Zobacz wątek - Problem z hamulcami r1 rn09
NAS Analytics TAG

Problem z hamulcami r1 rn09

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Problem z hamulcami r1 rn09

Postprzez snake69 » 2/5/2014, 18:57

Witajcie.
Zwracam się z prośbą o pomoc.
W mojej Yamaha r1 rn09 miałem zamontowany dziwny system przewodów hamulcowych,
mianowicie od pompy hamulcowej wychodził jeden przewód, który szedł do prawego zacisku a od prawego szedł kolejny (krótki) na lewy zacisk, jak w poj. 600. Hamował, ale to nie było to, i wiem że w r1 powinno być inaczej, tym bardziej przy wymianie klocków prawe klocki były zużyte w 95 % a lewe w 30 %.
Postanowiłem zrobić to jak należy i dokupiłem przewód na lewą str. (wszystkie w oplocie)
poprowadziłem oba przewody od pompy zmieniłem śruby i tu pojawił się problem ( bynajmniej dla mnie)
chcąc odpowietrzyć układ przez odpowietrzniki zajęło mi to 2 godz płyn bardzo powoli leci a klamka hamulca nie robi się twarda.
Wrażenie jak by pompka nie pompowała, czy coś zrobiłem nie tak?? padła pompka czy pompka nie jest od tego modelu sam nie wiem.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
snake69
Świeżak
 
Posty: 31
Dołączył(a): 27/9/2011, 17:59
Lokalizacja: wołomin


Postprzez melvin » 3/5/2014, 08:59

Oploty czasem nie chcą się odpowietrzać, miałem kiedyś podobną sytuację, pomogło zostawienie wciśniętej klamki na noc...

Sprawdź pompkę porównując zdjęcia na allegro z tym co masz w moto, jeśli jest od twojego moto to może faktycznie padła (w co wątpię bo przecież pompowała na starych przewodach).
Przewody dedykowane do motocykla? tu teoretyzuję ale jeśli to jakieś no name to może ich średnica jest zbyt duża i pompka nie wyrabia?
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! :twisted:
Avatar użytkownika
melvin
PierwszyOkrutny
 
Posty: 8393
Dołączył(a): 17/9/2007, 21:09
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski

Postprzez snake69 » 3/5/2014, 10:31

No właśnie jak wcisnąłem klamkę i trzymałem to jak by leciało powoli ale cały czas. idę zacisnę na 2-3 godziny i zobaczę co się stanie, jak pompowałem to nie widać było żeby leciały bąbelki powietrza.
Jak patrzę w necie to w nowszych modelach jest odpowietrznik przy pompie u mnie tego nie ma.
Może to istotne jak wcisnę klamkę po 10 min to za pierwszym razem płynu poleci sporo za drugim i trzecim leci coraz mniej.
i Hamulców brak.
Jak patrzyłem na grubość przewodu to wyglądają tak samo.
Dzięki za podpowiedź idę wcisnąć klamkę.
Pozdrawiam
snake69
Świeżak
 
Posty: 31
Dołączył(a): 27/9/2011, 17:59
Lokalizacja: wołomin

Postprzez melvin » 3/5/2014, 10:52

ja blokowałem klamkę podczas odpowietrzania, tj wciskałem, odkręcałem odpowietrznik, jak klamka wpadła to jej nie odpuszczałem tylko dokręcałem odpowietrznik i blokowałem klamkę.
DUŻO GAZU I SPRZĘGŁO OD RAZU! :twisted:
Avatar użytkownika
melvin
PierwszyOkrutny
 
Posty: 8393
Dołączył(a): 17/9/2007, 21:09
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski

Postprzez snake69 » 3/5/2014, 15:23

zrobiłem jak pisałeś i po 4 godzinach nic, nadal brak ciśnienia w przewodach.
Zaraz założę pierwotną wersję i zobaczę czy problem zniknie.
Na szczęście mam zapas płynu hamulcowego :-)
Jak będzie to samo to chyba będę zmuszony zamówić zestaw naprawczy pompy.
snake69
Świeżak
 
Posty: 31
Dołączył(a): 27/9/2011, 17:59
Lokalizacja: wołomin

Postprzez RUTRA.RD » 6/5/2014, 07:17

idziesz do apteki i mówisz
- poproszę największą dostępną strzykawkę
- baba robi oczy jak 5 zl i daje ci 100ml strzykawe :)

jak nie ma 100 to zmieniasz aptekę

bierzesz gumowy wężyk podgrzewasz końcówkę wtykasz na odpowietrznik, do strzykawki lądujesz płyn hamulcowy na fulla i podpinasz wężyk, następnie wciskasz płyn odpowietrznikiem - oczywiście zacznie go przybywać na gorze wiec potrzebna pomoc, możesz drugi poluzować odpowietrznik tez może się od razu odpowietrzy, lub do dwóch wstrzyknąć

jak to dobrze zrobisz to twój problem zniknie

oczywiście później dobrze tradycyjna metoda pooprawic

ps. wezyk od zacisku do zacisku czesto wystepuje i nie jest niczym dziwnym sa 3 wersje ta jest jedna druga to bezposrednio z pompy na dwa i 3 to z pompy na rozdzielacz i do kazdego

nastepnie piszesz do mnie z prosba o moj numer konta i przelweasz mi 50 zl


ahahhahahahahahahahha
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Avatar użytkownika
RUTRA.RD
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 4151
Dołączył(a): 14/10/2010, 11:58
Lokalizacja: Satanistyczna pustka umysłowa

Postprzez snake69 » 6/5/2014, 15:42

he he .
Udało się z pomocą kolegi... już kupiłem strzykawkę i miałem wtłaczać od spodu ziomek pomógł mi pompować a ja odpowietrzałem i po 50 min klamka zaczęła twardnieć.
Hamulce powróciły.
Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich.
snake69
Świeżak
 
Posty: 31
Dołączył(a): 27/9/2011, 17:59
Lokalizacja: wołomin

Postprzez RUTRA.RD » 6/5/2014, 19:58

masz cierpliwość 50 minut :)
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Avatar użytkownika
RUTRA.RD
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 4151
Dołączył(a): 14/10/2010, 11:58
Lokalizacja: Satanistyczna pustka umysłowa



Powrót do Mechanika motocyklowa



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości




na gr