WSK 125 brak iskry
• Strona 1 z 1
WSK 125 brak iskry
Witam! ostatnio robiłem remont silnika w mojej WSK 125 wymieniłem kondensator przerywacz zapłonu tłok i te sprawy poskręcałem wszystko i okazało się że nie ma iskry tzn jak włożę palec do fajki i przekręcę kołem magnesowym to kopie a jak kopnę normalnie kopniakiem to nie kopie nie wiem o co chodzi świeca jest nowa na starej też tak jest dodam tylko że przed remontem nie było problemu z iskrą . Jak by ktoś wiedział co to może być to z góry dziękuję za odp 

- konrad NSR
- Świeżak
Jaki masz typ koła? Pełne czy lekkie z normalnymi magnesami? Jak lekkie to magnesy się mogą ruszać i iskra choć będzie występować, to jej jakość będzie zbyt niska lub w nieodpowiednim momencie. Koło magnesowe zdjęte ściągaczem? Cewki w odpowiedniej odległości, nie trą? Koło dobrze osadzone na wale? Klin wchodzi ciasno?
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
Koło mam lekkie z normalnymi magnesami, koło zdejmowane ściągaczem, cewki raczej nie trą, na moje oko to dobrze jest obsadzone na wale, a klin to normalnie można wyjąć bez żadnego problemu być może jest to wina klina wymienię go i zobaczę jakie będą efekty.
- konrad NSR
- Świeżak
Ja też miałem normalnie wycięty i zapłonu nie mogłem ustawić, aż w końcu po kilku godzinach ścięło go, więc nie polecam tego sposobu. Zamień klin na porządny i spójrz na te magnesy, w razie czego można je dociągnąć śrubami.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
- konrad NSR
- Świeżak
wymieniłem klin i dalej to samo, ale jak trzymam jedną ręką fajkę świecy a drugą dotknę masy i jednocześnie kopnę kopniakiem to jest prąd a jak nie dotykam masy to nie , o co może chodzić może coś źle podpiąłem albo coś?..
- konrad NSR
- Świeżak
Jeżeli Ty jesteś w stanie włożyć palec do fajki i zrobić iskrę i potem to powtórzyć to ta iskra jest zbyt słaba. Wyczyść i wyreguluj młoteczek i kowadełko. Następnie wykręć fajkę i przyłóż sam przewód do głowicy lub włóż w niego jakiś cienki gwoździk i zbliż na odległość 1-2 mm, jeżeli wtedy iskra będzie dobra a z fajką jej nie będzie, znaczy fajka do wymiany.
-
mati22252 - VIP Åšcigacz.pl
iskry nie ma w żaden sposób jak kopię kopniakiem z palcem w fajce to nic się nie dzieje ale jak dotknę masy to jak pier****e to by konia zabiło nie wiem co jest..
- konrad NSR
- Świeżak
-
mirekm71 - VIP Åšcigacz.pl
mirekm71 napisał(a):Zaloz stary kondensator. Masz iskre ale slaba a kondensator odpowiada za to, zeby byla mocna.
A to możliwe że nowy kondensator jest zepsuty
- konrad NSR
- Świeżak
mati22252 napisał(a):Ale świeca musi dotykać głowicy czy innej masy by była iskra. W powietrzy to w niczym mieć jej nie będziesz.
no dotykam świecą ramy, silnika, cylindra, głowicy i nic

- konrad NSR
- Świeżak
Takechi napisał(a):Sprawdź jeszcze czy aby na pewno kondensator jest odizolowany podkładką od przerywacza.
sprawdziłem no i niby wszystko jest ok, nie wiem o co może chodzić możliwe że nie taka pojemność kondensatora?
- konrad NSR
- Świeżak
kurde nwm co z nią jest raz mi odpaliła pochodziła do puki jej nie zgasiłem no i teraz nie ma iskry ale jak zdjąłem fajkę przyłożyłem przewód to jest iskra i to nawet duża (niebieska) a na świecy za nic świecie się nie pokazuje założony jest nowy przewód WN, fajka, świeca ,klin, kondensator, magnesy nie obcierają.. miał ktoś kiedyś taki problem z tym sprzętem?
- konrad NSR
- Świeżak
heh wymieniłem przewód WN dalej to samo wkurzyłem się i rozgiąłem śrubokrętem przerywacz nie mierzyłem przerwy ani nic iskra się pojawiła odpaliłem moto i ustawiłem prawidłowo zapłon i teraz śmiga jak głupia.Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
- konrad NSR
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości