Trudne sprawy [+18]
-
Walenty - Moderator
mar111cin napisał(a):a pytania na teorii o wymiarach tablicy rejestracyjnej, dokumentach przy sprzedaży auta itp. to już nawet komentarza nie wymagają![]()
Kolega zdając kat.B miał pytanie na ile cm musi być wkopany znak drogowy

Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
-
cioracz - Mieszkaniec forum
Zdecydowanie wole ten po prawej niż takie płetwy 

"ZX-10R" Ninja 2008 | http://bikepics.com/members/blackzx10r/
-
Black-Ghost - VIP Åšcigacz.pl
Angler napisał(a):Bo, bo, bo, bo w autach ciężarowych na ogół są skrzynie niezsynchronizowane i zgranie obrotów silnika z obrotami skrzyni jest wymagającym zadaniem. Poza tym, nie wiem na jakim aucie się uczysz, ale są auta z tzw. półbiegami i wtedy można się pogubić.
Angler nie wiem, co piłeś, ale zmień dostawcę.
1. masz skrzynie tylko z pełnymi biegami jak i skrzynie wyposażone w połówki. W zależności od planowanego obciążenia i mocy. Pogubić się nie można. Chyba, że się jest totalną ....
cioracz napisał(a):Takie rzeczy jak cofanie z przyczepką czy cofanie tirem z wanną to u nas na wsi każde dziecko umie
Nie wiem jak można cofać międzynarodową umową w sprawie transportu transgranicznego (celnego) z wanną.
Ale widać czas się doedukować.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Cioracz, to jest, jakby nie patrzeć forum motocyklowe, czyli również motoryzacyjne.
Stosownie do tego warto używać poprawnego nazewnictwa, przynajmniej w tym aspekcie.
chyba, że miałeś coś takiego na myśli, co dodatkowo ma tabliczkę informacyjną z napisem TIR,
wówczas pasowałoby idealnie do Twojego poglądu.

Stosownie do tego warto używać poprawnego nazewnictwa, przynajmniej w tym aspekcie.
chyba, że miałeś coś takiego na myśli, co dodatkowo ma tabliczkę informacyjną z napisem TIR,
wówczas pasowałoby idealnie do Twojego poglądu.

(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
madcap - obawiam się, i to bardzo, że tir jest już poprawnym określeniem ciągników siodłowych.
tak samo jak z angielskiego donate - po polsku donacja (również dopuszczalny, mimo, że to słówko w oryginale, było używane kilkadziesiąt lat temu i oznaczało jakieś tam ziemie), no i niedługo dopuszczalne będą 'poszłem, przyszłem, etc'.
język ewoluuje, niestety przez to, że posługują się nim ..., którzy nie znają poprawnych form (i tu bez żadnych osobistych wycieczek).
tak samo jak z angielskiego donate - po polsku donacja (również dopuszczalny, mimo, że to słówko w oryginale, było używane kilkadziesiąt lat temu i oznaczało jakieś tam ziemie), no i niedługo dopuszczalne będą 'poszłem, przyszłem, etc'.
język ewoluuje, niestety przez to, że posługują się nim ..., którzy nie znają poprawnych form (i tu bez żadnych osobistych wycieczek).
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
- Kaai
- Mieszkaniec forum
Kaai napisał(a):tak samo jak z angielskiego donate - po polsku donacja (również dopuszczalny, mimo, że to słówko w oryginale, było używane kilkadziesiąt lat temu i oznaczało jakieś tam ziemie), no i niedługo dopuszczalne będą 'poszłem, przyszłem, etc'.
Chyba ci się z dotacją powaliło, donacja to donacja, jak ktoś jest tępy i używa słów których nie rozumie bo chce brzmieć mądrze, to nie jest to jeszcze ewolucja języka

A poszłem i przyszłem to po prostu błędy i oznaka tępoty, a nie ewolucja języka.
Co do rz/ż o/u h/ch to w porównaniu z na przykład pisownią angielskiego i tak nie jest źle. Do tego h i ch i r/rz wcale nie oznaczają tego samego dźwięku, to że tylko kilka gwar widzi różnice to inna sprawa. Ale dla angola polskie a i e to też jedno i to samo.
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Invi napisał(a):Kaai napisał(a):tak samo jak z angielskiego donate - po polsku donacja (również dopuszczalny, mimo, że to słówko w oryginale, było używane kilkadziesiąt lat temu i oznaczało jakieś tam ziemie), no i niedługo dopuszczalne będą 'poszłem, przyszłem, etc'.
Chyba ci się z dotacją powaliło, donacja to donacja, jak ktoś jest tępy i używa słów których nie rozumie bo chce brzmieć mądrze, to nie jest to jeszcze ewolucja języka
A poszłem i przyszłem to po prostu błędy i oznaka tępoty, a nie ewolucja języka.
Co do rz/ż o/u h/ch to w porównaniu z na przykład pisownią angielskiego i tak nie jest źle. Do tego h i ch i r/rz wcale nie oznaczają tego samego dźwięku, to że tylko kilka gwar widzi różnice to inna sprawa. Ale dla angola polskie a i e to też jedno i to samo.
http://sjp.pl/donacja
1. w prawie: dar, darowizna;
2. dawniej: kwota pieniężna lub dobra ziemskie nadane za zasługi, w nagrodę itp.; darowizna;
3. dawniej: dokument stwierdzajÄ…cy darowiznÄ™ na rzecz jakiejÅ› osoby lub instytucji
http://sjp.pwn.pl/slowniki/tir.html
TIR (samochód ciężarowy) TIR-a, TIR-ze; TIR-y, TIR-ów a. tir
tir (samochód ciężarowy) tira, tirze; tiry, tirów a. TIR
Słownik języka polskiego
TIR, tir «duży samochód ciężarowy sÅ‚użący do przewozu towarów na trasach miÄ™dzynarodowych»
wprost ze słownika.
white/blue zipp pro 50
- Kaai
- Mieszkaniec forum
Invi napisał(a):Ciulowego słownikaJeszcze się na wikipedię powołuj
to słownik pwn języka polskiego, ten co obowiązuje w Polsce.
jak się z tym nie zgadzasz, to jesteś tak samo zacofany, jak ludzie, którzy mówią poszłem.
na wiki nie patrzcie, tylko właśnie na słowniki.
//a z motocyklem jest słusznie. potocznie mówię motor, i nic z tym nie zrobisz, jednak poprawna forma to nie jest.
white/blue zipp pro 50
- Kaai
- Mieszkaniec forum
to świadczy tylko o tym, że SPJ nie jest też dobrym źródłem wiedzy.
Kaai.
błąd logiczny
oprócz zestawów złożonych z ciągnika siodłowego i naczepy (a ta akurat służy do transportu towarów), masz jeszcze zestawy złożone z samochodu ciężarowego i przyczepy, lub samego samochodu ciężarowego.
jak również małe (do 3,5 t.) samochody dostawcze.
i w razie potrzeby każdy z nich może służyć do transportu w oparciu o karnet TIR.
a to odnośnie tirówki i ewoluowania języka

Kaai.
błąd logiczny
oprócz zestawów złożonych z ciągnika siodłowego i naczepy (a ta akurat służy do transportu towarów), masz jeszcze zestawy złożone z samochodu ciężarowego i przyczepy, lub samego samochodu ciężarowego.
jak również małe (do 3,5 t.) samochody dostawcze.
i w razie potrzeby każdy z nich może służyć do transportu w oparciu o karnet TIR.
a to odnośnie tirówki i ewoluowania języka

-
madcap - Administrator
Żeby był szpan pod gimnazjum
Pytanie. Miejsce na aku ma 61mm szerokości. A dedykowane do Jawek mają 69mm szerokości. Jak myślicie upchnie się? Bo ufając matematyce to nie możliwe że wejdzie. Ale niektórzy mówią że wejdzie

Pytanie. Miejsce na aku ma 61mm szerokości. A dedykowane do Jawek mają 69mm szerokości. Jak myślicie upchnie się? Bo ufając matematyce to nie możliwe że wejdzie. Ale niektórzy mówią że wejdzie
Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
-
cioracz - Mieszkaniec forum
miki1406 napisał(a):Grynfix napisał(a):TIR - to nie rodzaj pojazdu tylko oznaczenie miedzynarodowego transportu .. a ciągnik siodłowy to ciągnik siodlowy.(...)
Transport I Rekreacja
Transport I Remont

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość