Mały miejski motorek (250) do 7k PLN
• Strona 1 z 1
Mały miejski motorek (250) do 7k PLN
Witam
Rozmyślam nad zakupem motocykla (głównie do miasta) i chciałem zapytać o Wasze zdanie, ale po kolei
- Do tej pory już od 4 lat jeżdżę skuterem (przysłowiowa 50, kibelek itt)
- Wzrost 187cm, waga około 80
- Motocykla głównie będę używał do "samotnej" jazdy po mieście (dojazdy do pracy itp.) 99,99%, czasem za miasto do rodzinki wycieczka około 100km - na trasie na której samochodem i tak się średnio jedzie 65km/h.
- W tym roku zima była łaskawa, więc jeździłem do póki nie spadł pierwszy śnieg i jak tylko stopniał to znowu uruchomiłem 2 kółka - czyli około 1mc przerwy było . W sezonie będę robiło około 6kkm
- Ubranko już jakieś posiadam, a jeśli chodzi o sam motocykl to myślę o kwocie 5tys (max7)
- Na pytane "Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?" odpowiem...nie wiem. Ile trzeba żeby jeździł, ale im mnij tym lepiej .
- Z ofert jakie widziałem to najbardziej podobają mi się "golasy".
Jako że ma to być "mały motorek" na miasto to chciałem jak najbardziej niezawodną 250 - jak drogi będą dobrze odśnieżone to i w zimie chce jeździć.
Do tej pory rozmyślałem nad salonowym Romet Division 250 - tutaj jestem ciekaw opinii, choć przyznam że nie jest to moje marzenie .
Drugi motocykl nad jakim się zastanawiam i myślę iść w tym kierunku to Yamaha YBR 250.
Pytania jakie mam to:
1. Jakie inne maszyny warto brać pod uwagę dla takiego początkującego jak ja?
2. (WAŻNIEJSZE) Myślę nad zakupem YBR-ki z nauki jazdy (L) - na rynku niemal niemożliwe jest znaleźć inne. Czy waszym zdaniem warto w ogóle rozważać zakup moto z L (i założyć że sprzęgło do wymiany) czy trzymać się od nich z daleka? I czy YBR-ka ma w ogóle przyszłość tj. czy jest to motorek jakiś bardzo awaryjny czy nie, bo na stronie Yamahy nie ma go już w ogóle w ofercie (mówię o 250)- tak jakby się z niego wycofali, dlatego zastanawiam się też nad dostępnością części - prędzej czy później będą potrzebne.
A może ktoś z Krakowa i okolic ma jakiś ciekawy pojazd na zbyciu ?
Rozmyślam nad zakupem motocykla (głównie do miasta) i chciałem zapytać o Wasze zdanie, ale po kolei
- Do tej pory już od 4 lat jeżdżę skuterem (przysłowiowa 50, kibelek itt)
- Wzrost 187cm, waga około 80
- Motocykla głównie będę używał do "samotnej" jazdy po mieście (dojazdy do pracy itp.) 99,99%, czasem za miasto do rodzinki wycieczka około 100km - na trasie na której samochodem i tak się średnio jedzie 65km/h.
- W tym roku zima była łaskawa, więc jeździłem do póki nie spadł pierwszy śnieg i jak tylko stopniał to znowu uruchomiłem 2 kółka - czyli około 1mc przerwy było . W sezonie będę robiło około 6kkm
- Ubranko już jakieś posiadam, a jeśli chodzi o sam motocykl to myślę o kwocie 5tys (max7)
- Na pytane "Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?" odpowiem...nie wiem. Ile trzeba żeby jeździł, ale im mnij tym lepiej .
- Z ofert jakie widziałem to najbardziej podobają mi się "golasy".
Jako że ma to być "mały motorek" na miasto to chciałem jak najbardziej niezawodną 250 - jak drogi będą dobrze odśnieżone to i w zimie chce jeździć.
Do tej pory rozmyślałem nad salonowym Romet Division 250 - tutaj jestem ciekaw opinii, choć przyznam że nie jest to moje marzenie .
Drugi motocykl nad jakim się zastanawiam i myślę iść w tym kierunku to Yamaha YBR 250.
Pytania jakie mam to:
1. Jakie inne maszyny warto brać pod uwagę dla takiego początkującego jak ja?
2. (WAŻNIEJSZE) Myślę nad zakupem YBR-ki z nauki jazdy (L) - na rynku niemal niemożliwe jest znaleźć inne. Czy waszym zdaniem warto w ogóle rozważać zakup moto z L (i założyć że sprzęgło do wymiany) czy trzymać się od nich z daleka? I czy YBR-ka ma w ogóle przyszłość tj. czy jest to motorek jakiś bardzo awaryjny czy nie, bo na stronie Yamahy nie ma go już w ogóle w ofercie (mówię o 250)- tak jakby się z niego wycofali, dlatego zastanawiam się też nad dostępnością części - prędzej czy później będą potrzebne.
A może ktoś z Krakowa i okolic ma jakiś ciekawy pojazd na zbyciu ?
- Szagal
- Świeżak
A jakie masz prawo jazdy? W cenie 250 znajdziesz fajną 500, która będzie równie niezawodna, spalanie będzie mieć tylko nieco wyższe, a jeździ się fajniej i bezpieczniej z troche większa mocą. Z 250 jest jeszcze Honda CB250. Jeździłem na kursie, do prędkości przepisowych (70km/h) bardzo przyjemnie się zbierała i wykonanie, jakość materiałów również bardzo dobra.
- kello
- Świeżak
Ninja/ZZR/EL 250 - małe i dynamiczne, przy górnej granicy funduszy, kupi się Ninję 250 starszej generacji (tj. gaźnikową), ale z rocznika 2005-2007.
CB/GN/SR/YBR/CBF 250- małe, mniej dynamiczne, ale część modeli (GN/SR/YBR/CBF) była popularna w szkołach jazdy i istnieje ryzyko trafienia na sztukę trzymającą się na słowo honoru.
CB/GN/SR/YBR/CBF 250- małe, mniej dynamiczne, ale część modeli (GN/SR/YBR/CBF) była popularna w szkołach jazdy i istnieje ryzyko trafienia na sztukę trzymającą się na słowo honoru.
-
Angler - Bywalec
Jak koniecznie 250, to kupuj CBF250. A spalanie w motocyklu bardzo zależy (bardziej niż w samochodach) od stylu jazdy, więc może się okazać, że taki np. GS500 przy bardzo spokojnym użytkowaniu spali ci niewiele więcej niż YBR.
- kello
- Świeżak
Dzięki za informację zwrotne. Przyznam ze po waszych komentarzach dochodzę do dwóch wniosków (ten 2 to właściwie potwierdzenie moich wcześniejszych przemyśleń):
1. Może jednak muszę jeszcze raz przemyśleć coś większego niż 250.
2. To co napisał leff - moje aktualne fundusze są zbyt małe.
No nic zobaczymy co czas pokarzę może trafi się w totka lub trzeba przekiblować ten sezon i do następnego uzbierać na np.: Suzuki Inazuma albo jakiś moto z większą pojemnością przemyśleć.
1. Może jednak muszę jeszcze raz przemyśleć coś większego niż 250.
2. To co napisał leff - moje aktualne fundusze są zbyt małe.
No nic zobaczymy co czas pokarzę może trafi się w totka lub trzeba przekiblować ten sezon i do następnego uzbierać na np.: Suzuki Inazuma albo jakiś moto z większą pojemnością przemyśleć.
- Szagal
- Świeżak
Fakt motocykla Ninja 250R nie brałem pod uwagę. Ale po tym co napisałeś postanowiłem trochę poszukać/poczytać (niestety nikt ze znajomych takiego nie posiada) i wygląda na ciekawą propozycję. Będę musiał się przyglądnąć na żywo i przejechać jak się będę czuł na czymś takim.
- Szagal
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Chcę kupić motocykl - kat A
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości