Co na to prawo?
• Strona 1 z 1
Co na to prawo?
Więc jeżeli pochał bym motor po chodniku to czy policja może się do mnie przyczepić?
Motor nie może być zarejestrowany bo jest to cross do jazdy na torze. I nie mam też prawka.
Normalnie mogę sobie go pchać czy nie zbyt;P
Motor nie może być zarejestrowany bo jest to cross do jazdy na torze. I nie mam też prawka.
Normalnie mogę sobie go pchać czy nie zbyt;P
- MathewPL
- Świeżak
-
Marsjanin - Bywalec
pchając motocykl jesteś pieszym a wieć obawiązują cie przepisy odnoście pieszych a nie przepisy dla ruchu pojazdów albo jakieś inne przeczytaj definicje pieszego i masz rozwiązanie zagadki
Pieszy – osoba znajdujÄ…ca siÄ™ poza pojazdem na drodze i nie wykonujÄ…ca na niej robót lub czynnoÅ›ci przewidzianych odrÄ™bnymi przepisami. Za pieszego uważa siÄ™ również osobÄ™ prowadzÄ…cÄ…, ciÄ…gnÄ…cÄ… lub pchajÄ…cÄ… rower, motorower, motocykl, wózek dzieciÄ™cy, podrÄ™czny lub inwalidzki, osobÄ™ poruszajÄ…cÄ… siÄ™ w wózku inwalidzkim, a także osobÄ™ w wieku do 10 lat kierujÄ…cÄ… rowerem pod opiekÄ… osoby dorosÅ‚ej
Pieszy – osoba znajdujÄ…ca siÄ™ poza pojazdem na drodze i nie wykonujÄ…ca na niej robót lub czynnoÅ›ci przewidzianych odrÄ™bnymi przepisami. Za pieszego uważa siÄ™ również osobÄ™ prowadzÄ…cÄ…, ciÄ…gnÄ…cÄ… lub pchajÄ…cÄ… rower, motorower, motocykl, wózek dzieciÄ™cy, podrÄ™czny lub inwalidzki, osobÄ™ poruszajÄ…cÄ… siÄ™ w wózku inwalidzkim, a także osobÄ™ w wieku do 10 lat kierujÄ…cÄ… rowerem pod opiekÄ… osoby dorosÅ‚ej
- piotras29
- Świeżak
Czyli z tego wynika, że jeżeli jesteś poza drogą na tzw. "chodniku" to jesteś na ciągu do ruchu pieszych i możesz po nim jechać. Tylko, że wtedy musisz uważać bo możesz dostać kw 98 jak ktoś też się będzie na nim znajdował.
Mnie bardziej ciekawi, jak byś udowodnił, że pchany przez ciebie, nie zarejestrowany motocykl i bez tablic, jest akurat twoją własnością
Mnie bardziej ciekawi, jak byś udowodnił, że pchany przez ciebie, nie zarejestrowany motocykl i bez tablic, jest akurat twoją własnością

GW - nie czytam
TVN - nie oglÄ…dam
PO - nie głosuję
TVN - nie oglÄ…dam
PO - nie głosuję
- ProOne.zn
- Świeżak
kolega pyta o pchanie motocykla po chodniku co oczywisćie nie jest zabronione i może to robic a dokumentem dla takiego motocykla ze jest jego własnośćią może byc umowa kupna-sprzedaży. Jazda po chodniku oczywiśćie jest zabroniona
- piotras29
- Świeżak
ProOne.zn napisał(a):Czyli z tego wynika, że jeżeli jesteś poza drogą na tzw. "chodniku" to jesteś na ciągu do ruchu pieszych i możesz po nim jechać.
Nie, nie mozesz jechac. Chodnik nie jest czescia jezdni przeznaczona do jazdy
ProOne.zn napisał(a):Mnie bardziej ciekawi, jak byś udowodnił, że pchany przez ciebie, nie zarejestrowany motocykl i bez tablic, jest akurat twoją własnością
Po co? Jakie znaczenie ma, czy pchany przez ciebie pojazd jest twoja wlasnoscia a nie n.p. kolka gospodyn wiejskich?
Sprawdzanie papierow w trakcie kontroli nie jest w celu sprawdzenia, czy kierowca jest wlascicielem, sluzy do sprawdzenia czy pojazd jest poprawnie zarejestrowany. W wypadku pchania, nie jest to konieczne.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość