Zobacz wątek - Wymiana cylindra Piaggio NRG 50 Power
NAS Analytics TAG

Wymiana cylindra Piaggio NRG 50 Power

i inne małe pojemności
_________

Wymiana cylindra Piaggio NRG 50 Power

Postprzez emek1515 » 15/4/2014, 20:42

Witam, chcąc, nie chcąc jestem zmuszony do wymiany cylindra w swoim Piaggio. Myślałem nad cylindrem o większej pojemności, i stąd moje pytania:
1) Jaki cylinder byście polecili? (jakiej marki, jaka pojemność)
2) Co jeszcze będzie trzeba wymienić (oprócz, cylindra, tłoku, pierścieni)?
3) Jak ta zmiana wpłynie na osiągi mojej kosiarki? o.O
4) Czy to w ogóle się opłaca?

Skuter to Piaggio NRG 50 Power, wszystko seryjne.
emek1515
Świeżak

Postprzez MarSen » 15/4/2014, 21:23

Najpierw odpowiem na pytanie nr 4. Jak chcesz większy cylinder to musisz go przerejestrować na motocykl, inaczej to będzie niezgodne z prawem, a ubezpieczenie nie ważne (ponieważ w świetle prawa jeździłbyś motocyklem, a nie motorowerem). Płacisz tam kary za brak uprawnień, złe ubezpiecznie i wgl. jakbyś miał wypadek. Co do 1) to najlepiej oryginalny, seryjny (tuningowych jest mnóstwo, poszukaj na mielochu, byleby nie chiński). 2) Łożysko igiełkowe (chyba tak to się nazywa) też się wymienia przy wymianie tłoka. No i nie zapominaj o uszczelkach pod głowicę. 3) Jeżeli chodzi o serię to nijak, a jak większa pojemność to na 80cc (w rzeczywistości 72cc) polecisz może te 5-10km/h więcej, ale przyspieszenie będzie lepsze. Poza tym jak chcesz zmieniać na większy to często poleca się wymienić wał na wzmacniany, rolki będzie trzeba zmieniać. Ogólnie jak zwiększasz pojemność to i sprzęgło, dzwon, wydech i pewnie kilka innych rzeczy o których zapomniałem trzeba zmienić, żeby zestroić je z większą pojemnością i wyciskać z niej 100%.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
MarSen
Moderator

Powrót do Motorowery do 50 ccm