Umowa kupna motocykla z Belgii
• Strona 1 z 1
Umowa kupna motocykla z Belgii
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum
Mój problem wygląda następująco:
Kupiłem motocykl od pewnego Pana który sprowadził go z Belgii. Nie miał on jednak żadnego dokumentu poza dowodem rejestracyjnym. Kupiłem bo motocykl mi się spodobał i cena była atrakcyjna (Kawasaki Zephyr 550). Pan stwierdził, ze moge sobie przetłumaczyć dowód rejestracyjny i napisać umowę między mną a właścicielem wpisanym w dowodzie.
Dowód przetłumaczyłem u tłumacza przysięgłego (cena 30 zł), ale teraz pojawia się problem następujący:
Co wpisać na formularzu umowy żeby w wydziale komunikacji zarejestrowali moto na mnie?
Jeśli kupujemy w polsce, wszystko jasne, dane z dowodu osobistego i już, a tu w dowodzie rejestracyjnym jest tylko imię, nazwisko i adres właściciela, a co z numerem dokumentu tożsamości? A może nie trzeba go wpisywać?
Dziękuje z góry za pomoc
Pozdrawiam
Mój problem wygląda następująco:
Kupiłem motocykl od pewnego Pana który sprowadził go z Belgii. Nie miał on jednak żadnego dokumentu poza dowodem rejestracyjnym. Kupiłem bo motocykl mi się spodobał i cena była atrakcyjna (Kawasaki Zephyr 550). Pan stwierdził, ze moge sobie przetłumaczyć dowód rejestracyjny i napisać umowę między mną a właścicielem wpisanym w dowodzie.
Dowód przetłumaczyłem u tłumacza przysięgłego (cena 30 zł), ale teraz pojawia się problem następujący:
Co wpisać na formularzu umowy żeby w wydziale komunikacji zarejestrowali moto na mnie?
Jeśli kupujemy w polsce, wszystko jasne, dane z dowodu osobistego i już, a tu w dowodzie rejestracyjnym jest tylko imię, nazwisko i adres właściciela, a co z numerem dokumentu tożsamości? A może nie trzeba go wpisywać?
Dziękuje z góry za pomoc
Pozdrawiam
- sfenio
- Świeżak
sprawa wyglada tak żę kolo który ci sprzedał sprzeta żeby nie widniec jako pośrednik czyli żeby nie płacił podatku nie musiał rejestrowac firmy jako auto moto handel ipt opylił ci moto bezpośrednio od własciciela jak wiadomo w czasach wielkiego bumu sprowadzanych auta z zachodu wszyscy handlarze tak robili, tylko ty popełniłeś mały ale bardzo istotny błąd sprzedający powinien dac ci umowe kupna sprzedaży z włascicielem podpisaną przez własćiciela z wpisanymi jego danymi do której ty dopisujesz swoje dane podpisujesz sie i dokument gotowy. a teraz na ciebie spada podrobienie podpisu na umowie kupna sprzedaży zebyś to moto mógł zarejestrowac za co grozi grzywna, a nawet zawiasy o czym pisze leff, dane własciciela to najmniejszy problem bo je masz podpis własciciela to problem!!
Skrajny przypadek który jest bardzo małoprawdopodobny wyobraż sobie ze handlarz od którego kupiłeś ukradł to moto z kluczykami i w schowku pod siedzeniem znalazł do niego dokumenty i ci go sprzedał ty go kupiłeś koleś sie wypiera ze ci go sprzedał itp oczywiscie to nie możliwe, ale uważaj ziomek na takie tematy bo teraz on jest czysty a ty w nocy nie śpisz
Skrajny przypadek który jest bardzo małoprawdopodobny wyobraż sobie ze handlarz od którego kupiłeś ukradł to moto z kluczykami i w schowku pod siedzeniem znalazł do niego dokumenty i ci go sprzedał ty go kupiłeś koleś sie wypiera ze ci go sprzedał itp oczywiscie to nie możliwe, ale uważaj ziomek na takie tematy bo teraz on jest czysty a ty w nocy nie śpisz
- piotras29
- Świeżak
• Strona 1 z 1