Zobacz wątek - Rejestracja motocykla pod kategorię A2 na przykładzie Sv650s
NAS Analytics TAG

Rejestracja motocykla pod kategorię A2 na przykładzie Sv650s

Przepisy, prawo
_________

Rejestracja motocykla pod kategorię A2 na przykładzie Sv650s

Postprzez kamir0014 » 11/5/2014, 11:11

Na szczęście zakończyłem już całą papierkową biurokrację więc tym samym chcę się podzielić moimi doświadczeniami. Mam nadzieję że komuś pomogę :)

Blokowanie motocykla, krok po kroku na przykładzie sv650.
1. Należy zablokować motocykl. Ja do tego celu użyłem kawałka plexi, z którego wyszlifowałem odpowiedni prostopadłościan dzięki któremu ograniczyłem możliwość odkręcania manetki. U mnie długość tego przedmiotu wynosiła 15 mm, co dało mi 34.51 kW. Polecam jednak dać troszkę dłuższą blokadę, ponieważ ja ledwo co zmieściłem się w limicie.
2. Kiedy mamy już zablokowany motocykl, musimy udać się na hamownie. Jeśli chodzi o Podkarpacie to znalazłem hamownię w Rzeszowie w serwisie motocyklowym Mar-Mot. Koszt takiego zabiegu to 130 zł. Płacąc 130 zł mamy dwie próby na wałku, aczkolwiek jeśli coś poszło by nie tak, bez problemu można się dogadać z obsługującym. Obsługa miła i wyrozumiała. Miałem opóźnienie, zadzwoniłem i bez problemu poczekali na mnie mimo tego że było to piątkowe popołudnie. Dostajemy wykres z hamowni i tym samym stajemy przed najgorszym.
3. Z w/w wykresem z hamowni musimy udać się na stację diagnostyczną, na której podbiją nam przegląd z adnotacją o zmianie mocy. Pojeździłem trochę po stacjach diagnostycznych i okazało się że albo potrzebują opinii rzeczoznawcy lub faktury za wykonanie usługi blokowania z warsztatu który to przeprowadzał. W tej sytuacji trzeba znaleźć taką stację na której tego nie będą wymagać. Według prawa nie jest im potrzebny ani jeden, ani drugi papierek ale diagności chcą mieć po prostu zabezpieczenie. A więc pojechałem na stację do Jedlicza (Tell Bud), gdzie załatwiłem przegląd bez zbędnego gadania i proszenia. Bez problemu diagnosta wystawił mi badanie techniczne. Była to zwykła Podstawowa Stacja Diagnostyczna i w Wydziale Komunikacji w Jaśle przeszło to bez problemu. Większość stacji za dodatkową adnotację „woła” około 80 zł + 62 zł (standard przegląd). W Jedliczu zapłaciłem tylko 62 zł za normalny przegląd.
UWAGA: W adnotacji w badaniu technicznym polecam precyzyjnie opisać w jaki sposób została wykonana blokada, gdyż mi Pani w WK kazała się wrócić do diagnosty aby to zprecyzował. U mnie wyglądało to tak: „ Zmiana mocy motocykla z 53 kW na 34.51 kW za pomocą oryginalnego zablokowanego modułu Suzuki”.
4. Teraz z badaniem technicznym oraz kompletem dokumentów(karta pojazdu itp.) udajemy się do WK. Uzupełniamy kilka papierków, uiszczamy opłatę i czekamy na nowy dowód rejestracyjny.

Koszta:
-wykonanie blokady – 0 zł
-hamownia- 130 zł
-paliwo do Rzeszowa(wiozłem moto na busie)- 90 zł
-przegląd 62 zł
-opłata za wydanie nowego dowodu 55 zł

Łącznie niecałe 340 zł .

Zdjęcia : https://plus.google.com/u/0/photos/1001 ... 9902606657

Jeśli ktoś ma jakieś pytania proszę pisać pw albo gg. 19861272
kamir0014
Świeżak

Re: Rejestracja motocykla pod kategorię A2 na przykładzie Sv

Postprzez Fugu » 11/5/2014, 11:25

kamir0014 napisał(a):1. Należy zablokować motocykl. Ja do tego celu użyłem kawałka plexi, z którego wyszlifowałem odpowiedni prostopadłościan dzięki któremu ograniczyłem możliwość odkręcania manetki.
....
W adnotacji w badaniu technicznym polecam precyzyjnie opisać w jaki sposób została wykonana blokada, gdyż mi Pani w WK kazała się wrócić do diagnosty aby to zprecyzował. U mnie wyglądało to tak: „ Zmiana mocy motocykla z 53 kW na 34.51 kW za pomocą oryginalnego zablokowanego modułu Suzuki”.

Masz maly problem - w swietle prawa, twoj motocykl nie jest zablokowany - stan techniczny pojazdu nie odpowiada papierom. W wypadku wypadku, jesli rzeczoznawca sprawdzi modul, mozesz miec problemy z ubezpieczeniem. To samo w wypadku kontroli przez policje.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez kamir0014 » 11/5/2014, 11:37

Szczerze to jest temat dyskusyjny. Wiesz jak to jest w PL. Ogólnie wydaje mi się że najważniejsze aby motocykl był zablokowany. Zawsze sposób blokady mógł się zmienić.
Nie wiem czy podczas wypadku rzeczoznawca sięgał by do dokumentów w WK ponieważ w dowodzie rejestracyjnym nie ma żadnej notatki o zmianie mocy, ponieważ dostałem nowy dowód w którym wpisana jest moc 34.51 kW :).
kamir0014
Świeżak

Postprzez Fugu » 11/5/2014, 12:06

kamir0014 napisał(a):Ogólnie wydaje mi się że najważniejsze aby motocykl był zablokowany.

Twoj w swietle prawa nie jest. W.g. papierow masz zmieniony modul - jezdzisz na oryginalnym, wiec w kazdej chwili mozesz stanac przed zarzutem falszowania dokumentow lub wyciagniecia blokady.

kamir0014 napisał(a):Zawsze sposób blokady mógł się zmienić.

Zgadza sie, ale wymaga to korektury papierow.

Dodatkowo twoja blokada nie ma homologacji. Nie jestes tez pewien, czy material nie wyrobi sie i po parudziesieciu odkreceniach do oporu, manetka nie wybije dziury w blokadzie i moto bedzie mialo wiecej niz pozwala prawo.

kamir0014 napisał(a):Nie wiem czy podczas wypadku rzeczoznawca sięgał by do dokumentów w WK

Rzeczoznawca sprawdzi jaka moc oryginalna ma twoj moto, potem porowna z papierami, zobaczy ze moc w papierach nie zgadza sie z oryginalna i sprawdzi w jaki sposob moto bylo blokowane i czy blokada w dalszym ciagu jest na miejscu. Standartowa procedura.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez Invi » 11/5/2014, 14:53

Fugu napisał(a):
kamir0014 napisał(a):Ogólnie wydaje mi się że najważniejsze aby motocykl był zablokowany.

Twoj w swietle prawa nie jest. W.g. papierow masz zmieniony modul - jezdzisz na oryginalnym, wiec w kazdej chwili mozesz stanac przed zarzutem falszowania dokumentow lub wyciagniecia blokady.

Ktoś będzie to sprawdzał?

kamir0014 napisał(a):Rzeczoznawca sprawdzi jaka moc oryginalna ma twoj moto, potem porowna z papierami, zobaczy ze moc w papierach nie zgadza sie z oryginalna i sprawdzi w jaki sposob moto bylo blokowane i czy blokada w dalszym ciagu jest na miejscu. Standartowa procedura.

Zakład?
Invi
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Fugu » 11/5/2014, 15:01

Procedura o ktorej pisalem jest standartowa na zachodzie, myslisz ze w polskich ubezpieczalniach pracuja niemyslace istoty sklonne wydawac pieniadze na prawo i lewo?
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez piotras29 » 11/5/2014, 21:24

fugu chłopak opisał jak sobie poradził z tym wszystkim o co pyta wiele osób czyli zblokowanie. niech sie inni uczą od niego że sie da, a ty od razu naskakujesz ze prawie pójdzie siedzieć za to wyluzuj bo ci żyłka pęknie :):) a jak już wywali dzwona "odpukać" to kto moto po wypadku będzie brał na hamownie czy zaglądał w maduł czy jest orginalny czy nie policja i prokuratura zagladnie w dowód rejestracyjny i zobaczy ze posiadał odpowiednie uprawnienia i wsio. jak dla mnie to gratulacje za pomysłowość.
piotras29
Świeżak

Postprzez Fugu » 11/5/2014, 21:48

Fajnie by bylo, gdybys zrozumial co napisalem, zanim zaczniesz komentowac. Nie pisze ze chlopak pojdzie siedziec, tylko wskazuje mu, ze moga byc potencjalne problemy, mimo ze mysli ze jezdzi zgodnie z prawem.

Niestety zabawy z wyciaganiem blokad po wpisaniu nowej mocy w papiery sa na porzadku dziennym i rzeczoznawcy o tym dobrze wiedza. Po dzwonie nikt nie bierze moto na hamownie - po prostu sprawdza sie, czy w wraku znajduja sie blokady.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez koksu94 » 20/11/2014, 23:29

Witam przepraszam za odgrzebanie tematu a moja sprawa tego tematu sie tyczy. Mianowicie zblokowałem sv650s z 53 do 15.88kw. Mam dokumenty z hamowni potwierdzenie rzeczoznawcy i przegląd rozszerzony. W WK powiedzieli ze nie jest możliwa rejestracja bo producent nie przewidział dla pojazdu z ta homologacja blokad. Po rozmowie z rzeczniczką powiedziano ze nie odmówiono tylko urzędnicy mysz miec czas ba zorientowanie sie w sprawie (30 dni). Kazano mi złożyć wniosek o rejestrację wraz z kserokopiami dokumentów dotyczących zmian. I teraz tak jezeli dostanę decyzje negatywna której sie spodziewam co zrobić??? Na jakie paragrafy mogę sie powołać bo jest przeciez wpis ze każdy moto można zblokować. Jezeli odmówią rejestracji w konfiguracji zblokowanej przerejestrował bym moto na pelna moc tak jak jest obecnie w starym dowodzie. Czy mogą byc przy tym problemy???

Prosze o w miarę szybka i rzeczowa odpowiedz. Ewentualnie rade co jeszcze można zrobić?
koksu94
Świeżak

Postprzez jasnoksieznik » 21/11/2014, 11:44

Decyzja o odmowie powinna wymienic podstawe prawna do odmowy. Czyli, musi byc paragraf na "nie". Ty nie musisz udowadniac, ze "tak".
Jesli pojaiw sie podstawa prawna domowy, to dopiero bedzie mozna sie odwolywac.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez madcap » 21/11/2014, 20:39

1. ubezpieczyciele mają prawo sprawdzać dokumenty w WK i robią to.

2. w decyzji administracyjnej jest punkt wskazujący do kogo lub do jakiej instancji przysługuje odwołanie. dla ułatwienia podpowiadam, ze w tym przypadku jest to samorządowe kolegium odwoławacze. kolejnym szczeblem po SKO jest Wojewódzki Sąd Administracyjny.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Marsjanin » 24/11/2014, 12:59

Ja dla przykładu mam w swoim dowodzie wbite 35kW, a blokady nie ma żadnej. Podkreślić muszę, że moto jest z UK.
MT-07
Marsjanin
Bywalec

Postprzez Fugu » 24/11/2014, 13:41

Nie ma bo wydlubales, czy nie ma wpisanej?

W zaleznosci od tego kto i kiedy robil blokade, nie musi byc wpisana.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez andy7 » 24/11/2014, 15:19

Marsjanin napisał(a):Ja dla przykładu mam w swoim dowodzie wbite 35kW, a blokady nie ma żadnej. Podkreślić muszę, że moto jest z UK.

Jaka kat. PJ posiadasz ?

:wink:
kuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videos
andy7
Moderator

Postprzez jasnoksieznik » 24/11/2014, 16:20

@Marsjanin: Czyli jezdzisz moto, ktore jednoznacznie jest mocniejsze od tego moto, do ktorego masz papiery?

Odwazny czlowiek jestes.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez Marsjanin » 24/11/2014, 16:24

Odpowiem wszystkim od razu. Od trzech lat mam kat. A. Moto kupiłem od 3 właściciela w PL. W dokumentach wpisane jest 35kW i pewnie tak to wyglądało w UK, ale moto jest całkowicie odblokowane. Żadnej adnotacji do tego nie mam. A w moto nic nie grzebałem :)
MT-07
Marsjanin
Bywalec

Postprzez Fugu » 24/11/2014, 17:35

Cyzli masz "tylko" problem miedzy tym czym jezdzisz i tym co masz ubezpieczone.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez Marsjanin » 24/11/2014, 18:36

Takie już moto kupiłem i szczerze mówiąc, nie widzę w tym problemu.
MT-07
Marsjanin
Bywalec

Postprzez Fugu » 24/11/2014, 19:00

Twoj ubezpieczyciel bedzie widzial - takie manipulacje umozliwiaja mu nie wyplacac odszkodowania.

"Tak juz kupilem" nie liczy sie przed sadem.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez Marsjanin » 24/11/2014, 19:57

No to jeżeli ktoś jest po prostu zielony w tym temacie, to w razie "W" ma pozamiatane? Nigdzie nie jest napisane, że nowy właściciel ma obowiązek przebadania pojazdu na hamowni. Przegląd przeszedł i został dopuszczony do ruchu, uprawnienia są, więc w czym problem?
MT-07
Marsjanin
Bywalec

Następna strona

Powrót do Prawo