Cagiva mito 125
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Cagiva mito 125
Siema mam mito 125 starszą wersję z okrągłymi lampami.Jest w niej zatarty cylinder i nie wiem czy go tulejować,kupić inny czy kupić silnik z np.padniętą skrzynią.Czy do mito podejdzie cylinder albo silnik od aprili 125 ?
- daniel10011989
- Świeżak
Najlepiej kupić nowy cylinder z tłokiem, ale to kasa. Jak nie masz jej za dużo to tulejka. Jakbyś chciał włożyć tam jakiegoś rotaxa z Aprilii to musiałbyś pewnie mocowania przerobić. Cylinder na pewno Ci z rotaxa do mito nie podejdzie. A silnika z padniętą skrzynią też się nie opłaca, bo nigdy nie wiesz na jaki cylinder trafisz. Ewentualnie znajdź jakiś używany cylinder z dobrą gładzią, ale z tym nigdy nic nie wiadomo.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
-
Jankes *_* - Świeżak
Na allegro tuleja niemiecka 386 złotych no i tłok do tego tylko nie wiem czy taki jak pod nicasil wosnera za 3 bańki czy pod to się coś innego wkłada...
- daniel10011989
- Świeżak
- daniel10011989
- Świeżak
Jak chcesz zrobić tuleję to poszukaj "Motor-Tech Woryna". Ja mam tam robioną tuleję (poprzedni właściciel robił). Wszyscy ogólnie polecają tam robić, głównie same dobre opinie.
-
MarSen - Moderator
Gdybyś miał padniętą skrzynię i kupił silnik z zatartym cylindrem to miało by sens. Remonty 2t są relatywnie tanie, jeśli to możliwe rób szlif, dobry tłok, uszczelki i łożyska i silnik moc ma w PEŁNI porównywalną z parametrami fabrycznie nowych jednostek. No chyba że nie naprawisz jakieś usterki lub źle zrobisz to wiadomo...
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
Tulejowanie w Motor-Techu średnicy powyżej 56 mm 500 zł,a tłoki są 55mm z kawałkiem jak i 56mm z kawałkiem więc nie wiem czy policzą 500 czy 400 do 56 mm.Do tego jeszcze 100 zł jeżeli tuleja w naszym cylindrze była już wymieniana plus tłok 300 to wychodzi nam 800-900 zł..za 1000 można kupić silnik ale czy dobry...
Jak sprawdzić czy tuleja była już wymieniana?
Po numerach ramy da się dojść który to tok produkcji,wiem tyle,że to SP1(chyba)
Jak sprawdzić czy tuleja była już wymieniana?
Po numerach ramy da się dojść który to tok produkcji,wiem tyle,że to SP1(chyba)
- daniel10011989
- Świeżak
Z tulejami to jest tak....
Należy cofnąć się do Nikasilu. Po co to jest?? Dzięki niemu wyeliminowano z cylindra żeliwo, które ma słabe właściwości termiczne. Ma tendencję do gromadzenia ciepła i niechętnie je oddaje (pamiętacie żeliwne grzejniki, albo wanny).
Nikasil to powłoka, która pokrywa żywe miękkie aluminium, by je utwardzić...
I idziemy dalej, tulejujemy, a co tam...
Zakładamy tłok... ale jaki?? Do żeliwnej tuleji?? Nie bo tuleja to rzemiosło, a tłoki już mniej chętnie są dorabiane.
Więc kładziemy tłok od nikasilu. Dostosowany do większych rozprężeń. Efekt, w krótkim czasie ponowne zatarcie...
Tuleja tak - ale jak ktoś Wam dorzuci gwarancje i tłok do żeliwa.
W przeciwnym wypadku nowy zestaw... Co z tego, że drogo??? Stać na konia to stać i na wóz...
Należy cofnąć się do Nikasilu. Po co to jest?? Dzięki niemu wyeliminowano z cylindra żeliwo, które ma słabe właściwości termiczne. Ma tendencję do gromadzenia ciepła i niechętnie je oddaje (pamiętacie żeliwne grzejniki, albo wanny).
Nikasil to powłoka, która pokrywa żywe miękkie aluminium, by je utwardzić...
I idziemy dalej, tulejujemy, a co tam...
Zakładamy tłok... ale jaki?? Do żeliwnej tuleji?? Nie bo tuleja to rzemiosło, a tłoki już mniej chętnie są dorabiane.
Więc kładziemy tłok od nikasilu. Dostosowany do większych rozprężeń. Efekt, w krótkim czasie ponowne zatarcie...
Tuleja tak - ale jak ktoś Wam dorzuci gwarancje i tłok do żeliwa.
W przeciwnym wypadku nowy zestaw... Co z tego, że drogo??? Stać na konia to stać i na wóz...
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Ścigacz.pl
Ja mam tuleję. Nie wiem czy się grzeje, bo w upały jeszcze nie jeździłem. Tłok to najprawdopodobniej Wossner (tak twierdził poprzedni właściciel, osobiście nie rozbierałem jeszcze, bo nie widzę potrzeby). Jakoś nic mi się nie zaciera. Innym użytkownikom NSRki też. Prawda - gorzej oddaje ciepło. Wossner to najlepsze tłoki do NSRki, są różne rozmiary. To samo do Cagivy, też są różne wymiary.
-
MarSen - Moderator
Mam nadzieję takiego widoku na zimę nie spotkać
Chciałbym sprostować pewną rzecz: Vertex pod tuleję nie musi być lepszy. Sam pomyliłem co piszę. Najpierw Vertex, później Wossner... Wossner>Vertex. Tyle.

-
MarSen - Moderator
- daniel10011989
- Świeżak
A słyszeliście o polerowaniu nicasilu? ta rysa nie jest tak bardzo głęboka,warstwa nicasilu ma z 2 mm a rysa może z 0,1 to może dał o by radę to spolerować ?
- daniel10011989
- Świeżak
No właśnie. Myślę miki1406, że bardzo dużo zależy od tego gdzie robi się tuleję. Musisz mieć kanały itp. identyczne jak w oryginale i to pewne, że "Pan Rysio" tego za nic w świecie nie dorobi. Z kolei warsztat wyspecjalizowany w tulejach to chyba zrobi to dość dobrze. Jak będę miał w podobnym stanie silnik po tym sezonie to się przekonam do Twojego zdania. Rozumiem, że robisz przy tym i wgl. ale nie wiadomo skąd te tuleje są nawet i na jakiej mieszance jeździły.
-
MarSen - Moderator
- daniel10011989
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Motorowery do 50 ccm