Cross/Enduro max 85
• Strona 1 z 1
Cross/Enduro max 85
Witajcie, mam nadzieję, że pomożecie mi z wyborem swojego pierwszego motocykla.
Zastanawiam się nad suzuki rm, kawasaki kx, yamaha yz lub honda cr. Zaznaczam, że nie biorę pod uwagę ŻADNYCH 125+, po prostu się boję, nie chcę się zabić ani zniechęcić się do jazdy. Z resztą czy 85ccm to i tak nie za dużo? Tutaj parę informacji o mnie.
- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie) - Sam nigdy nie jeździłem, mam zamiar dopiero zacząć.
- Wiek, waga, wzrost - 14 lat, 57 kg, 176 cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych? - Na początku na polach, lasach, potem może na torze.
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie? Nie wiem, wszystko zależy od pogody.
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach? - 2,7 tyś, cena taka dlatego, że brałem pod uwagę ciuchy, kask.
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie? - Na tę chwilę nie wiem.
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp. - Pod uwagÄ™ biorÄ™ tylko crossy lub enduro
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę? - Honda CR, Yamaha YZ, Suzuki RM, Kawasaki KX, Honda MTX, Aprilia RX, Yamaha DT to chyba wszystkie, na które zwracałem uwagę.
Liczę na Waszą pomoc, jeżeli widzieliście jakąś ciekawą ofertę proszę Was o przesłanie linka.
Jeśli macie jakieś pytania z chęcią odpowiem.
Przy okazji jaki kask, rękawice, buty polecacie?
Pozdrawiam
Zastanawiam się nad suzuki rm, kawasaki kx, yamaha yz lub honda cr. Zaznaczam, że nie biorę pod uwagę ŻADNYCH 125+, po prostu się boję, nie chcę się zabić ani zniechęcić się do jazdy. Z resztą czy 85ccm to i tak nie za dużo? Tutaj parę informacji o mnie.
- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie) - Sam nigdy nie jeździłem, mam zamiar dopiero zacząć.
- Wiek, waga, wzrost - 14 lat, 57 kg, 176 cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych? - Na początku na polach, lasach, potem może na torze.
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie? Nie wiem, wszystko zależy od pogody.
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach? - 2,7 tyś, cena taka dlatego, że brałem pod uwagę ciuchy, kask.
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie? - Na tę chwilę nie wiem.
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp. - Pod uwagÄ™ biorÄ™ tylko crossy lub enduro

- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę? - Honda CR, Yamaha YZ, Suzuki RM, Kawasaki KX, Honda MTX, Aprilia RX, Yamaha DT to chyba wszystkie, na które zwracałem uwagę.
Liczę na Waszą pomoc, jeżeli widzieliście jakąś ciekawą ofertę proszę Was o przesłanie linka.
Jeśli macie jakieś pytania z chęcią odpowiem.
Przy okazji jaki kask, rękawice, buty polecacie?
Pozdrawiam

- Maniek52
- Świeżak
wszystko spoko, 85tka na początek jest w sam raz, z tym wzrostem mozesz kupowac od razu na duzych kołach wersje. 125tka wcale nie jest duzo mocniejsza, ale duzo łatwiej bedzie ci opanowac 85tke.
co do modeli - szczerze nie masz za duzo kasy i nie skupiałbym sie na konkretnej marce. kazda jest dobra, najlpeij jakbys szukał konkretnego zadbanego egzempolarza bo 2700 to nie duzo jak za wyczynówke.... no i pamiętaj że to wyczynówka wiec kosztuje duzo w utrzymaniu, czesto trzeba robic remonty silnika itp itd.
jaki kask - zalezy od kasy, jedni mają na kask 2000 zł inni 100 zł
wiec napisz chociaz mniej wiecej ile chcesz przeznaczyc. rękawice - obojętne w zasadzie, najlepiej w sklepie pomierzyc rózne i na wyczucie które są najmocniejsze wziąc, i tak je sie zwykle co sezon wymienia, no i teraz robią tak że jdna firma wypuszcza np 2 modele jeden za 70 zł drugi za 200 zł. oba nie wytrzymają wiecej niz sezon przy zawodniczej jeździe, ale te za 200 zł są wygodniejsze. wiec lepiej czasami kupic sobie za 70 zł 2 pary niz jedna za 200 ;P
buty to samo wszystko zalezy od ceny
co do modeli - szczerze nie masz za duzo kasy i nie skupiałbym sie na konkretnej marce. kazda jest dobra, najlpeij jakbys szukał konkretnego zadbanego egzempolarza bo 2700 to nie duzo jak za wyczynówke.... no i pamiętaj że to wyczynówka wiec kosztuje duzo w utrzymaniu, czesto trzeba robic remonty silnika itp itd.
jaki kask - zalezy od kasy, jedni mają na kask 2000 zł inni 100 zł

buty to samo wszystko zalezy od ceny
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Co powiesz o tej aprili http://tablica.pl/i/oferta/aprilia-rx-s ... e6380c4eec ?
Myślę, że z 2tyś mam na strój. Może polecasz jakąś markę? Fox, o neal?
Myślę, że z 2tyś mam na strój. Może polecasz jakąś markę? Fox, o neal?
- Maniek52
- Świeżak
Moim zdaniem ta apka wygląda dość dobrze jak na swój wiek. Proponuję ci obejrzeć jeszcze rieju. Mój kolega ma i mówi że bardzo dobry, ja sam chcę sobie kupić rieju.
-
King of Road - Świeżak
Rjeju... A co to za marka... Trzeba kupować sprzęty do których są jakiekolwiek części zamienne. Wiem bo znajomek miał Gilere RC600R, miał też RS250. Wszystko super, jedzie i chodzi... Do póki się nie popsuje, albo nie zaliczysz wywrotki. Gdzie masz najbliższy serwis Rieju?? Aprilia, Yamaha, Honda, Suzuki, Kawasaki... Tych moto na allegro jest masa, gratów też nie za wiele, ale są... Pewnie... Rieju kupisz za kupe kasy mniej, ale zastanawiałeś się dlaczego?? Co się stanie jak po drugim sezonie tłok i korba się skończą, albo padnie moduł??
Jak macie ograniczony budżet kupujcie motocykle popularne. Jak masz kase na nowe Rieju i będziesz je potem tam serwisował to spoko... Bierz i nawet BiMote... Ale jak chcesz potem dostać np tylną lampę z używanych za 50-100zł, a nie za 500 z serwisu to kup DT.
Jak macie ograniczony budżet kupujcie motocykle popularne. Jak masz kase na nowe Rieju i będziesz je potem tam serwisował to spoko... Bierz i nawet BiMote... Ale jak chcesz potem dostać np tylną lampę z używanych za 50-100zł, a nie za 500 z serwisu to kup DT.
Jak fenix z popiołów 

-
miki1406 - VIP Åšcigacz.pl
Siemanko. Więc powiem Ci tak że mimo twojego wieku masz łeb na karku
No to tak. Najbardziej polecałbym Ci MTX'a. Trochę stary ale radę daje. W sumie to za takie hajsy nie kupisz jakiejś w miarę młodej maszyny. DT'ki są raczej mocno eksploatowane ale jakąś fajną sztukę można wyrwać. Raczej patrz na motocykle z homologacją, bo na pewno zaraz będziesz chciał z kolegami wyjechać na drogę. Ale jeśli już chodzi Ci o typowo wyczynowe w tej kasie będzie trudno, ale polecam na razie odpuścić trochę kasy z ciuchów bo w tym wieku się rośnie jak nie wiem co. I kupić KX'a bo jest to tak wspaniała maszyna że aż szkoda byłoby o niej nie napisać. W takich crossach jak MTX, DT po jakimś czasie poczujesz że tych paru kucy brakuje, a KX ciągnie jak 125 Hondy albo Yamahy

Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
-
cioracz - Mieszkaniec forum
mati22252 napisał(a):(...)w większość(...)
O i o to mi chodziło... Jak się chłopak wykopsztyni i będzie 6 miechów szukał lampy, to też mu tak powiesz?? Znajomy 2 rok szuka wolnego koła do Pegaso 650... Egzotyki to wcześniej czy później kłopot...
Równie dobrze można powiedzieć, że Chopper Ryś 50 z Tesco to w większości Honda Monkey

Jak fenix z popiołów 

-
Robimy offtop - ostatnie słowo dorzucam i milcze.
Wiem, że jest tam silnik AM6, ale nie chodzi o samą jednostkę, a o resztę gratów...
Kręce się wkoło moto 10lat, a brat 11lat jest mechanikiem i handluje moto, i wiem jak ciekawe kwiatki potrafią wyjść w takim wynalazku. Lancia to też prawie Fiat, silnik ten sam, ale co jak pójdzie dzwon?? Tylko serwis...
Wiem, że jest tam silnik AM6, ale nie chodzi o samą jednostkę, a o resztę gratów...
Kręce się wkoło moto 10lat, a brat 11lat jest mechanikiem i handluje moto, i wiem jak ciekawe kwiatki potrafią wyjść w takim wynalazku. Lancia to też prawie Fiat, silnik ten sam, ale co jak pójdzie dzwon?? Tylko serwis...
Jak fenix z popiołów 

-
co prawda to tak - do nietypowych jest problem z częsciami typu plastiki, jakies osłonki obudowy. ale silnik isą takie same czy w aprilii czy w rieju czy w yamaszce DT
ale kolego zdecyduj sie wyzej pisałes o wyczynówkach typu cr kx sx a teraz podsyłasz jakies motorynki
ale kolego zdecyduj sie wyzej pisałes o wyczynówkach typu cr kx sx a teraz podsyłasz jakies motorynki
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości