parkowanie motocykla
• Strona 1 z 1
parkowanie motocykla
Zacząłem się zastanawiac nad parkowaniem motocykli.
Ostatnio francuz co zrobił zamieszanie na okęciu, powiedział, ze we Francji można parkować motocykl wszędzie.
Jak jest u nas ? Gdzie parkujecie motocykle, szczególnie w strefie płatnego parkowania ?
Dzisiaj policja zainteresowała sie moim motocyklem (kolega zauważył), cos spisali i poszli, ciekawe czy przyjdzie mandat, czy tak tylko notowali z nudów.
Motocykl stał na chodniku, tuż za znakiem "koniec parkingu", ale w miejscu gdzie nikomu kompletnie nie przeszkadza, przejście dla pieszych ma ze 3 metry (kiedys można było tak nawet samochodem stanąć ). Przed znakiem sa wyznaczone miejsca dla samochodów, czy powinienem tam stawać i zajmowac miejsce samochodom ? Czy tam z kolei dostane mandat za brak opłaty...
Ma ktoś doświadczenie w tym temacie ?
Ostatnio francuz co zrobił zamieszanie na okęciu, powiedział, ze we Francji można parkować motocykl wszędzie.
Jak jest u nas ? Gdzie parkujecie motocykle, szczególnie w strefie płatnego parkowania ?
Dzisiaj policja zainteresowała sie moim motocyklem (kolega zauważył), cos spisali i poszli, ciekawe czy przyjdzie mandat, czy tak tylko notowali z nudów.
Motocykl stał na chodniku, tuż za znakiem "koniec parkingu", ale w miejscu gdzie nikomu kompletnie nie przeszkadza, przejście dla pieszych ma ze 3 metry (kiedys można było tak nawet samochodem stanąć ). Przed znakiem sa wyznaczone miejsca dla samochodów, czy powinienem tam stawać i zajmowac miejsce samochodom ? Czy tam z kolei dostane mandat za brak opłaty...
Ma ktoś doświadczenie w tym temacie ?
- zoltar
- Świeżak
Ogolnie w moim miescie motocykle zatrzymuja sie tam gdzie nie powinno sie tego robic i policja sie nie czepia. Jest tak, pojazd do pojazd. Motocykl nie ma jakis - prawnie - wiekszych uprawnien - chyba ze ma specjalne parkingi dla siebie, ale to w Polsce nie spotykane. Wydaje mi sie, ze jednak stawianie motocykla byle gdzie w sumie nikomu nie przeszkadza ze wzgledu na jego rozmiar. Moga sie nie przyczepic, ale tez odwrotnie. Np. koles czesto stawia przy slupku na przystanku, jakby ktos tam postawil auto to by je odholowali, a ze moto male Policja jedzie dalej i jej to nie przeszkadza. Wogole ostatnio zauwazam wiekszy szacun do Motocylistow. Pozdro
Kawasaki ER5 2005
-
Traperoso - Mieszkaniec forum
Poiwme Ci że jak zaparkowałeś za znakiem koniec parkingu --- no to jak sama nazwa za siebie mówi raczej parkować tam nie powinieneś . Nie wiem po co wjeżdżasz na te parkingi gdzie są bileciki ja bym wcisnął miedzy samochody moto tam gdzie nie trzeba płacić , a jak nie ma miejsca a widzę że zaraz bedę musial gdzieś stanąc bo ten sklep który mnie interesuje jest tuż tuż . To wjeżdżam na chodnik (jeśli przy chodniku nie ma miejsca ) i parkuje jak njalbiżej krawężnika tak aby nie przeszkodzić ani przechodnią ani ewentualnym rowerzystą . Postaw też tak aby samochód stojący obok Ciebie nie miał dużego problemu z wyjazdem .
-
Kruk1503 - Świeżak
a przyjżałeś się znakowi postawionemu na poczatku wjazdu do tej strefy?
w poznaniu na takich znakach jest napisane, że opłata nie dotyczy pojazdów jednośladowych. zresztą gdzie byś miał taki bilecik wsadzić ? za wycieraczke?
przecież to cięzko przymocować żeby wiatr nie zabrał, a co dopiero inni parkujący, którzy będą chcieli skorzystać z Twojej opłaty.
w poznaniu na takich znakach jest napisane, że opłata nie dotyczy pojazdów jednośladowych. zresztą gdzie byś miał taki bilecik wsadzić ? za wycieraczke?

<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
Tak, właśnie wczoraj mnie żona oświeciła co do płacenia za jednoślady. Nie ma takiej opłaty
Pozostaje jeszcze kwestia parkowania na chodniku. Często pod biurami stoją na chodnikach, skutery, rowery, motocykle.
Rower to raczej może tak stać, a reszta ?

Pozostaje jeszcze kwestia parkowania na chodniku. Często pod biurami stoją na chodnikach, skutery, rowery, motocykle.
Rower to raczej może tak stać, a reszta ?
- zoltar
- Świeżak
z tego co pamiętam, to w przepisach jest że przejście musi wynosić 1,5 metra. W praktyce jednak jak wiemy to nie zawsze chodnik ma taką szerokość, a w mniejszych miejscowościach praktycznie mało gdzie przekracza szerokość 1,5m , jednak większość parkuje część auta na chodniku i jakoś policja nie zwraca na to szczególnej uwagi. U mnie pod domem jest bardzo szeroki chodnik, tak że stawiam tam całe auto, a zostaje tyle miejsca że spokojnie przejedzie bardzo szeroki wózek (zostaje dobry 1 metr). Jak narazie żaden policjant nie zwrócił mi uwage a w sumie do komendy mam 200metrów, a auto stawiam tak od kilku lat.
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
No tak, w przepisach jest coś takiego ze musi zostać 1.5 metra.
Ale gdy stoi znak "koniec parkingu" a nie stoi nigdzie znak "zakaz parkowania" to czy za tym znakiem (koniec parkingu) na chodniku można stanąć ?
już nie pisze ze samochód, bo akurat są słupki wzdłuż chodnika i sie nie zmieści, ale czy motocykl w takim miejscu może stanąć czy nie ? Przejście dla pieszych jest spokojne, na pewno powyżej 2 metrów.
Ale gdy stoi znak "koniec parkingu" a nie stoi nigdzie znak "zakaz parkowania" to czy za tym znakiem (koniec parkingu) na chodniku można stanąć ?

- zoltar
- Świeżak
Nie słyszałem aby gdziekolwiek w Polszy trzeba było płacić za parking dla motocykla (nie licząć parkingów strzeżonych, ale to oczywiste). Stawiać motocykl można wszędzie tak samo jak rower, z tym, że należy pamiętać, iż jazda po chodniku grozi mantadem 100 zł (jeśli dobrze pamiętam). Za to mogą ukarać, za parkowanie nikt chyba nie karze. Zresztą nawet wskazane jest ze zdrowego rozsądku parkować z dala od puszek bo każde obtarcie, które dla samochodu nie jest groźne dla motocykla może oznaczać glebę i straty finansowe. Wszyscy chyba wiedzą jak jeżdżą bezmyślne baby i faceci z wąsami...
-
hefron - VIP Åšcigacz.pl
Hefron jazda po chodniku kosztuje 500zł, wiem bo już raz niebieski wyciągał do mnie książeczke "czekową" i mi też wyszły oczy jak to powiedział, to podsunął mi taryfikator pod nos.
Turboponczek, sorrka ale zedre
tej, póznaniok i nie wiedzjoł, chopie jeszcze pincet złoty byś zapłacił

Turboponczek, sorrka ale zedre

było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
Paragraf 7 p.2 spp ( strefa płatnego parkowania) w Poznaniu. Nie wiem co wy jesteście za kierowcy i kto z was a prawo jazdy wydane jako dokument. Wiem jednak, że jesli przepisy czegoś nie zabraniają to jest to dopuszczalne. Czytając, że od lat ktoś zabiera przechodniom ( nie przechodnią) część chonika i nie ma z tym problemu bo jakoś go nikt nie karze, to tak sobie myślę, czy nie powinno się miłe grono przyjrzeć kodeksowi?Przypomnieć przepisy i poszerzyć wiedzę? Zapamietajcie! Co nie jest zakazane jest dopuszczalne. Kodeks mowi o jeździe po chodniku, parkowaniu na nim, reguluje wiele sytuacji. Do lektury więc, nim przystapicie do dyskusji. Zefir.
RC8 i życie nabrało kolorytu 

-
zefir - Świeżak
To gdzie postawisz motocykl zależy prawie zawsze od Twojej wyobraźni
ja dojeżdżam czasami na uczelnię, to czasami sobie pod samym wejściem zaparkuję. A w pozostałej części miasta byle pod zakaz nie wjechać 

Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości