WSK 125 czy simson s51
• Strona 1 z 1
WSK 125 czy simson s51
Witam. Zastanawiam się nad kupnem kolejnego sprzętu, i nie wiem czy wybrać siomsonka s51 (4 biegowgo) czy WSKe 125. Nie wiem co wybrać bo simsonem nie miałem okazji się przejechać ale z tego co wiem jest lżejszy i zrywniejszy od WSKi, ale ma mniejszy v-max. A jak jest z ich awaryjnością? BO WSK to tylko mechanika, a w simsonku dochodzi jeszcze elektryka, kierunkowskazy itp, itd. Moze miał ktoś oba sprzęty i moze porównać?
ogar 200, MZ ETZ 250 (do remontu
)

- michal1996
- Świeżak
A do czego ten sprzęt ma być? Chcesz WSK? Bierz moją bo mam jej już dość:D Do legalnej jazdy oczywiście Simson, ale patrząc na ceny tych dwudziestokilku letnich motorowerów stwierdzam, że dokładając ok tysiąca PLN można mieć coś młodszego o 10 w zwyż lat, z hamulcami tarczowymi, sześciobiegową skrzynią itd. Wsk 125 hmm... To zależy od egzemplarza, ja od jesieni borykam się z taką, kupiłem po remoncie silnika (znam gościa, zrobił kompleksowy a nie tylko tłok i pięścienie) która odpalała i gasła. Zmniejszyłem dawkę paliwa i chodziła jak złoto. Kilka dni... Poszły wszystkie linki oprócz gazu, ślimak sprzęgła, klamka hamulca, kranik, śruba gaźnika, łby śrub poobkręcane, ścięło klin i rozwaliło koło zamachowe, wał na szczęście cały, fart nie?Wydałem trochę kasy bo nic to myślę, zrobi się i git. To znów pękła oś przerywacza... Dziękuję za takie okazje. Tyle o mnie, kumpel miał naprawdę dużo simków, a jeśli przestawały jeździć, to głównie z powodu zapchanego gaźnika, czasem tłumika. Poza tym do niego łatwej dostępne części, prędzej znajdziesz dobrej jakości niż w przypadku WSK. Chyba że chcesz coś do lasu, wtedy poszukaj Mińska 125. Ceny dużo niższe od WSK, 11km w standardzie, często znajdziesz w oryginalnym malowaniu. No i nie złamie Ci się niespodziewanie oś pieprzonego przerywacza, bo jest moduł. Unikaj szajsu, poszukaj Mińska w googlach jeśli chcesz znać szczegóły, pozdrawiam.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
Motocykl/motorower ma być do normalnej jazdy ,,na codzień,, w czerwcu pokusił bym się moze zeby nimi do szkoły dojeżdzać, i w wakacje z dziewczyną nad jezioro, i na dojazdy w wakacje do pracy (jesli takową znajde
). Ten mińsk hmmm... pierwszy raz o takim słysze
Tylko z tego co widze on również ma kierunkowskazy, czyi pewnie akumulator i sprawy elektryki a ja sie na tym słabo znam. Mógłby mi jeszcze ktoś powiedzieć jaki w nich jest zapłon? taki sam moze jak w ogarze 200 czy jakiś elektroiczny albo jakis inny?
A i jeszcze mówiłes coś o nowszych 6 biegowych motocyklach. To jakie bys polecił? Bo moze bym ten 1000zł dozbierał

A i jeszcze mówiłes coś o nowszych 6 biegowych motocyklach. To jakie bys polecił? Bo moze bym ten 1000zł dozbierał

)

- michal1996
- Świeżak
Siema. Trafiłeś na odpowiednich ludzi
Simsona mam na codzień a z WSK'ą mam bardzo dużą styczność. Więc najpierw odpowiem na twoje poprzednie pytanie. Jeśli masz akumulator w Simie to jest to tzw. zapłon elektryk. A jak nie to na platynkach. Jeśli się na tym za bardzo nie znasz to platynkowy jest prostszy. W WS'ce masz platynkowy (ale to nie jestem w 1000% pewien bo narazie robiłem tylko mechanike). Jeśli mówisz że chcesz z dziewczyną jeździć gdzieś tam sobie spokojnie polatać to WSK'e bym brał. (Nie)stety ja miałem do wyboru tylko Simsona. I powiem Ci tak Simem możesz sobie fajnie polatać ale z pewnymi górkami możesz mieć problem. WSK'a ma ten uciąg i dobrze idzie. Dlatego polecam w twoim przypadku WSK'ę.
A no i zależy na jaki egzemplarz trafisz jeśli chodzi o mechanikę ale WSK'a jest prostsza. Ja przed swoim już tyle się wyklęczałem a jeszcze oświadczyn nie przyjął
Spoko gust, Dobre podejście do sprawy. Tak na marginesie też mam na imie Michał tylko że ja jestem '98

A no i zależy na jaki egzemplarz trafisz jeśli chodzi o mechanikę ale WSK'a jest prostsza. Ja przed swoim już tyle się wyklęczałem a jeszcze oświadczyn nie przyjął

Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
-
cioracz - Mieszkaniec forum
ja na imie mam Marcin
No z dziewczyną chce i wlasnie dlatego chce simka lub WSKe bo ogarem 200 pod wieksze górki we dwoje redukować musiałem biego zeby podjechać. A o co chodzi z tym zapłonem elektrycznym albo platynkowym? platynkowy to jest taki jak np. w ogarach 200? ze tam sie ustawia przerwe na platynkach?

)

- michal1996
- Świeżak
A spoko. :p Co do zapłonu to tak jak mówisz. To Simem pod górki nawet sam poczujesz zamułe, a co dopiero mówić z pasażerem (nie mówię że twoja dziewczyna jest gruba czy coś, bez spiny
)

-
aha dzięki za info.
DEcyzja zapadła biore WSKe 125
dzięki za pomoc
PS.Ona to jest 50 kg zywej masy
DEcyzja zapadła biore WSKe 125

PS.Ona to jest 50 kg zywej masy

)

- michal1996
- Świeżak
zapłon elektroniczny - role przerywacza mechanicznego zapłonu(platynek czy tam młoteczka i kowadełka jak to chcesz tak nazywaj) pełni w nim moduł zapłonowy - elektroniczny. To jest w zasadzie ta jedna różnica. Magneto elektronika nie posiada krzywki, jest to tylko wytoczone koło z magnesami. Bo wcześniej pytałeś czym się róznią to masz.
No i cieszę się twoim wyborem, szerokości i jak jakiś problem to wal! Pomożemy 

-
pl.m.wikipedia.org/wiki/Romet_Mińsk_125
Tutaj masz info o tym moto. A te motorowery o których wspomniałem to np Aprilia RS AM6, Derbi Senda, Rieju RR AM6 itd.
Tutaj masz przykład simka, przyznaję że jest świetny www.tablica.pl/m/oferta/simson-s51-b-4- ... 0322aeb15f a tu masz przykład, co możesz mieć w tych pieniądzach www.tablica.pl/m/oferta/derbi-senda-x-t ... 2df70ab9ad
Tutaj masz info o tym moto. A te motorowery o których wspomniałem to np Aprilia RS AM6, Derbi Senda, Rieju RR AM6 itd.
Tutaj masz przykład simka, przyznaję że jest świetny www.tablica.pl/m/oferta/simson-s51-b-4- ... 0322aeb15f a tu masz przykład, co możesz mieć w tych pieniądzach www.tablica.pl/m/oferta/derbi-senda-x-t ... 2df70ab9ad
-
Aprila?! Rieju zamiast WSK'i czy Sima?! W życiu. Dla mnie to jest już plastikowa era. Motocykle bez charakteru. I dla ludzi którzy takiego nie mają (bez spiny) Dobra Aprilla jeszcze ujdzie ale Rieju to już porażka. Derbi dobre moto, ale u mnie dalej wygrywają starsze dobre maszyny. 

-
Spokojnie, podałem tylko przykłady. Załóżmy, że kolega na 2tyś na simsona. Dołoży ten tysiąc i już ma sprzęt z skrzynią 6B, hamulcami tarczowymi itp itd a moto z AM6 przynaj sam jest cała masa, Yamaha, Aprilia, Mbk, MHispania itp itd. Odnośnie Wsk to niezły sprzęt, ale Mińsk jest lepszy, wiem bo chcieli się zamienić za moją Wsk. 11km skrzynia 4B brak regulacji przerywacza, kierunki itd. www.tablica.pl/m/oferta/minsk-125-CID5- ... ef1f305f65
Nie mów że się nie opłaca:) Dla porównania wsk w podobnej cenie www.tablica.pl/m/oferta/wsk-125-CID5-ID ... 50a3dbdfed
Nie mów że się nie opłaca:) Dla porównania wsk w podobnej cenie www.tablica.pl/m/oferta/wsk-125-CID5-ID ... 50a3dbdfed
-
No tak AM6 jest od groma. Ale za taką cenę jest zawsze albo albo. Albo trafi na dobry egzemplarz albo na totalnie zjeżdżony. A wybór między Mińskiem, a WSK'ą jest zawsze ten sam. Czyli niezdecydowany
Przyjmijmy że chłopak ma zdrowy gust i dzięki takim gością jak On dalej (coraz rzadziej) widujemy takie sprzęty jak właśnie Mińsk, WSK'a itp. Więc nie psujmy mu go AM6-kami 

-
Ja kupiłem swoją RSkę dość tanio, dałem mniej niż za Simka w linku bo było trochę rzeczy do roboty, paliła bezpieczniki, żygała olejem z wydechu, chodziła tylko na rezerwie, do wymiany szybka. Szybkę kupiłem, zwarcie robił kabel od przewodu przy klamce hamulca, a nadmiar oleju był przez zaciętą linkę od dozownika, kranik i gaźnik wyczyściłem, chodzi bez zarzutu. Od tamtej pory padł mi tylko tłoczek od hamulca tył, kupiłem cały zacisk za 50zł i chodzi bez zarzutu. Gdybym się zdecydował na Simka w tej cenie napewno byłby dobry, ALE miałbym już więcej problemów, zerwane gwinty, przepalony wydech itp itd. Do jazdy codziennej lepiej sprawdzi się nowoczesny sprzęt, pomyśl o choćby lepszych światłach, hamulcach, dozowniku oleju. Napewno wolał bym niemiecki motorower od chińskiego skutera, ale mając powiedzmy 3tyś PLN nie wziąłbym pod uwagę Simka. Oczywiście każdy robi jak chce, Ty chyba też wolał byś jeździć współczesnym autem na codzień, w mróz i deszcz a zabytkiem pomykać przy ładnej pogodzie?:) A do kolegi, zamiast tego Simsona możesz mieć 2 Wsk i 3 Miński, to kup więcej w razie usterki;) Pozdrawiam.
-
a no mam starsze sprzęty więc tak jak proponujecie jeden nowocześniejszy by mógł być
2-3 tysie za taki sprzecik to nie tak drogo, tylko ta aprilka odpada bo ona to taki motocykl bardziej sportowy a nad jeziorko przez las i po szutrach takim nie pojade
I mam jeszcze pytanko odnośnie tych derbi senda itd. Czy one są chińskie czy nie? (pytam bo nie chce kupic chińskiego złoma)

)

- michal1996
- Świeżak
Derbi to hiszpańska marka. Jeździłem supermoto kolegi, seryjne odblokowane wysokie moto na bardziej terenowych przełożeniach osiągało 75 albo 80, nie pamiętam już. Czyli całkiem nieźle, w dodatku zdarzyło się kilka razy przejechać przez remontowaną drogę, nawet krawężników się nie bał. Sam chciałem kupić sobie w wersji X-treme, obrotomierz, ulepszone przednie zawieszenie itd ale niestety nie znalazłem nic godnego ceny w okolicy, a potem kupiłem RSkę.
-
Derbi to ogólnie dobre sprzęty bo montuję własne silniki a zawiecha to marzenie
No to już kiedyś polecałem Derbi GPR NUDE i kosiarz66 kupił a do podobnych celów moto mu było potrzebne 

-
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości