Zobacz wątek - Pierwszy motocykl na dojazdy do szkoły itp. dla 12 latka.
NAS Analytics TAG

Pierwszy motocykl na dojazdy do szkoły itp. dla 12 latka.

i inne małe pojemności
_________

Pierwszy motocykl na dojazdy do szkoły itp. dla 12 latka.

Postprzez xtropx » 23/11/2013, 17:24

- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
Narazie tylko simson s51. Jeździłem od maja do października, więc jakieś 2 tyś wpadły.
- Wiek, waga, wzrost,
12 lat ( moto zamierzam kupić w wieku 13), 65kg. ok, ok 165cm.
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?
Głownie do jazdy codziennej oraz do szkoły. Mieszkam na wsi, ale dłuższe drogi sporadycznie się trafią.
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
Dużo. Planuję od rana do wieczora siedzieć na maszynie, tak jak na simsonie. ;)
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
To już zależy od moich rodziców. Myślę, że za dobre oceny jakieś 15k max.
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
Ojciec jeździł bardzo dużo na motocyklach. Wątpię, żeby pare groszy na części się nie znalazły.
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
Sportowe oraz enduro. Latałem trochę simsonem po polach i na tą chwilę nie wiem, co daje więcej frajdy.
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
Kawasaki ninja 300, yamaha dt 125, ktm exc 125, husqvarna sm 125, honda cbr 125.

Opowiem może w dużym streszczeniu jak sprawa wygląda : na simsonie przelatałem ten sezon i dosyć mocno mi się znudził. Prędkości 60km/h nie są jakieś kosmiczne, a simson wygląda jak motocykl do wyjazdów na grzyby. Na początku napaliłem się na 600, ale po lekkiej dyskusji z ojcem odrzuciłem jej zakup. Widok poślizgu przy zbytnim odkręceniu zbyt mnie odstrasza :roll:. Myślę teraz głownie nad kawasaki ninja 300. Chodzi mi tu głównie o to, by nie wlekł się do setki przez dwanaście sekund, jakoś wyglądał itd. Ale z drugiej strony podobają mi się jazdy po torach offroadowych i bezproblemowa możliwość wyjechania na drogę. Przejdę teraz do pytań : które moto jest wdłg. was lepsze dla 12 latka ( na początku sezonu 2014 będę już miał 13 ) ? Czy dostanę do ziemi całymi nogami na takim kawasaki ninja 300, jeśli na simsonie nie stanowi to dla mnie problemu ( mam wręcz lekko ugięte nogi w kolanach ) ? I co z hamowaniem przednim hamulcem w awaryjnych i normalnych przypadkach? W simsonie hamowałem tylnim z braku przedniego, a wizja stoppie przy awaryjnym nie jest przyjemna. Czy nie wyrzuci mnie do przodu? Jak mam przednim hamować? Z góry dzięki za odpowiedzi ;).
xtropx
Świeżak

Postprzez SkoQ » 23/11/2013, 18:59

Żaden z tych motocykli nie jest dla Ciebie dobry bo żadnym nie możesz poruszać się w ruchu publicznym do motocykli trzeba dorosnąć. Nawet na simsona jesteś za młody chłopaku ;)
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Boshi » 23/11/2013, 19:18

jesteś za młody na motorowery o motocyklach nie wspominam nawet

600-setka nieźle :lol:
Zastrzeżenia na PW.
Boshi
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê