Zobacz wÄ…tek - Cross YZ 85 vs Policja ?
NAS Analytics TAG

Cross YZ 85 vs Policja ?

Przepisy, prawo
_________

Cross YZ 85 vs Policja ?

Postprzez _Leper_ » 14/2/2014, 03:03

Witam.
Mam 14 lat i posiadam crossa Yamaha YZ 85, motocross jest moim wielkim hobby i na tor dojeżdżam razem z moim tatą, lecz on jedzie na rowerze, a ja na crossie po drodze publicznej, wiem że to trochę dziwne, ale wszystko zrobiłem żeby mieć crossa i musiałem się zgodzić na takie warunki jakie mam, dodatkowo jadę na crossie za moim ojcem i staram się jeździć blisko krawężnika, a moja prędkość nie przekracza 30 km/h. Drogą publiczną jadę około 5 km, na chwilę aktualną podczas moich jazd po drogach publicznych spotkałem tylko 3 radiowozy, ale tylko się dziwnie patrzyli, bez żadnych zatrzymań. Zastanawiam się co może mi policja zrobić, gdyby nawet mnie zatrzymali ? Dodatkowo nie wiem czy mam to zaliczać do plusów, ale mam całą rodzinkę ustawioną w policji na wyższych stanowiskach ;)
_Leper_
Świeżak

Postprzez jasnoksieznik » 14/2/2014, 11:03

Na zadnym zdjeciu tego modelu nie widze tablicy rej., wiec zakladam, ze pojazd nie jest dopuszczony do ruchu po drogach publicznych.

Z tego co wiem, to:
- pojazdem bez homologacji nie mozesz poruszac sie po drogach publicznych
- pojazd powyzej 50ccm to motocykl i trzeba miec na niego prawo jazdy, co najmniej A1
- motocykl musi byc ubezpieczony, w przeciwnym razie mandat plus pelna odpowiedzialnosc za szkody, z dozywotnia renta wlacznie

Byc moze brak homologacji wyklucza koniecznosc posiadania uprawnien na kategorie, nie wiem. Z tego co widze, to rownie dobrze moglbys jezdic po drodze publicznej na jednorozcu w atomowych wrotkach na resorach lub kosiarce.
Na sasiednim forum pisali, ze kara jest mandat + laweta.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez SkoQ » 14/2/2014, 11:55

Mandat + laweta. Nie jest ważne czy jeździsz 5 na godzinę czy 50, czy blisko krawężnika, czy tata jedzie przed Tobą. To kompletnie nie robi żadnej różnicy.
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez leff » 14/2/2014, 12:12

jesli masz cala rodzine w policji to Twoj ojciec wykazuje sie wyjatkowa ignorancja prawa ......... nie masz prawa poruszac sie tym pojazdem po drogach publicznych i koniec tematu
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê