50ccm-17 lat
• Strona 1 z 1
50ccm-17 lat
Witam mam do Was pytanie małe. Otóż niedawno dziadek kupił mi ogara 200 który był dotychcesz opłacany zarejestrowany i mam do niego papiery. Jednak jest pewien problem gdyż jest on jeszcze na zielonych tablicach, w dokumentach jest wpisane ze przegląd jest bezterminowo a pani w wydziale komunikacji powiedziała mi ze jednak musi być przegląd zeby go zarejestrować i sam juz nie wiem co o tym myślec. Mam jeszcze pytanie czy mając skończone 17 lat moge go zarejestrować na siebie, i co musze ewentualnie zrobić zeby zarejestrować go na zabytek (w 2014 bedzie miał 26 lat), i co moze zrobić mi policja jesli bedzie ubezpieczony, opłacony a ja bede jechał po drodze publicznej (nie zadnej krajowej czy wojewódzkiej tylko takiej z wioski do wioski) w kasku ale bez prawka AM (juz mi sie robić nie opłaca bo we wrześniu na A2 ide). Czy to prawda ze mogą oddac sprawe do sądu czy tylko spuszczą powietrze? Z góry dziękuje za pomoc.
- michal1996
- Świeżak
Re: 50ccm-17 lat
michal1996 napisał(a):Witam mam do Was pytanie małe. Otóż niedawno dziadek kupił mi ogara 200 który był dotychcesz opłacany zarejestrowany i mam do niego papiery. Jednak jest pewien problem gdyż jest on jeszcze na zielonych tablicach, w dokumentach jest wpisane ze przegląd jest bezterminowo a pani w wydziale komunikacji powiedziała mi ze jednak musi być przegląd zeby go zarejestrować i sam juz nie wiem co o tym myślec.
zgodnie z przepisami, już od kilku lat, przeglad techniczny dla motorowerów dokonywany jest co 2 lata (z wyjątkiem nowych). przepisy "Prawo o ruchu drogowym"
michal1996 napisał(a):Mam jeszcze pytanie czy mając skończone 17 lat moge go zarejestrować na siebie, i co musze ewentualnie zrobić zeby zarejestrować go na zabytek (w 2014 bedzie miał 26 lat),
1. zarejstrować na siebie możesz
2. pod tym linkiem masz cały zestaw warunków waz z procedurą.
zaznaczam, że stawki się zmieniły
http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/ ... a_3045.htm
.michal1996 napisał(a):i co moze zrobić mi policja jesli bedzie ubezpieczony, opłacony a ja bede jechał po drodze publicznej (nie zadnej krajowej czy wojewódzkiej tylko takiej z wioski do wioski) w kasku ale bez prawka AM (juz mi sie robić nie opłaca bo we wrześniu na A2 ide). Czy to prawda ze mogą oddac sprawe do sądu czy tylko spuszczą powietrze? Z góry dziękuje za pomoc.
wnioskuję, że masz już 17 lat, węc podlegasz pod postępowanie mandatowe.
stosownie do tego mandat w wysokości 500 zł. i zakaz dalszej jazdy.
punktów za to nie ma.
ponadto w ramach bonusu policjant ma prawo (kierując sprawę przez komendanta wojewódzkiego plicji) wystąpić do sądu z wnioskiem o przeprowadzenie postępowania karnego po kilku takich mandatach.
nie ma regulacji ile takich mandatów zerowych powoduje skierowanie sprawy do sądu.
równie dobrze mogą być dwa jak i wcale.
Ostatnio edytowano 7/12/2013, 16:59 przez madcap, łącznie edytowano 1 raz
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
oj to szczerze mówiąc troszke mnie zmartwiłes
500 zł za jazde po wiejskiej drodze to troche przeginają z tymi przepisami. A co do rejestracjo to czy umowa musi być spisana na kogoś dorosłego i ja musze tylko coś podisać w urzędzie czy musze spisać na siebie? i co sie stanie jesli bede chciał zaejestrować pojazd, podczas gdy minie juz okres 30 dni od wyrejestrowania przez poprzedniego własciciela?

- michal1996
- Świeżak
ale powiedzcie Panowie czy Oni az tak rogorystycznie do tego podchodzą czy w wiekszości przypadków spuszczją tylko powietrze? Bo z tego co sie orientowałem za czasów PRLu to tylko powietrze spuszcali
- michal1996
- Świeżak
michal1996 napisał(a):ale powiedzcie Panowie czy Oni az tak rogorystycznie do tego podchodzą czy w wiekszości przypadków spuszczją tylko powietrze? Bo z tego co sie orientowałem za czasów PRLu to tylko powietrze spuszcali
czy uważasz, ze jesteśmy wróżkami, zeby na to odpowiedzieć?
gdyby tak było, to totolotek by zbankrutował.
napisaliśmy co grozi za to zgodnie z literą prawa.
równiez jest napisane, ze policjant może odstąpić od udzielenia kary porządkowej grzywny nakładanej w postępowaniu uproszczonym jaką jest mandat i wzamian udzielić pouczenia.
ale czy to zrobi?
a jaką można mieć pewność, że przez czysty przypadk nie potracisz chwilę później babci jadącej rowerem, gdy wraca ze sklepu?
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość