Zobacz wÄ…tek - pierwszy skuter dla zielonej osoby
NAS Analytics TAG

pierwszy skuter dla zielonej osoby

i inne małe pojemności
_________

pierwszy skuter dla zielonej osoby

Postprzez ester » 4/11/2013, 10:43

Witam

Jestem świeży w tym temacie i nie znam się kompletnie na skuterach ale przymierzam sie aby taki zakupić. Jeżeli ktoś mógłby mi pomoc to bardzo był bym wdzięczny. Otóż mam na wydanie 2500 zl na skuter, chciałbym go do jazdy po mieście, na allegro jest pełno do tej ceny tylko jak ktoś się nie zna to nie wie nawet na co patrzeć. Co byście mi polecili. Używany lub jakiś nowy. Silnik do 51 ccm bo mam prawo jazdy kat. B. I jeśli byłby ktoś skłonny wytłumaczyć co lepsze jako napęd czy łańcuch czy pas napędowy oraz jaki powinien być przebieg na dobry skuter który można jeszcze użytkować. Ważę 95 kg jeśli to jest jakoś ważne i mam 2 m wzrostu oraz czy kupowanie skutera na zimę to jest dobry pomysł? cena jakoś spada w dol podczas zimy? Bardzo proszę o pomoc bo nie mam kogo się poradzić.

Oraz na jakie firmy patrzec podczas wybierania tego skutera?

Niestety musze kupic w swoim rejonie i znalazlem takie dwa:

http://tablica.pl/i/oferta/sprzedam-sku ... f4a5fe461e

http://tablica.pl/i/oferta/skuter-zipp- ... c98c70b77a

Moglby mi ktos doradzic ktory lepszy i oczywiscie na co patrzec ? Jak juz bede je ogladal w realu?
Blagam o pomoc
ester
Świeżak

Postprzez jackal_pl » 4/11/2013, 11:43

Może rozejrzyj się za czym markowym? Honda Aerox? A może jakiś skuter ze stajni Kymco? Np. Super 8/9?

Na marginesie: Będziesz dość śmiesznie wyglądać na skuterku ;) Jesteś dość... wielki.
Kawasaki ER-5, 98r.
jackal_pl
Świeżak

Postprzez ester » 4/11/2013, 11:45

Patrzalem czy cos jest w mojej okolicy innego i niestety nic nie ma innego.. Lub ja szukac nie potrafie dlatego chcialem sie poradzic odnosnie tych 2
ester
Świeżak

Postprzez jackal_pl » 4/11/2013, 11:49

Oglądałeś na otomoto, allegro, gumtree?

Co do tych dwóch - są dość duże i prawdopodobnie był by dla Ciebie wygodne, ale oba to typowe chińskie twory.
Quantuma ma moja koleżanka i nie było by miesiąca, co by przy nim nie było trzeba coś robić - albo jakieś kłopoty z filtrami, albo z gaźnikami, tu znów elektryka.... Wiesz, nie wiem - może akurat felerna sztuka jej się trafiła. Natomiast dla mnie to wystarczy. Co do drugiego - nie wiem, pierwszy raz na oczy widzę zarówno firmę jak i model.
Kawasaki ER-5, 98r.
jackal_pl
Świeżak

Postprzez ester » 4/11/2013, 17:32

Dzis bylem w jakis salonie ze skuterami i zaproponowano mi za cene 3000 zl skuter
zipp quantum 4t 2013 bez kaskow i dodatkowego kosza. Myslicie ze sie nadaje? Koles powiedzial ze 2 lata gwarancji u nich mam i place tylko za czesci zamienne jak by sie cos stalo.
ester
Świeżak

Postprzez MarSen » 4/11/2013, 21:06

Co to za gwarancja, że płacisz za części jak coś się stanie? To tak jakbym kupił komputer, coś się zepsuło po miesiącu, a oni "no to 500zł naprawa, bo dysk się spalił". Kup coś markowego. Nie pchaj się w chinole. Chińskie są dobre, ale bardzo delikatne. Sam mam Bartona Fightera (biegówka) i mimo, że drobne rzeczy to potrafią się zepsuć (np. śruby osłony tłumika czy inne śruby, bo "metal" jest tak miękki, że bardzo łatwo można zepsuć gwint). Dałem 3 400zł za nówkę i z perspektywy czasu widzę, że o wiele lepiej byłoby kupić jakieś markowe Supermoto. Jak chcesz skuter z takim wzrostem i tylko 50cc wchodzą w grę Kymco Agility, Kymco Vitality, Kymco Bet&Win i ogólnie wszystkie Kymco tak naprawdę. (Kymco to Tajwan, coś pomiędzy chińskim, a markowym z naciskiem na to drugie). Jakościowo bardzo dobre, trwałe. Jeszcze zobacz modele takie jak Peugeot Elyseo, Gilera Runner. Poza tym rozglądaj się za dwusuwem. Większa moc, minimalnie większe spalanie, ale przy tej wadze o wiele rozsądniejszy wybór. Ten pierwszy to typowy Chińczyk. Nie ważne jak się nazywa, bo one tylko tym się różnią. Produkcja to zapewne ta sama fabryka tylko na zamówienie innego importera. Identyczny co Yukimoto Dragon, Zipp Quantum (starszych) i wiele innych.
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
MarSen
Moderator

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 30 gości

na górê