Zobacz wÄ…tek - <i>[biblioteka]</i> Prawo jazdy po nowemu - wnioski z...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Prawo jazdy po nowemu - wnioski z...

Komentarze użytkowników
_________

[biblioteka] Prawo jazdy po nowemu - wnioski z...

Postprzez Åšcigacz » 23/1/2014, 14:12

Dyskusja na temat: Prawo jazdy po nowemu - wnioski z sezonu 2013
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Prawo jazdy po nowemu - wnioski z sezonu 2013
Åšcigacz
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 14:12

"Kontrola poczynań kursanta przez radio jest zerowa, nie da się zahamować, skręcić, etc." Za to siedząc za kursantem da się skręcić za niego motocyklem lub zahamować. Brawo, panie Kulik. Jestem instruktorem na motocykl od 5 lat, mam 168 cm wzrostu i nie mam taaaakich długich rąk. Jednak wolę jechać za kursantem swoim moto i kontrolować go przez radio. <br><hr>Seiza
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 15:11

Dobrze wypunktowane braki i niedociągnięcia,a przy okazji" pikniki szkoleniowe"są formą szkoleń nielegalnych w świetle krytykowanej przez Pana Kulika ustawy.Nie ma co się na ten temat rozpisywać,ale myślę że Pan Instruktor jest świadomy w którym miejscu dopuścił się świadomego złamania obowiązujących przepisów.<br><hr>Kolo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 15:17

Komentatorzy napisał(a):"Kontrola poczynań kursanta przez radio jest zerowa, nie da się zahamować, skręcić, etc." Za to siedząc za kursantem da się skręcić za niego motocyklem lub zahamować. Brawo, panie Kulik. Jestem instruktorem na motocykl od 5 lat, mam 168 cm wzrostu i nie mam taaaakich długich rąk. Jednak wolę jechać za kursantem swoim moto i kontrolować go przez radio. <br><hr>Seiza<br>
Ciekaw jestem jak będziesz go kontrolował przez to radio kiedy będziecie ćwiczyć np. złożenie maszyny w łuku. Delikwent zacznie wypadać z zakrętu bo za słabo się złożył na wejściu, ty jedziesz za nim. Prędkość niewielka, powiedzmy 60 km/h. Tyle wystarczy żeby zrobił sobie krzywdę kiedy ktoś będzie jechał z przeciwka, wpadnie na kogoś na pasie obok albo zatrzyma się na barierce. Myślisz że zdąży zareagować na twoje polecenia? Zanim ty się zorientujesz co jest grane i będziesz mu tłumaczył co ma zrobić, on w tym czasie spanikowany zdąży odpuścić gaz i gwałtownie zahamuje. A może skręcisz mu kierownicę przez radio?<br><hr>szatan667
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez miki1406 » 23/1/2014, 15:36

Mi podoba się pomysł A2. Wiem jak miałem zrytą banie jak miałem lat 18-20, mało rozwagi, ciężka ręka i brak myślenia... Wprowadzenie takiej kategorii pomaga w rozwiązaniu problemu, ale...

1) płacenie co 2 lata za kurs, egzaminy, czas, nauka jazdy na moto (choć np. dwa lata temu też się tego uczyłem), podejście, że gość co jeździł na A2 i robi A, jest "zielony". Śmiech...
Najgorsza jest kasa, powinno być tak, że robię i zdaje A1, po dwóch latach, np. pod warunkiem posiadania moto, płace kilkadziesiąt złotych, za dokument mam A2, potem A.

Po kie licho uczyć motocyklistę jazdy co 2 lata??

2) Przygotowanie ośrodków szkolenia... Szkolenie to raczej to nie jest... Mało godzin, małe spektrum zagadnienia... Jedź do przodu, hamuj i zakręć... Oki jedziesz na egzamin...

Moim zdaniem ostatecznie - kurs doszkalający. Przygotowujący do wejścia w mocniejsze moto. Ten sam mógłby być dla AM->A1; A1->A2 i A2->A.... Generalnie chodziłoby o to by umiejący jeździć kierowca, nie uczył się podstaw, a wiedzy bardziej profesjonalnej, przeciwskrętu, jazdy w terenie, jazdy stylem sportowym, ubioru, pakowania moto, dbania o moto itd...
Jak fenix z popiołów :)
miki1406
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 16:08

Szatan667 - to może niech instruktorzy zaczną jeździć i zdawać za kursantów, bo przecież strach takiemu dawać jakikolwiek pojazd na 2 kołach. Zrobi coś nie tak jak trzeba i tragedia murowana. Kursant będzie się tylko przyglądał, jak wykonywać manewry.<br><hr>xNomadx
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 16:43

Komentatorzy napisał(a):Szatan667 - to może niech instruktorzy zaczną jeździć i zdawać za kursantów, bo przecież strach takiemu dawać jakikolwiek pojazd na 2 kołach. Zrobi coś nie tak jak trzeba i tragedia murowana. Kursant będzie się tylko przyglądał, jak wykonywać manewry.<br><hr>xNomadx<br>
Hehe teraz to odwracasz kota ogonem. Ja tylko twierdzę, że kontrola przez radio to żadna kontrola.<br><hr>szatan667
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 16:53

Komentatorzy napisał(a):"Kontrola poczynań kursanta przez radio jest zerowa, nie da się zahamować, skręcić, etc." Za to siedząc za kursantem da się skręcić za niego motocyklem lub zahamować. Brawo, panie Kulik. Jestem instruktorem na motocykl od 5 lat, mam 168 cm wzrostu i nie mam taaaakich długich rąk. Jednak wolę jechać za kursantem swoim moto i kontrolować go przez radio. <br><hr>Seiza<br>
Komentatorzy napisał(a):Ciekaw jestem jak będziesz go kontrolował przez to radio kiedy będziecie ćwiczyć np. złożenie maszyny w łuku. Delikwent zacznie wypadać z zakrętu bo za słabo się złożył na wejściu, ty jedziesz za nim. Prędkość niewielka, powiedzmy 60 km/h. Tyle wystarczy żeby zrobił sobie krzywdę kiedy ktoś będzie jechał z przeciwka, wpadnie na kogoś na pasie obok albo zatrzyma się na barierce. Myślisz że zdąży zareagować na twoje polecenia? Zanim ty się zorientujesz co jest grane i będziesz mu tłumaczył co ma zrobić, on w tym czasie spanikowany zdąży odpuścić gaz i gwałtownie zahamuje. A może skręcisz mu kierownicę przez radio?<br><hr>szatan667<br>
A próbowałeś kiedyś skręcić moto siedząc jako plecak? Jesteś w stanie fizycznie to zrobić? Skoro tak - gratuluję długich rąk, jak nie jestem w stanie. A tego typu błąd, który opisujesz, popełniają również kierowcy PO zdanym egzaminie. <br><hr>Seiza
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 17:18

Właśnie teraz wróciłem do domu z egzaminu teoretycznego na kat.A
Te pytania są tak zrobione,żeby jak najwięcej osób oblało egzamin.To jest maszynka do wyciągania kasy.Podchwytliwe pytania o nieistotne pierdoły-tak wygląda obecnie egzamin teoretyczny.<br><hr>derelict
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 17:21

Komentatorzy napisał(a):Szatan667 - to może niech instruktorzy zaczną jeździć i zdawać za kursantów, bo przecież strach takiemu dawać jakikolwiek pojazd na 2 kołach. Zrobi coś nie tak jak trzeba i tragedia murowana. Kursant będzie się tylko przyglądał, jak wykonywać manewry.<br><hr>xNomadx<br>
Komentatorzy napisał(a):Hehe teraz to odwracasz kota ogonem. Ja tylko twierdzę, że kontrola przez radio to żadna kontrola.<br><hr>szatan667<br>
W ogóle kontrola poczynań kursanta na motocyklu jest ograniczona dosyć mocno. Zgodzę się z tobą, że przez radio niewiele da się załatwić w czasie rzeczywistym. Można tylko zwrócić uwagę na element, który kursant zrobił źle, dopiero po jego wykonaniu. Ja uważam jednak, że Interkom + instruktor na 2 motocyklu to najlepsze rozwiązanie. Sam niestety nie miałem możliwości spróbować takiego rozwiązania, tylko filmiki na yt.
P.S. Specjalnie napisałem tak irracjonalnie. :P<br><hr>xNomadx
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 17:27

Komentatorzy napisał(a):Ciekaw jestem jak będziesz go kontrolował przez to radio kiedy będziecie ćwiczyć np. złożenie maszyny w łuku. Delikwent zacznie wypadać z zakrętu bo za słabo się złożył na wejściu, ty jedziesz za nim. Prędkość niewielka, powiedzmy 60 km/h. Tyle wystarczy żeby zrobił sobie krzywdę kiedy ktoś będzie jechał z przeciwka, wpadnie na kogoś na pasie obok albo zatrzyma się na barierce. Myślisz że zdąży zareagować na twoje polecenia? Zanim ty się zorientujesz co jest grane i będziesz mu tłumaczył co ma zrobić, on w tym czasie spanikowany zdąży odpuścić gaz i gwałtownie zahamuje. A może skręcisz mu kierownicę przez radio?<br><hr>szatan667<br>
Komentatorzy napisał(a):A próbowałeś kiedyś skręcić moto siedząc jako plecak? Jesteś w stanie fizycznie to zrobić? Skoro tak - gratuluję długich rąk, jak nie jestem w stanie. A tego typu błąd, który opisujesz, popełniają również kierowcy PO zdanym egzaminie. <br><hr>Seiza<br>
A to można skręcić motocyklem tylko za pomocą kierownicy? Bo według mnie również balansem ciała... Albo inaczej - pasażer ma realny wpływ na kierunek jazdy poprzez balans ciała.<br><hr>Morowiec
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 17:33

Komentatorzy napisał(a):A próbowałeś kiedyś skręcić moto siedząc jako plecak? Jesteś w stanie fizycznie to zrobić? Skoro tak - gratuluję długich rąk, jak nie jestem w stanie. A tego typu błąd, który opisujesz, popełniają również kierowcy PO zdanym egzaminie. <br><hr>Seiza<br>
Komentatorzy napisał(a):A to można skręcić motocyklem tylko za pomocą kierownicy? Bo według mnie również balansem ciała... Albo inaczej - pasażer ma realny wpływ na kierunek jazdy poprzez balans ciała.<br><hr>Morowiec<br>
A to Ty masz za kursanta skręcać czy on sam ma się nauczyć? Szkolę od ponad pięciu lat i system, w którym jadę za kursantem swoim moto z łącznością radiową sprawdza się najlepiej. Czy jesteś instruktorem czy tylko kolesiem ,któremu wydaje się, że wie lepiej?<br><hr>Seiza
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 17:51

Komentatorzy napisał(a):A to można skręcić motocyklem tylko za pomocą kierownicy? Bo według mnie również balansem ciała... Albo inaczej - pasażer ma realny wpływ na kierunek jazdy poprzez balans ciała.<br><hr>Morowiec<br>
Skoro wg Ciebie motocyklem da się skręcać balansem ciała, to pozamiatane w temacie.... i jeszcze z pozycji plecaka, hłe hłe hłe.

<br><hr>majkel dżordan
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 17:53

też zdawałem egz. na A2 na początku grudnia i był wręcz banalny, większość pyt. była na zdrowy rozsądek co zrobić w danej sytuacji jeżdżenie 3 lata autem strasznie pomaga :)<br><hr>Hanni
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 18:36

Cześć Wam. Zdawałem kat. A w 2013 roku i powiem Wam tak: Wszystko jest do ogarnięcia, pomijając nieco niedopracowane pytania teoretyczne poprzez egzamin praktyczny który ciężko zdać za pierwszym razem (choć da się). Trzeba się nieco przyłożyć na placu, na mieście raczej nie ma tragedii i w tej kwestii niewiele się zmieniło. Jeśli macie okazję pojeździć wcześniej na placu na własną rękę (a nie okłamujmy się, kiedy ktoś już robi prawo jazdy kat A i pochodnych, to jest świadomy swojego wyboru i okazja na jazdę po placu zawsze się znajdzie - jak i maszyna).

Powodzenia:)<br><hr>GregoryW
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 19:14

Drogi Scigaczu,
Bardzo Was proszę o ogarnięcie systemu komentarzy bo tego naprawdę nie da sie czytać. Zobaczcie powyższe posty- połowa z nich ma "czytaj dalej" i co, mam osobno klikać w każdy jeden komentarz żeby ogarnąć dyskusje? Wprowadźcie Disqus albo coś innego, byleby wyglądało to jakbyśmy mieli 2014r, bo narazie to chyba najbardziej przypomina mi sie wygląd onetu.
Pozdrawiam <br><hr>Kuba
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 19:18

Komentatorzy napisał(a):Drogi Scigaczu,
Bardzo Was proszę o ogarnięcie systemu komentarzy bo tego naprawdę nie da sie czytać. Zobaczcie powyższe posty- połowa z nich ma "czytaj dalej" i co, mam osobno klikać w każdy jeden komentarz żeby ogarnąć dyskusje? Wprowadźcie Disqus albo coś innego, byleby wyglądało to jakbyśmy mieli 2014r, bo narazie to chyba najbardziej przypomina mi sie wygląd onetu.
Pozdrawiam <br><hr>Kuba<br>
O! Nawet mój komentarz łapie sie do "czytaj więcej" Nawet sortowania po czasie dodania nie ma, wiec czyta sie od najnowszych, co jest lekko nielogiczne i nie sprzyja zrozumieniu rozmowy.<br><hr>Kuba
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

A ile osoób zdawało w 2013 na kategorie AM?????????? 1,2 może 3.Niewielu rozdziców stać na wydanie 600zł na kurs i 200 na egzamin. Tak edukuje się młode pokolenie.BRAWO!!! . <br><hr>sp
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Komentatorzy napisał(a):Drogi Scigaczu,
Pozdrawiam <br><hr>Kuba<br>
Zgadzam siÄ™ w 100% !!<br><hr>Marbo
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/1/2014, 19:26

Komentatorzy napisał(a):A ile osoób zdawało w 2013 na kategorie AM?????????? 1,2 może 3.Niewielu rozdziców stać na wydanie 600zł na kurs i 200 na egzamin. Tak edukuje się młode pokolenie.BRAWO!!! . <br><hr>sp<br>
Naprawdę chętni pójdą do pracy i zapracują. Nie widzę problemów.<br><hr>GregoryW
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Następna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê