Zobacz wątek - kawasaki zzr 600
NAS Analytics TAG

kawasaki zzr 600

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

kawasaki zzr 600

Postprzez ktmlc4640 » 1/11/2013, 17:46

Witam
Jakiś czas temu zakupiłem kawasaki zzr 600 1994,przerobiony na street'a
Mam problem ponieważ przy zakupie sprzedawca twierdził ze jest do wymiany akumulator i zapalił mi go tylko na popych,itp itd...
Gdy kupiłem nowy akumulator,wymieniłem swiece olej itp.. nie chce nadal palić na akumulator kręci kręci i zapala i zgasnie,dopiero gdy podłączyłem prostownik to zapalił normalnie ale nie mogłem przed 3 minuty odłączyć prostownika od motocykla.dodam ze gdy był pełny akumulator to na ciepłym silniku czasami zapalił a czasami w ogóle na ciepły ani zimnym jedynie na popych,dziwi mnie fakt ze z górki odpalał na drugim biegu.Miał ktos może podobny problem ? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
ktmlc4640
Świeżak
 
Posty: 16
Dołączył(a): 6/12/2012, 22:38
Lokalizacja: Kraków


Postprzez facepalm » 4/11/2013, 19:54

Mam zzr 600 i też ledwo kupiłem zaczeła mi sie sypać elektryka. Najpierw regulator napięcia , a w następnym sezonie przekaźnik rozrusznika. W międzyczasie też kable od alternatora jakims cudem sie przetarły i raz to aż iskrzyło.
Rocznik mojego to 93. Ogólnie jak odpala na popych, z górki itd znaczy ze mechanicznie jest spoko tylko elektryka pewnie siada. Może coś robi zwarcie? U mnie po wymianie regulatora klakson sie zaciął i trzeba było go rozebrac i złożyć. Sprawdz przy cewkach czy wszytko sie trzyma kupy itd. Profilaktycznie przepoleruj papierkiem sciernym wszystkie styki. W zimie radze przejrzeć całą elektryke,a bedziesz miał spokój conajmniej na caly sezon.
Regulator to jakies 100-150zł , Przekaźnik rozrusznika to jakieś 30-50zł. Wpadnij na forum ZZR, gdzieś był temat odnośnie braku ładowania itd. Dość często sie pojawia ten problem. Stary motocykl to zazwyczaj stara zaniedbana elektronika ;)

http://www.zzr.fora.pl/mechanika-motocy ... ,2682.html
http://www.zzr.fora.pl/mechanika-motocy ... ,2677.html
http://www.zzr.fora.pl/mechanika-motocy ... ,2214.html
facepalm
Świeżak
 
Posty: 87
Dołączył(a): 18/6/2012, 22:01

Postprzez mati22252 » 4/11/2013, 21:28

Weź multimetr i sprawdź czy nie masz zwarcia podłączając go do plusa i minusa po odłączeniu aku. Sprawdź po kolei czy kable WN nie mają przebicia tzn zdejmij airboxa i po ciemku zakręć i patrz czy gdzieś iskra nie przeskakuje. Ale najprawdopodobniej kończy się rozrusznik.
Avatar użytkownika
mati22252
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 805
Dołączył(a): 12/4/2012, 17:04
Lokalizacja: Żagań/ Poznań

Postprzez ktmlc4640 » 5/11/2013, 18:56

hmm wydaje mi sie ze to nie rozrusznik bo jak zwieram przekaznik(czyli te dwa grube kable) jeden co idzie od aku do przekaznika a drugi od przekanika do rozrusznika,to rozrusznik normalnie kręci..
Możliwe ze jakiś stycznik ?
Avatar użytkownika
ktmlc4640
Świeżak
 
Posty: 16
Dołączył(a): 6/12/2012, 22:38
Lokalizacja: Kraków

Postprzez mati22252 » 5/11/2013, 22:03

Stycznikiem jest właśnie przekaźnik rozrusznika. Jeżeli przekręcisz kluczyk i ominiesz przekaźnik znajdujący sie poło aku w stronę silnika na wsporniku zbiornika paliwa tam gdzie ta śruba co jest pod siedzeniem przykręcana. Gdy wtedy odpali to znaczy że wina przekaźnika. Kolejna możliwość to stary zasiarczony aku choć kupiony nowy lecz przechowywany w niewłaściwych warunkach. Musisz sprawdzić go nie tylko jakie ma napięci lecz także jaki może podać prąd rozruchowy.
Avatar użytkownika
mati22252
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 805
Dołączył(a): 12/4/2012, 17:04
Lokalizacja: Żagań/ Poznań

Postprzez ktmlc4640 » 5/11/2013, 22:33

Akumulator ma 3 tygodnie jest nowy,a podpinałem nawet prostownik i czy bd palił i dalej nic.
Chodzi o ten stycznik ?
http://img18.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3652124112
Avatar użytkownika
ktmlc4640
Świeżak
 
Posty: 16
Dołączył(a): 6/12/2012, 22:38
Lokalizacja: Kraków

Postprzez mati22252 » 6/11/2013, 14:38

Chodzi o ten co jeden kabel z aku do niego podchodzi + i z drugiej strony wychodzi. przykręcany nakrętką a nie na wtyki. taki dokładnie http://img13.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3669888191
Avatar użytkownika
mati22252
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 805
Dołączył(a): 12/4/2012, 17:04
Lokalizacja: Żagań/ Poznań

Postprzez ktmlc4640 » 6/11/2013, 16:23

ok czyli problem siedzi w przekaźniku rozrusznika.
wymienię i dam znać :
Avatar użytkownika
ktmlc4640
Świeżak
 
Posty: 16
Dołączył(a): 6/12/2012, 22:38
Lokalizacja: Kraków



Powrót do Mechanika motocyklowa



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości




na gr