Akumulator żelowy Snell
• Strona 1 z 1
Akumulator żelowy Snell
Ahoj,
Przeszukałem internety, ale nie znalazłem zadowalających mnie informacji. W zeszłym tygodniu umarł mój stary akumulator Yuasa, który był (uwaga!) z 2004 roku! Bardzo chętnie kupiłbym jeszcze raz, ale strasznie ogranicza mnie fundusz - drogie leczenie.. W artykule reklamowym na naszym portalu znalazłem akumulator żelowy Snell w xlmoto --> Klik (otwórz link). Cena dosyć niska, dlatego sceptycznie do tego podchodzę, ale gwarancja jest na 3 lata.
Teraz czas na kilka pytań:
1. Czy ktoś miał już styczność z marką Snell? Jak wypadają jakościowo? Ile trzymają?
2. Jak wygląda eksploatacja akumulatora żelowego?
3. Czy można go ładować zwykłym prostownikiem?
4. Czy należy go formatować?

Przeszukałem internety, ale nie znalazłem zadowalających mnie informacji. W zeszłym tygodniu umarł mój stary akumulator Yuasa, który był (uwaga!) z 2004 roku! Bardzo chętnie kupiłbym jeszcze raz, ale strasznie ogranicza mnie fundusz - drogie leczenie.. W artykule reklamowym na naszym portalu znalazłem akumulator żelowy Snell w xlmoto --> Klik (otwórz link). Cena dosyć niska, dlatego sceptycznie do tego podchodzę, ale gwarancja jest na 3 lata.
Teraz czas na kilka pytań:
1. Czy ktoś miał już styczność z marką Snell? Jak wypadają jakościowo? Ile trzymają?
2. Jak wygląda eksploatacja akumulatora żelowego?
3. Czy można go ładować zwykłym prostownikiem?
4. Czy należy go formatować?

MT-07
-
Marsjanin - Bywalec
1. Nie wiem
2. Normalnie, tylko nie trzeba nic dolewać/sprawdzać
Natomiast akumulatory te szczególnie narażone są na niskie temperatury i znacznie gorzej sobie z nimi radzą (naturalnie mówię tu o mrozach, a nie 10 stopni..).
3. Można, natomiast musi mieć 7-10x mniejszą wydajność prądową niż pojemność akumulatora (zresztą tak samo jest dla kwasówek). Czyli mając np. akumulator o pojemności 7.2Ah ładujemy go prądem 0.72A-1A.
4. Akumulatorów obecnie się nie formatuje/formuje (zarówno tych w telefonach jak i tych większych). Można im jedynie zaszkodzić w ten sposób.
2. Normalnie, tylko nie trzeba nic dolewać/sprawdzać

3. Można, natomiast musi mieć 7-10x mniejszą wydajność prądową niż pojemność akumulatora (zresztą tak samo jest dla kwasówek). Czyli mając np. akumulator o pojemności 7.2Ah ładujemy go prądem 0.72A-1A.
4. Akumulatorów obecnie się nie formatuje/formuje (zarówno tych w telefonach jak i tych większych). Można im jedynie zaszkodzić w ten sposób.
Kawasaki ER-5, 98r.
- jackal_pl
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości