Turystyczne enduro w malej kasie.
• Strona 1 z 1
Turystyczne enduro w malej kasie.
Siemka.
Ponieważ za pół roku muszę się przeprowadzić szukam jakiegoś sposobu na szybkie przemieszczanie się do pracy i z pracy (teraz mam do roboty 3km a bede miał prawie 30). Na dzień dzisiejszy teleportacja nie jest jeszcze możliwa, wiec padł pomysł zakupu motocykla.
Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego ma być to turystyczne enduro a pokrótce w moich rejonach jest troche lasów, w wakacje jezdze w miejsce gdzie jest dużo lasów, po za tym chciałem z kobitą troche pojezdzić po Polsce (nie wspomnę o europie ale motocyklem w moim budżecie chyba bym się bał). Przejdźmy do sedna:
- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie)
Miałem kiedyś skuter , zrobiłem za małolata pareset km po lasach Yamaha PW80, a parę lat temu kumpel dał mi sie przejechać Cagiva Mito. A i jeszcze zrobiłem jakiś 1km w poniedziałek Yamahą 535 Virago
- Wiek, waga, wzrost,
30 lat, 80kg, 172cm (przy moim wzroście chyba trzeba się zastanowić czy turystyczne enduro nie będzie za wysokie bo tego sie najbardziej obawiam)
- Do jakich celów chcesz używać motocykla, w jakich udziałach procentowych?
Jak już wspomniałem.
Dojazd do roboty, czyli na codzień powiedzmy 50% (chciałbym te 60km/dziennie robić bezdrożami w miarę możliwości)
Turystyka (dwie osoby i 3 kufry) i lekkie offroad - 50%
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
10000-15000km ale że jestem mocno zajawkowym człowiekiem może być więcej.
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
Myślę że max 5000PLN, ciuchy chce uzbierać przed lub max podczas trwania kursu (teoretycznego) na PJ kat A.
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
Naprawy bieżące plus konieczne zakupy (np. kufry).
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
Tu już chyba nie muszę nic pisać.
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
Mam trzy faworyty:
Kawasaki KLR650 (ale to chyba bardziej samo enduro niz enduro turystyczne)
Suzuki DR650
Yamaha XTZ660 (faworyt numer jeden!)
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Ponieważ za pół roku muszę się przeprowadzić szukam jakiegoś sposobu na szybkie przemieszczanie się do pracy i z pracy (teraz mam do roboty 3km a bede miał prawie 30). Na dzień dzisiejszy teleportacja nie jest jeszcze możliwa, wiec padł pomysł zakupu motocykla.
Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego ma być to turystyczne enduro a pokrótce w moich rejonach jest troche lasów, w wakacje jezdze w miejsce gdzie jest dużo lasów, po za tym chciałem z kobitą troche pojezdzić po Polsce (nie wspomnę o europie ale motocyklem w moim budżecie chyba bym się bał). Przejdźmy do sedna:
- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie)
Miałem kiedyś skuter , zrobiłem za małolata pareset km po lasach Yamaha PW80, a parę lat temu kumpel dał mi sie przejechać Cagiva Mito. A i jeszcze zrobiłem jakiś 1km w poniedziałek Yamahą 535 Virago
- Wiek, waga, wzrost,
30 lat, 80kg, 172cm (przy moim wzroście chyba trzeba się zastanowić czy turystyczne enduro nie będzie za wysokie bo tego sie najbardziej obawiam)
- Do jakich celów chcesz używać motocykla, w jakich udziałach procentowych?
Jak już wspomniałem.
Dojazd do roboty, czyli na codzień powiedzmy 50% (chciałbym te 60km/dziennie robić bezdrożami w miarę możliwości)
Turystyka (dwie osoby i 3 kufry) i lekkie offroad - 50%
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
10000-15000km ale że jestem mocno zajawkowym człowiekiem może być więcej.
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
Myślę że max 5000PLN, ciuchy chce uzbierać przed lub max podczas trwania kursu (teoretycznego) na PJ kat A.
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
Naprawy bieżące plus konieczne zakupy (np. kufry).
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
Tu już chyba nie muszę nic pisać.
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
Mam trzy faworyty:
Kawasaki KLR650 (ale to chyba bardziej samo enduro niz enduro turystyczne)
Suzuki DR650
Yamaha XTZ660 (faworyt numer jeden!)
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
- enzor
- Świeżak
oblukaj w tym przedziale cenowym klekota i trampka
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Szukam czegoś podobnego tylko w odrobinę wyższym przedziale cenowym. Transalp z 199x. Your best bet. Jest sporo ogłoszeń na allegro. KLE już prawie nie ma. Zostały chyba 2 sztuki ale wątpliwej jakości
- mkajzer
- Świeżak
Jest fajny transalp z 95 na allegro, ale za 5,4k PLN wiec trochę sporo, a starsze mi sie kompletnie nie podobają. Po za tym mam wrażenie ze transalp jest niski i Tenerą wiecej zdziałam w terenie, ale za to transalp jest na bank wygodniejszy w trasie... Po za tym chyba wole singla na pierwszy jednoślad...
Cały czas czytam i zbieram informacje, nic jeszcze nie wybrałem, ale cały czas zostaje przy Tenere jak na razie, ew Susuki DR650RS ale wydaje mi sie ze jest strasznie wysoki...
Cały czas czytam i zbieram informacje, nic jeszcze nie wybrałem, ale cały czas zostaje przy Tenere jak na razie, ew Susuki DR650RS ale wydaje mi sie ze jest strasznie wysoki...
Ostatnio edytowano 11/1/2014, 22:14 przez enzor, Å‚Ä…cznie edytowano 1 raz
- enzor
- Świeżak
Nie wiem czy w tym dziale można wrzucać linki z allegro ale wrzuce
W sumie to te 3 wydaja sie dla mnie ciekawe:
http://otomoto.pl/honda-transalp-xl-600-M3885455.html
http://otomoto.pl/suzuki-dr-650-rs-zadb ... 88172.html
http://otomoto.pl/yamaha-tenere-M3864031.html
Niestety wszystko porozrzucane po Polsce..
W sumie to te 3 wydaja sie dla mnie ciekawe:
http://otomoto.pl/honda-transalp-xl-600-M3885455.html
http://otomoto.pl/suzuki-dr-650-rs-zadb ... 88172.html
http://otomoto.pl/yamaha-tenere-M3864031.html
Niestety wszystko porozrzucane po Polsce..
- enzor
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Chcę kupić motocykl - kat A
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości