Zobacz wÄ…tek - Prawo jazdy na A1
NAS Analytics TAG

Prawo jazdy na A1

i inne małe pojemności
_________

Prawo jazdy na A1

Postprzez Juulieeet » 27/11/2013, 21:10

Witam. Aktualnie posiadam kartę motorowerową (teraz podobno nazywa się to AM, jeśli dobrze wyczytałam). Chciałabym zdać kategorię A1 (do poj. 125), jednak mam parę pytań.

1.Czy to, że posiadam kartę m. daje mi jakieś przywileje?
Bo gdzieś czytałam, że nie zdaje się wtedy teorii, tylko praktykę.

2. Jaki jest koszt zdawania?
W internecie sÄ… naprawdÄ™ skrajne informacje.

3. Jak wygląda cała procedura?
Mniej więcej. Z góry dzięki za odp :D
Juulieeet
Świeżak

Postprzez MarSen » 27/11/2013, 21:18

1. Też chciałbym to wiedzieć. O ile są to najpierw musisz wymienić kartę na AM w Urzędzie Miasta. 100zł 50gr wyrób plastiku, nie wiem czy trzeba robić do tego badania. Jeżeli tak to dodatkowe koszta.
2. Koszta zależą od tego w jakim OSK będziesz zdawała. U mnie w Rybniku to od 600zł (kumpel tyle dał, ale nie zdał) do 1300zł (teraz w tym OSK kosztowało 1000zł, bo zniżka była przed końcem sezonu). Musisz się dowiedzieć jak to wygląda w Twoim mieście. Do tego koszt egzaminu. Tutaj masz np. WORD we Wrocaławiu (nie wiem czy koszty różnią się w zależności od WORDu czy takie są zawsze) http://www.word.wroc.pl/content/view/18/26/ Plus badania lekarskie, ale często są już w cenie kursu w OSK.
3. Procedura wygląda tak samo jak na A czy A2. 30 godzin teorii i 20 godzin praktyki* zanim przystąpisz do egzaminów wewnętrznych, a następnie do egzaminu w WORDzie.

* informacje z internetu, mogą być nie prawidłowe. Osobiście też dokładnie nie wiem.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
MarSen
Moderator

Postprzez BaNaN0023 » 27/11/2013, 22:05

Prawo jazdy kosztuje tak jak kolega wyżej napisał, w zależności od OSK, ale egzaminy w WORD'ach powinny być unormowane, czyli 30zł teoria i 180zł praktyka. Godziny tak samo jak na A2. Informacje potwierdzone bo sam jestem w trakcie robienia i zaraz kończę.
BaNaN0023
Świeżak

Postprzez Tomek97 » 30/11/2013, 10:07

Właśnie jestem po egzaminie teoretycznym na A1 (zaliczony) w skrócie wyglądało to tak :
1)Pierwsze musisz załatwić sprawę badań ( ja płaciłem 100 zł).
2)Gdy juz masz badania udajesz sie do urzędu miejskiego, tam załatwiasz wszystkie sprawy i udajesz się do ośrodka szkoleniowego.
3)W ośrodku płacisz najwięcej, zależy od cennika ale licz sobie 1100 - 1300 zł. Tam też przechodzisz teorie ( ja miałem przez internet lecz są też wykłady) Gdy ukończysz teorie musisz zaliczyć egzamin wewnętrzny ( egzamin teoretyczny od ośrodka egzaminacyjnego).
4) Następnie udajesz się na jazdy, musisz wyjeździć 20 godzin z instruktorem ( plac manewrowy a następnie wypad na miasto )
5.Gdy ukończysz sprawę z ośrodkiem szkoleniowym, udajesz sie do WORD'u ( Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego ) Tam płacisz 30 zł za egzamin teoretyczny i 180 zł za praktyczny. W wypadku niezdania egzaminu praktycznego, płacisz kolejne 30 zł aby móc przystąpić po raz kolejny, tak samo sprawa wygląda z praktyką.

Co do pytania o kartę motorowerową (AM) ja też mam i nic się nie zmienia.
Tomek97
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê