Jak montować: w całości czy odkuwać i zakuwać?
• Strona 1 z 1
Jak montować: w całości czy odkuwać i zakuwać?
Witam! Mam pytanko czy nowy łańcuch lepiej montować w całości tzn. demontować wahacz, czy rozkuć go, a następnie zakuć. To drugie rozwiązanie jest tańsze i trwa mniej czasu. A czy nie można założyć w całości nie demontując łańcucha. Mam jeszcze jedno pytanie jaką siłą dokręcać lewą i prawą nakrętkę koła tylnego (Nm)? Moje moto to Bandit 600N z 1997 roku. Z góry dzięki za pomoc:)
-
sonthin - Świeżak
Przewaznie lancuchy motocyklowe sprzedawane sa rozkute i dostajesz do nich zapinke, ktora tylko zakuwasz, a wszystko trwa raptem kilkanascie minut, lacznie z nasmarowaniem. Nie ma sensu sie bawic w zdejmowanie wahacza bo stracisz na tym tylko caly dzien 

"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Åšcigacz.pl
bez jaj. w bandicie odkrecasz tylko oske wahacza i lancuch przelozysz. po za tym ile razy kupowalem lancuch to byl zakuty. dokrecanie kola - z wyczuciem. nie pamietam ile razy zmienialem gume w moto i jakos nigdy nie dokrecalem kluczem dynamometrycznym.
- chris_nie
- Świeżak
To chyba jakieś dziwne łańcuchy kupujesz. Bo tak jak kolega wspomniał przeważnie sprzedają rozkute i dorzucają zapinkę.
A może ci chodzi o łańcuch nie zakuty, ale spięty właśnie zapinką?
A może ci chodzi o łańcuch nie zakuty, ale spięty właśnie zapinką?
<a href="http://www.bezpieczny-motocyklista.info/">
</a>
<a href="http://www.emoto.com.pl/id91106.html">Na sprzedaż Aprilia RS 80/50 2001r.</a>

<a href="http://www.emoto.com.pl/id91106.html">Na sprzedaż Aprilia RS 80/50 2001r.</a>
-
cdsMarcin - Bywalec
a ja miałem do mojej Cebry łańcuch RK nowy już zakuty ... babrałem się z kołem i wahaczem pół dnia, ale zrobiłem.
Moim zdaniem jak jest coś zrobione "firmowo" to lepiej nie rozkuwać, tak też w serwisie mówili- chyba że jest na zapinkę jak już koledzy wyżej wspomnieli. Jak ktoś lubi się pobawić i dysponuje czasem to sobie poradzi. Mi zaśpiewali 150,- za taką wymianeę , jak dla mnie to za dużo, wolałem poświęcić czas, tymbardziej że dla mnie to była czysta przyjemność.
Moim zdaniem jak jest coś zrobione "firmowo" to lepiej nie rozkuwać, tak też w serwisie mówili- chyba że jest na zapinkę jak już koledzy wyżej wspomnieli. Jak ktoś lubi się pobawić i dysponuje czasem to sobie poradzi. Mi zaśpiewali 150,- za taką wymianeę , jak dla mnie to za dużo, wolałem poświęcić czas, tymbardziej że dla mnie to była czysta przyjemność.
-
kendzior2k - Świeżak
Zamówiłem cały zestaw napędowy firmy RK X-ringowy, facet u którego zamówiłem powiedział, że jest on zakuty fabrycznie, a za założenie poprzez rozkucie i zakucie życzy sobie 80 zł, a za demontaż wahacza i założenie w całości nie rozkuwając 150 zł, mówił, że przez 15 lat jak prowadzi zakład nie zdarzyło mu się, żeby komuś po zakuciu się zerwał. Co wy na to??
-
sonthin - Świeżak
a Bartkowi Ptakowi na sm w Radomiu się zerwał
wpadł na mete i od razu łańcuch trach
policzone na centymerty miał
Ja bym nie rozkuwał sam jeśli miałbym to robić młotkiem i punktakiem. Jeśli masz urządzenie do rozkucia łańcucha to kuj, jak nie to albo wyciągaj wahacz albo zapłać te 80zł

wpadł na mete i od razu łańcuch trach

Ja bym nie rozkuwał sam jeśli miałbym to robić młotkiem i punktakiem. Jeśli masz urządzenie do rozkucia łańcucha to kuj, jak nie to albo wyciągaj wahacz albo zapłać te 80zł

-
Bunny - VIP Åšcigacz.pl
w wiekszosci plastikow masz zastrzal na wahaczu i musisz rozkuc lancuch, bo nie ma innej mozliwosci, takze praktycznie nie ma roznicy. tylko musisz miec urzadzenie do zakuwania lancucha, bo mlotkiem to chuj nie robota. ja wymienialem lancuch sam i naprawde w bandicie to zaden problem. po co mialem go rozkuwac jak wystarczy wahacz odkrecic. teraz mam vtr-ke i zmiana lancucha to bajka, bo wahacz jest lozyskowany w silniku i lancuch zwyczajnie sciagasz.
- chris_nie
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości