Lakierowanie... farba, spray ? może fachowiec ?
• Strona 1 z 1
Lakierowanie... farba, spray ? może fachowiec ?
Witam, jakie rady macie co do malowania lub przeróbek wizualnych w lakierze na motorze. Ile kosztuje fachowe malowanie motoru? Czy równie dobrze można samemu uzyskać porządany efekt ? xD
- Simao
- Świeżak
jak masz talent to malowania i wiesz jak to zrobic to moze ci cos fajnego wyjsc...jak jestes noga to nie dotykaj bo spierdzielisz
wytlumacza ci jak pomalowac, jaki podklad dac, itp...ale jak chcesz wzorki czy cos a nie masz talentu to ja bym nie ruszal...

SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
-
gumis - VIP Åšcigacz.pl
tu nie trzeba wcale wzorkow malowac, zeby cos spierdzielic. jezeli niczego nigdy nie malowales i nie widziales nawet jak sie to robi profesjonalnie to raczej sie za to nie bierz. do lakierowania trzeba dysponowac dobrym sprzetem, pomieszczeniami, talentem i umiejetnosciami. Dobrze pomalowany element nie moze miec zadnych zaciekow, musi miec idealnie polozone warstwy, nie ma mowy o tzw. efekcie skorki pomarancza albo baranka - wszystko to wyglada nieprofesjonanlnie. lakierowanie u fachowcow to koszt - okolo 400 zl za element wraz z dobraniem lakieru - motocyklowego lakieru. Pamietaj, ze lakiernik tez powinien miec jakies doswiadczenie przy malowaniu plastikow czy motocykli. Zwykle lakiernicy samochodowi pie... sprawe
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
A można samemu uzyskać ładny metaliczny kolor ? Mam osobę, którą na tym się zna i pomogłaby mi tylko chodzi mi o to, czy da się zrobić takie coś. I jakiej firmy farby byście polecili i jakiego gatunku te farby. A Chromowanie silniku 50 cc ile by wynioslo ?
- Simao
- Świeżak
owszem mozna malowac lakierami metalicznymi, aczkolwiek jest to znacznie ciezsze i wymagajace troche wiecej umiejetnosci. Lakiery metaliczne maja troche inna strukture. Jedne z lepszych lakierow motocyklowych produkuje firma STANDBOX. Jest takze wiele innych dobrych firm, niestety bardzo slabo dostepnych na polskim rynku.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Wielkie dzięki ELCOMM
bardzo mi pomogłeś fachową radą
a mniej więcej ile wart trzeba lakierować aby uzyskać ładny metaliczny kolor ? Próboję sam zaprojektować motor i potem wykonać go z wujkiem więc pytam o takie szczegóły.

- Simao
- Świeżak
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
pamietaj, ze w lakierowaniu kluczem do sukcesu jest przygotowanie elementu. Wszystko musi byc bardzo dokladnie oszlifowane i odtluszczone. Kazdy blad bedzie widoczny, a mala dokladnosc bedzie skutkowala pekaniem lakieru. Po polozeniu podkladu, trzeba takze ponownie, delikatnie papierem o malej gradacji wszystko oszlifowac. Ja preferuje polozenie 5 - cienkich warstw niz 2-3 grubszych - jest mniej efektowne. Jezeli chodzi o lakier bezbarwny to pamietaj, ze musi byc elastyczny i tez najlepiej polozyc z 2 warstwy.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 29 gości