Zobacz wÄ…tek - Jakie opony polecacie?
NAS Analytics TAG

Jakie opony polecacie?

Wywalac wszystko jak leci

Jakie opony polecacie?

Postprzez quescik » 28/11/2013, 01:24

Cześć,

Szukam opon zimowych do swojego auta jednak sam nie wiem które wybrać przeglądałem ofertę wraz z oceną użytkowników http://www.motointegrator.pl/s/lp-opony/ . Jednak obecnie na rynku jest tylu producentów że nie wiem jaką decyzję podjąć..

od tego masz dział akcesoria.
przenoszÄ™.
na przyszły raz - przeczyta uważnie jaki dział, do czego jest adresowany.
m.
quescik
Świeżak

Postprzez power_bit » 28/11/2013, 02:06

Z tanich gum warto kupić Dębica Frigo 2, wypadają bardzo dobrze w stosunku jakość/cena. Użytkownicy również mówią wiele dobrego na temat tych opon, jednak jak wiadomo jest to wersja ekonomiczna i nie spodziewajmy się przesadnych cudów.
Jeżeli masz trochę więcej grosza to np. Continental Winter, są to jedne z lepszych zimówek na rynku.
Niektóre chwile, zapomina się przez całe życie
power_bit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Chyllus » 28/11/2013, 07:29

Polecam jako wersję ekonomiczną Dębice Frigo 2. Przetestowane na wielu km w rożnych warunkach. Na śniegu spisują się rewelacyjnie, prędkości 90km/h na krętych drogach nie były szczególnym wyzwaniem. W deszczu czy na suchym to wiadomo że letnie będą lepsze.
Chyllus
Świeżak

Postprzez kravec » 28/11/2013, 16:17

Ja polecam Continentale WinterContact (tak jak Powerbit). Mam TS 830, w tym roku wyszły ts850 i znowu wygrywają w większości (jak nie wszystkich) testach. Poprzednie modele wypadały tak samo- tym się kierowałem przy wyborze. Nie zdarzyło mi się żebym miał problemy tam gdzie inni nie mieli.
kravec
Administrator

Postprzez Vergon » 28/11/2013, 16:19

Dębica Frigo 2 gryzie śnieg jak głupia, byłem bardzo zadowolony z tych opon i teraz z mojego polecenia kumpel kupuję je do swojej puszki.
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez madcap » 28/11/2013, 18:17

zależy do czego chcesz? spokojna jazda? powariowanie? oraz jaki budzet masz zaplanowany.
z segmentu budżetowego i do spokojnej jazdy moge zaproponować Barum Polaris.
jakieś 100 zł wyżej znajdziesz Achilles-y - ja na dolną strefę segmentu średniego sa całkiem niezłe (wiem, ze marka mało znana w Polsce - ale po co przepłacać za 4 miesiące użytkowania?).
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez SkoQ » 29/11/2013, 08:46

Dorzucam swoją cegiełkę do Dębicy Frigo 2 ;) jak użytkujesz samochód normalnie to sprawdzają się bardzo fajnie :)
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Zimny72 » 29/11/2013, 09:55

Ja oszczędność znalazłem w oponach całorocznych - Kleber Quadraxer: http://www.opony.com.pl/testy-opon-calorocznych/kleber/quadraxer/?p=3,38,5401 (otwórz link). Nie muszę trzymać dwóch kompletów opon, mieć dwóch kompletów felg, nie muszę ich zmieniać i magazynować. I nie muszę pilnować pogody, żeby przełożyć opony. Idealnie sprawdzają się w mieście i okolicach - nie wiem jak w kopnych warunkach śniegowych, bo w takich warunkach raczej nie jeżdżę.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez SkoQ » 29/11/2013, 10:19

Dobry pomysł ale nie w naszym klimacie :) Te opony są w miarę dobre tylko na wiosnę i na jesień.
Nie wmówisz mi, że ta sama guma trzyma super przy -25 stopniach w śniegu, i na +30 na niemal topiącym się asfalcie :) Nie oszukujmy się to jest tylko guma. Coś co jest do wszystkiego jest do niczego :P
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Zimny72 » 29/11/2013, 13:19

Były takie badania - chyba w AutoŚwiecie? - z których wynikało, że średnia opona całoroczna jest gorsza zarówno od średniej zimowej jak i średniej letniej raptem o niecałe 10%, gdy tymczasem letnia od zimowej i vice versa aż o 200% (w zależności od tego co badali). A badali wszystkie kwestie związane z prowadzeniem, zużywaniem, głośnością itp. I ta "gorszość" tylko o niecałe 10% w każdą stronę przy oszczędnościach na jeden komplet przekonała mnie - szczególnie, że jeżdżę spokojnie i 90% po mieście. Przy takim podejściu warto też zainwestować w lepsze opony całoroczne np. Klebery Quadraxery albo w Goodyeary 4Season. W praktyce, a jeżdżę na całorocznych już 6 sezon - sprawdzają się rewelacyjnie. Zeszłej zimy przekonałem do tego moją żonę, której zmieniłem letnie opony założone do nowego samochodu właśnie na Quadraxery. Żona mówi, że różnica jest kolosalna i teraz nie boi się wyjeżdżać na ośnieżone ulice.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez Artur_ » 29/11/2013, 14:06

Czy mr "quescik", to nie bot sieciowy, ew. pracownik firmy pozycjonującej? Identyczne pytanie od świeżo zarejestrowanego usera o identycznym nicku padło na wielu forach internetowych. Stawiam na delikwenta od pozycjonowania, bo pojawiał się na forach różnej maści z pytaniami zupełnie nie związanymi tematyką, np "Jakie ogrodzenie" na forum VW Tuareg - oczywiście bez przywitania i jedyne posty to takie pytania, naturalnie z linkiem do odpowiedniej strony.
O oponach pierwsze z brzegu, które wujek google już złapał
http://citroen.org.pl/forum/printview.p ... be78ab5cba
http://www.skuterowo.com/forums/topic/j ... ny-na-zime
http://hondadominator.pl/viewtopic.php?p=24254
Wszędzie znajdzie się grono chętnych do pomocy odpowiedzią, wątek się rozrasta, a google to kocha :roll:
Artur_
Świeżak

Postprzez Vergon » 29/11/2013, 15:06

Ścigaczowi detektywi nie śpią :twisted:
Usunąć linka z pierwszego postu i tyle, dyskusję wedle uznania zostawić lub nie. Aaa no i bana dla autora :lol:
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez kravec » 29/11/2013, 15:51

mhmmm
kravec
Administrator

Powrót do Smietnik

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê