Piaggio x8 125, problem z odpalaniem
• Strona 1 z 1
Piaggio x8 125, problem z odpalaniem
Witam Od niedawna jestem posiadaczem skutera Piaggio x8 o pojemności 125 z 2004roku. Gdy odpalam silnik gdy jest zimny skuter zaskakuje bez problemu, gdy się rozgrzeje i go zatrzymam, zgaszę i zapalę po upływie dwóch minut zapala poprawnie. Problem się pojawia gdy skuter postoi po jeździe z 25minut i dłużej, silnik nie ma ochoty odpalić. Muszę go trzymać dosyć długo na rozruszniku a silnik tak jakby zaskakiwał ale nie chce wchodzić na obroty biegu jałowego, aż zapala z trudem i zaczyna pracować z bardzo niskich obrotów na granicy zgaśnięcia, po sekundzie obroty się stabilizują na normalne. Gdy już pracuje to wszystko jest poprawnie, silnik ładnie wchodzi na obroty podczas jazdy i jest zrywny. Jak myślicie co może być przyczyną takiego zachowania. Skuter jest zalany świeżym paliwem, jest po wymianie filtra paliwa, oleju, filtra powietrza itp
- PatrykkSpokojnyy
- Świeżak
Podpinałem dwa razy akumulator z auta kablami rozruchowymi do skutera, poprawa była bardzo mała przy kręceniu. A może kupić nową dobrej jakości świecę, bo tak dokładnie nie jestem zorientowany kiedy była wymieniana przez poprzedniego właściciel hm
- PatrykkSpokojnyy
- Świeżak
Przeczytałem w danych serwisowych że do tego silnika jest przeznaczona świeca CHAMPION RG 4 H, a na jednym z większych serwisów aukcyjnych sprzedają świece irydowe niby japońskie za około 55zł , z taką cienką elektroda. W opisie podają że pasuje do tego akurat mojego silnika. Jak myślicie szukać takiej jak podaje producent czy kupić taką irydową, co ma niby dawać lepszą iskrę, czy to jakaś bajka z tą mocną iskrą hm
- PatrykkSpokojnyy
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm