeżak

Re: Gleba z kolega jako plecakiem + NNW jak to wyglÄ…da

Postprzez AnLex » 30/5/2014, 08:58

Flint napisał(a):Witam,
kilka dni temu jechałem z kolega motocyklem i jakis niemiły Pan zajechał nam droge (wymusił pierwszeństwo). Kolega zareagował instynktownie i położył moto bo inaczej byśmy wjechali gościowi prosto w drzwi. Facet sie nawet nie zorientował i pojechał dalej tak wiec nie mamy jego numerów rejestracyjnych. Jeżeli chodzi o świadka to ten akurat jest. My pozbieralimsy sie i pojechalismy do domu. Później okazało sie ze strasznie mnie boli reka przez co pojechałem na SOR i okazalo sie (po 5 godzinach czekania) ze lekarz po przeswietleniu RTG oznajmił mi że mam złamana reke, potem tydzien w szpitalu i operacja. Kolega jechał nie swoim motocyklem majac oczywiscie prawo jazdy no i moto ma wykupione OC i NNW, a no i wyjątkowo jechaliśmy nawet przepisowo bo to środek miasta był.

Czy moge sie ubiegać o odzkodowanie i czy kolega nie będzie miał z tego powodu nieprzyjemności?

Miał ktoś z Was jakąś podobna sytuacje?

Z góry dzięki za pomoc

W takiej sytuacji powinniście zgłosić sprawę na policji i to niezwłocznie, dokładnie opisując okoliczności zdarzenia oraz podając dane świadka. W przypadku umorzenia postępowania z powodu niewykrycia sprawcy będziecie mieć możliwość otrzymania świadczeń z Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego (kolega za moto również może otrzymać odszkodowanie). Jeśli sprawca zostanie ustalony to świadczenia z jego OC. Poza tym w Pana przypadku może istnieć odpowiedzialność cywilna kierującego motocyklem. Kolega jeśli uznany byłby sprawcą może mieć postępowanie karne i wzrost składki. Roszczenia w Pana przypadku zapewne powyżej 10 tyś.

Proponuję skontaktować się z prawnikiem zajmującym się tą problematyką.
Kancelaria Prawno -Odszkodowawcza AnLex | www.kancelariaanlex.pl | tel. 721 401 000 lub 22 613 33 72
AnLex
Świeżak

Postprzez leff » 30/5/2014, 11:23

tutaj sobie nie "panujemy"
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez AnLex » 30/5/2014, 15:08

leff napisał(a):tutaj sobie nie "panujemy"

Ok :)
Kancelaria Prawno -Odszkodowawcza AnLex | www.kancelariaanlex.pl | tel. 721 401 000 lub 22 613 33 72
AnLex
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

na górê