Zobacz wątek - Jak montować: w całości czy odkuwać i zakuwać?
NAS Analytics TAG

Jak montować: w całości czy odkuwać i zakuwać?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Jak montować: w całości czy odkuwać i zakuwać?

Postprzez sonthin » 20/7/2007, 21:30

Witam! Mam pytanko czy nowy łańcuch lepiej montować w całości tzn. demontować wahacz, czy rozkuć go, a następnie zakuć. To drugie rozwiązanie jest tańsze i trwa mniej czasu. A czy nie można założyć w całości nie demontując łańcucha. Mam jeszcze jedno pytanie jaką siłą dokręcać lewą i prawą nakrętkę koła tylnego (Nm)? Moje moto to Bandit 600N z 1997 roku. Z góry dzięki za pomoc:)
sonthin
Świeżak

Postprzez Manhatan » 20/7/2007, 21:41

Przewaznie lancuchy motocyklowe sprzedawane sa rozkute i dostajesz do nich zapinke, ktora tylko zakuwasz, a wszystko trwa raptem kilkanascie minut, lacznie z nasmarowaniem. Nie ma sensu sie bawic w zdejmowanie wahacza bo stracisz na tym tylko caly dzien :wink:
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Manhatan
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez chris_nie » 20/7/2007, 22:22

bez jaj. w bandicie odkrecasz tylko oske wahacza i lancuch przelozysz. po za tym ile razy kupowalem lancuch to byl zakuty. dokrecanie kola - z wyczuciem. nie pamietam ile razy zmienialem gume w moto i jakos nigdy nie dokrecalem kluczem dynamometrycznym.
chris_nie
Świeżak

Postprzez cdsMarcin » 21/7/2007, 09:39

To chyba jakieś dziwne łańcuchy kupujesz. Bo tak jak kolega wspomniał przeważnie sprzedają rozkute i dorzucają zapinkę.
A może ci chodzi o łańcuch nie zakuty, ale spięty właśnie zapinką?
<a href="http://www.bezpieczny-motocyklista.info/">Obrazek</a>

<a href="http://www.emoto.com.pl/id91106.html">Na sprzedaż Aprilia RS 80/50 2001r.</a>
cdsMarcin
Bywalec

Postprzez kendzior2k » 21/7/2007, 11:45

a ja miałem do mojej Cebry łańcuch RK nowy już zakuty ... babrałem się z kołem i wahaczem pół dnia, ale zrobiłem.
Moim zdaniem jak jest coś zrobione "firmowo" to lepiej nie rozkuwać, tak też w serwisie mówili- chyba że jest na zapinkę jak już koledzy wyżej wspomnieli. Jak ktoś lubi się pobawić i dysponuje czasem to sobie poradzi. Mi zaśpiewali 150,- za taką wymianeę , jak dla mnie to za dużo, wolałem poświęcić czas, tymbardziej że dla mnie to była czysta przyjemność.
kendzior2k
Świeżak

Postprzez sonthin » 21/7/2007, 12:31

Zamówiłem cały zestaw napędowy firmy RK X-ringowy, facet u którego zamówiłem powiedział, że jest on zakuty fabrycznie, a za założenie poprzez rozkucie i zakucie życzy sobie 80 zł, a za demontaż wahacza i założenie w całości nie rozkuwając 150 zł, mówił, że przez 15 lat jak prowadzi zakład nie zdarzyło mu się, żeby komuś po zakuciu się zerwał. Co wy na to??
sonthin
Świeżak

Postprzez Bunny » 21/7/2007, 14:05

a Bartkowi Ptakowi na sm w Radomiu się zerwał :P
wpadł na mete i od razu łańcuch trach :D policzone na centymerty miał :P
Ja bym nie rozkuwał sam jeśli miałbym to robić młotkiem i punktakiem. Jeśli masz urządzenie do rozkucia łańcucha to kuj, jak nie to albo wyciągaj wahacz albo zapłać te 80zł :)
Obrazek
Bunny
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez chris_nie » 21/7/2007, 14:49

w wiekszosci plastikow masz zastrzal na wahaczu i musisz rozkuc lancuch, bo nie ma innej mozliwosci, takze praktycznie nie ma roznicy. tylko musisz miec urzadzenie do zakuwania lancucha, bo mlotkiem to chuj nie robota. ja wymienialem lancuch sam i naprawde w bandicie to zaden problem. po co mialem go rozkuwac jak wystarczy wahacz odkrecic. teraz mam vtr-ke i zmiana lancucha to bajka, bo wahacz jest lozyskowany w silniku i lancuch zwyczajnie sciagasz.
chris_nie
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê