Buty Alpinestars
• Strona 1 z 1
Buty Alpinestars
Witam Panowie
Jako, że czuję wiosnę, postanowiłem wybrać się na kurs A2 i realizować plan prawka i zakupu motocykla. Jako, że nie mam zamiaru jeździć w halówkach na kursie, postanowiłem zakupić buty, kurtkę już wiem jaką kupić (tekst Alpiny T-GP).
Mam na oku buty Alpinestars Fastlane (biały-czarny-fluo). Chciałbym zapytać o opinie użytkowników na ich temat. Wydają mi się dobrą opcją, ponieważ nie są stricte sportowe długie, co jest na plus, bo dojeżdżając na kurs po prostu je ubiorę i spędzę w nich kilka godzin bez konieczności zmiany na inne (dojazd samochodem lub komunikacją).
Drugie pytanie - czy warto inwestować w tego typu obuwie, czy od razu zakupić SM-X 5/6 albo Plus? Bo po zakończonym kursie mam zamiar kupić motocykl
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Jako, że czuję wiosnę, postanowiłem wybrać się na kurs A2 i realizować plan prawka i zakupu motocykla. Jako, że nie mam zamiaru jeździć w halówkach na kursie, postanowiłem zakupić buty, kurtkę już wiem jaką kupić (tekst Alpiny T-GP).
Mam na oku buty Alpinestars Fastlane (biały-czarny-fluo). Chciałbym zapytać o opinie użytkowników na ich temat. Wydają mi się dobrą opcją, ponieważ nie są stricte sportowe długie, co jest na plus, bo dojeżdżając na kurs po prostu je ubiorę i spędzę w nich kilka godzin bez konieczności zmiany na inne (dojazd samochodem lub komunikacją).
Drugie pytanie - czy warto inwestować w tego typu obuwie, czy od razu zakupić SM-X 5/6 albo Plus? Bo po zakończonym kursie mam zamiar kupić motocykl

Z góry dziękuję za odpowiedzi

-
Torque25 - Świeżak
O samych butach się nie wypowiem bo nie posiadam, więc nie będę cisnąć ściemy.
Odpowiem więc na drugie pytanie.
To jakie obuwie zakupisz powinno zależeć od tego jak docelowo chcesz używać motocykla. Inne buty są potrzebne użytkownikowi który kupił motocykl żeby spokojnie bez korków dojeżdżać do pracy/na uczelnię. A potem spędzać w tych butach cały dzień, chodząc tu i ówdzie. A inne są potrzebne komuś kto motocykl wyciąga raczej po całym dniu obowiązków lub weekend i wybiera się najczęściej na kilkugodzinne ostre naginanie, bądź też w planach ma wypady na tor.
Odpowiem więc na drugie pytanie.
To jakie obuwie zakupisz powinno zależeć od tego jak docelowo chcesz używać motocykla. Inne buty są potrzebne użytkownikowi który kupił motocykl żeby spokojnie bez korków dojeżdżać do pracy/na uczelnię. A potem spędzać w tych butach cały dzień, chodząc tu i ówdzie. A inne są potrzebne komuś kto motocykl wyciąga raczej po całym dniu obowiązków lub weekend i wybiera się najczęściej na kilkugodzinne ostre naginanie, bądź też w planach ma wypady na tor.
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
Jasne, że to zależy od użytkowania. Więc zapewne będzie tak jak jeździłem do tej pory (tzn. do kiedy nie sprzedałem motocykla) - dużo jazdy codziennej np. właśnie do pracy, miasta po jakieś drobne rzeczy, czasem pewnie i na uczelnie się wybiorę
A znowu w weekend, gdy tylko będzie pogoda i wolny czas, wydarzy się jakiś wypad dalej. Więc użytkowanie bardzo różnego rodzaju, dlatego myślę nad zakupem najpierw Fastline, a później zakup SMX, tylko właśnie chciałbym wiedzieć co na to użytkownicy, czy w ogóle Fastline to dobra lokata kapitału
Bo są to buty na codzień i jak widać, zbyt dużej części stopy nie ochronią podczas wywrotki 

-
Torque25 - Świeżak
Ja w tym tygodniu kupiłem buty Sidi B2 są to moje pierwsze buty i czuję się w nich trochę dziwnie a na początku to już w ogóle była porażka, wcześniej przelatałem 11.000 km na Aprili rs125 tylko że w zwykłych sportowych butach.
Dzisiaj przymierzałem się jak się w nich zmienia biegi oraz hamuję i szczerze mówiąc nie polecam jeżeli nie znasz moto to lepiej nie zakładać butów+ jeżeli wcześniej w takich butach nie śmigałeś (wiem że nie na temat ale to tak na wszelki wielki gdybyś chciał się wypuścić tak na egzamin) oczywiście trzeba też ustawić dźwignię zmiany biegów pod siebie.
Dzisiaj przymierzałem się jak się w nich zmienia biegi oraz hamuję i szczerze mówiąc nie polecam jeżeli nie znasz moto to lepiej nie zakładać butów+ jeżeli wcześniej w takich butach nie śmigałeś (wiem że nie na temat ale to tak na wszelki wielki gdybyś chciał się wypuścić tak na egzamin) oczywiście trzeba też ustawić dźwignię zmiany biegów pod siebie.
-
fliper210 - Świeżak
Moimi skromnym zdaniem uważam, że nie ma sensu kupować krótkich butów, ponieważ i tak nie chronią najbardziej newralgicznego miejsca, jakim są kostki...
Co do SMX plusów bardzo wygodne uważam, że w tym pułapie cenowym to najlepszy wybór sam takie kupiłem ;]
Pozdr.
Co do SMX plusów bardzo wygodne uważam, że w tym pułapie cenowym to najlepszy wybór sam takie kupiłem ;]
Pozdr.
CBR f4i sport
-
malomi - Bywalec
Na egzaminie jeździ się Gladiusem i na szczęście kurs przejdę też na Gladiusie, więc myślę, że się przyzwyczaję
Dzięki za spostrzeżenia Fliper210
Malomi wiem że nie chronią tego co należy, ale też chodzi o wygodę i taką w sumie uniwersalność. Bo w SMX nie będę swobodnie mógł chodzić po ulicy czy też sklepach czekając np na jazdę kursową
Choć dziękuję za podpowiedź
A jak Twoje wrażenia dotyczące SMX Plus? 

Malomi wiem że nie chronią tego co należy, ale też chodzi o wygodę i taką w sumie uniwersalność. Bo w SMX nie będę swobodnie mógł chodzić po ulicy czy też sklepach czekając np na jazdę kursową

-
Torque25 - Świeżak
Nie wybierałem się w tych butach na zakupy kilkugodzinne... Ale spacerowałem gdzieś po parku czy do sklepu i naprawdę chodzi się wygodnie... Rozważałem inne buty, ale jak przymierzyłem smx wiedział, że już niczego nie szukam...
A i czytałem, że skrzypią otóż nowa wersja nie skrzypi ;]
A i czytałem, że skrzypią otóż nowa wersja nie skrzypi ;]
CBR f4i sport
-
malomi - Bywalec
Pamiętaj tylko, że w smx-5, czy w smx plus nie dopuszczą Cię do egzaminu, bo buty na egzamin muszą być, nie wiedzieć czemu, sznurowane...!
Chyba, że ten zapis daje jakąś furtkę dla innych butów:
Ale osobiście nie testowałbym interpretacji tego zapisu!
Warunkiem przyjęcia na egzamin praktyczny kat. A,A2,A1,AM jest zapewnienie przez osobę egzaminowaną odpowiedniego stroju ochronnego, w postaci:
a) wiązanego obuwia na płaskiej podeszwie,
b) spodni z długimi nogawkami,
c) kurtki z długimi rękawami zapinanej na suwak, guziki lub zatrzaski
d) rękawic zakrywających całe dłonie.
Chyba, że ten zapis daje jakąś furtkę dla innych butów:
W przypadku zgłoszenia się na egzamin w kompletnym, specjalistycznym stroju motocyklisty (buty, spodnie, kurtka, rękawice) osoby te będą również dopuszczone do egzaminu państwowego.
Ale osobiście nie testowałbym interpretacji tego zapisu!

BMW S1000RR
-
RSSSS - Bywalec
Nie no, jeżeli było by tak jak pisze RSSS, że w butach motocyklowych nie dopuszczają do egzaminu he to wg nara jakaś abstrakcja...
Proponuję zadzwonić do Word-u, w którym będziesz zdawał egzamin i się dopytać żeby rzeczywiście lipy nie było...
Co kraj to obyczaj, ale coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że żyjemy w chorym kraju.

Proponuję zadzwonić do Word-u, w którym będziesz zdawał egzamin i się dopytać żeby rzeczywiście lipy nie było...
Co kraj to obyczaj, ale coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że żyjemy w chorym kraju.

CBR f4i sport
-
malomi - Bywalec
I tutaj panowie właśnie wychodzi znajomość tematu przez tzw. "urzędasów". Przecież wiadome, że bezpieczniej na motocyklu będzie w butach profesjonalnych niż w sznurowanych trampkach - przepis bezsensowny, ale słuszna uwaga RSSSS
Czyli na początek najlepiej będzie jednak wybrać Fastline i nie przejmować się czyimś "widzi mi się". Tym bardziej, że wydają mi się bardzo uniwersalne i na późniejszy spokojny dojazd 5-10 kilometrów do miasta, znajomych byłyby optymalne
Malomi, ale przypuszczam że w SMX może być ciężko wytrzymać przez pół dnia nie jeżdżąc
Ktoś jeszcze może doda jakieś swoje spostrzeżenia na temat tych dwóch modeli?

Czyli na początek najlepiej będzie jednak wybrać Fastline i nie przejmować się czyimś "widzi mi się". Tym bardziej, że wydają mi się bardzo uniwersalne i na późniejszy spokojny dojazd 5-10 kilometrów do miasta, znajomych byłyby optymalne

Malomi, ale przypuszczam że w SMX może być ciężko wytrzymać przez pół dnia nie jeżdżąc

Ktoś jeszcze może doda jakieś swoje spostrzeżenia na temat tych dwóch modeli?

-
Torque25 - Świeżak
Przecież większość z tego co czytałem omija to, że buty muszą być sznurowane. Jak widzą, że masz buty motocyklowe to spokojnie Cię puszczą. Jak masz wątpliwości to przejdź się do WORDu i przedstaw sprawę, że chcesz sobie kupić motocyklowe, a co jak Oni Cię nie dopuszczą? Możesz też po prostu zdać egzamin w trampkach, a później jeździć w innych butach.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
Przepis zwyczajnie jest nieaktualny zapobiegać miał domyślnie temu żeby na egzamin nie przychodzić w klapkach, chodakach i innym tego typu ,,obuwiu". Nie kupował bym butów biorąc pod uwagę okres kursu i samego zdawania prawka, tylko kupował bym je w perspektywie późniejszego użytkowania. Na egzamin od biedy jak raz przejedziesz w adidasach to Ci może kostki nie odetnie...
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
Ok Panowie, przekonaliście mnie
Macie racje, jeśli nie uwzględnią na egzaminie motocyklowych butów to będę miał zwykłe buty i też będzie
ale myślę, że aż tak zacofani nie są
Czyli tak jak mówi SkoQ buty "na chwilę" nie mają sensu, więc zakupię SMX Plusy i tyle
Dziękuję bardzo za podpowiedzi i wyrozumiałość 

Czyli tak jak mówi SkoQ buty "na chwilę" nie mają sensu, więc zakupię SMX Plusy i tyle

-
Torque25 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości