Zobacz wÄ…tek - Dobra 125 do miasta.
NAS Analytics TAG

Dobra 125 do miasta.

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Dobra 125 do miasta.

Postprzez Kierowca1996 » 13/10/2013, 22:00

Witam. Poszukuje motocykla do jazdy po mieście samemu lub z Dziewczyną i jakieś niedalekie wypady poza miasto. Mój wzrost to 190cm i waże 90kg.
Na oku mam:
1. Honda CBR 125
2. Honda CBF 125
3. Yamaha YZF R125

Najważniejsze cechy którymi kieruje sie przy wyborze:
- Awaryjność
- Spalanie
- Dostępność części
- Gabaryty
itp.
Kierowca1996
Świeżak

Postprzez Arnett » 13/10/2013, 23:44

Szczerze polecam ci Varadero 125. Fajna maszynka i radzi sobie bardzo dobrze z troszku cięższymi od Ciebie. Sam byłem zdziwiony ze taki mały za przeproszeniem "wypierdek" tak dobrze sobie daje rade. Niestety nic więcej nie mogę ci powiedzieć ale zapewne ktoś wie dużo dużo więcej o tym sprzęcie.
Arnett
Świeżak

Postprzez Buldog » 14/10/2013, 07:44

Też miałem taki problem.

Honde CBF osiągi nie zaskakują no ale pomyśl masz dobry rok, niezawodna, tanie części, pali malutko i naprawdę dobry model kupisz już od 4-5 tyś.

Honda CBR osiągi zbliżone do cbf, niestety części są droższe, ciut więcej pali, i dobre modele zaczynają się od 5-6 tysięcy

Yamaha YZF osiągi zbliżone do tych wyżej, plusem jest jej wielkość, ale minus to drogie części, spalanie ma podobne do cbr no i dobry modele zaczynają się od no 6-7 tyś

Musisz się zastanowić czy będziesz jeździł w dalsze trasy czy tylko po mieście. Jeśli trasy nie przekraczają tak 30km to polecam ci

Honde NSR. Poszperałem i doczytałem się że nie ma z nimi problemów i najlepiej brać egzemplarze z blokadami, są niezawodne, z rokiem to tutaj no nie za dobrze, pali tak między 4 a 7 l na 100km. Nie ma co mówić będziesz chciał wyprzedzić czasem to w 4 suwach może zabraknąć Ci mocy. Części są drogie ale do tego egzemplarzu masz masę części zamiennych o tej samej prawie wytrzymałości. I daje na pewno dużo więcej frajdy niż pozostałe

PodsumowujÄ…c:

Jeśli masz 50zł i umówisz się z dziewczyną oddaloną od Ciebie o 50km to za zatankowanie motoru wraz z olejem na 100km

cbf- 23zł
cbr-25zł
yzf-26zł

Resztę możesz wydać na kawę i ciastko

nsr- 35 zł

Za reszte możesz wydać na kawę :)[/b]
Buldog
Świeżak

Postprzez Pan600 » 14/10/2013, 07:57

cbf- 23zł
cbr-25zł
yzf-26zł

Według Twoich obliczeń wyszło że cbr pali 9.2 l na 100km . Człowieku co Ty gadasz, jaki olej w czterosuwie? Chyba że ma 100tys przebiegu to spali. Nie mąć w głowach innym ludziom.
Pan600
Świeżak

Postprzez Kierowca1996 » 14/10/2013, 08:44

Jestem najbardziej zainteresowany Yamaha YZF właśnie cbr i cbf są mniejsze od niej i nie za dobrze się na nich siedzi, a mogłem usiąść na YZF 50 a podobno 125 jest trochę większa od 50, a dla mnie to się siedziało bajecznie. A trasy to zależy kiedy i gdzie będą. I chciałbym żebyście jakoś trochę bardziej obszernie opowiedzieli o Yamaha YZF bo ja ciemny w tym jestem.
Kierowca1996
Świeżak

Postprzez Buldog » 14/10/2013, 09:00

Pan600 mów odrazu gdzie mieszkasz to się tam przeprowadzam jeśli benzyna kosztuje u ciebie 2,80zł kurde :) Z mojego ostatniego tankowania wyszło że 95 kosztuje 5,48 zł ;p
A jak nie dolewasz do 4 suwa oleju (nie mieszankę) to ładnie jeździsz na motorach xDDD
I z tego co wiem żeby silnik miał długą żywotność wymienia się co 1000tyś km (jeden sezon) więc zużywamy cały litr przykładowo castrol który kosztuje 46zł więc +/- wychodzi jakieś 3 złote na 100km :)

Mój kumpel ma yzf już 2 rok i wymieniał/naprawiał tylko klocki i wymieniał płyny.
Fajnie się jeździ ale z jego opinii wynikło że po roku zaczyna ci brakować trochę mocy i trochę na drodze się denerwujesz. Jechałem z nim na obwodnicy to troszkę miał trudności z wyprzedzaniem ludzi jadących 80, 90km/h. Ale tak to motorek dobry. Mówił żeby właśnie szukać modeli nieodblokowanych bo masz pewność że nie był on w tedy katowany :)

Więcej pozostawiam już ludziom którzy mają ten motor
Buldog
Świeżak

Postprzez Kierowca1996 » 14/10/2013, 09:26

Buldog dla mnie ten motor ma być do normalnej jazdy nie tam do szalenia jakiegoś. A może wiesz ile idzie zablokowana a odblokowana yzf?
Kierowca1996
Świeżak

Postprzez The Pole » 14/10/2013, 13:52

Witam.
Jesli rozgladasz sie za 125cc tylko, to polecalbym raz jeszcze zerknac na Honda Varadero, lub Yamaha YBR. Zgodze sie ze wizualnie uwage przyciagaja dosc nie bardzo, demonami predkosci rowniez raczej nie sa, ale maja za to bardzo konkretne zalety. Przy Twoich dwoch metrach w trzewikach i kasku, Varadero jest wrecz idealna, na korzysc Yamahy zas przemawia powalajaca ekonomia. Oba motocykle stoja rowniez, baaaaaardzo wysoko w testach niezawodnosci. YBR z przyjemnoscia uzytkowalem przez dwa sezony (udalo mi sie posiadac trudno dostepna w PL wersje custom) i ciezko mi powiedziec cokolwiek zlego na jej temat. Varadero zas znam z opowiesci kolegi z pracy, oraz kilku wspolnych z nim wypadow i tu tez ciezko do czegos sie przyczepic. W porownania cenowe i rozbicia kwotowe nie bede sie zaglebial, bo to sprawa iscie indywidualna i zalezy od tego jak odkrecasz, gdzie i w jakich warunkach. Oba wspomniane modele jak najbardziej do codziennej jazdy sie nadaja, a Varadero to wrecz czeka zeby gdzies dalej sie wypuscic, w obu rowniez przypadkach pozycja kierownika, jak i "dziewczyny", powinna Tobie/Wam odpowiadac . Po modelach o jakich sam wspominasz wnioskuje, ze raczej interesuja Ciebie tzw. "plastiki" tudziez "scigacze" i fajnie, (sam obecnie posiadam XJ6n) osobiscie szacunek i LWG dla kazdego na dwoch kolkach, pamietaj jednak ze to tylko 125cc i mowiac trywialnie przy Twoim wzroscie widok z boku bedzie co najmniej groteskowy. Nie mam intencji do obrazania kogokolwiek i przepraszam z gory jesli kogokolwiek tym dotknalem, ale takie mam subiektywne wrazenie za kazdym razem widzac podobna sytuacje. Konczac wybieg, jako ze udalo mi sie dosiadac kilku maszyn, nie mam 14 lat i burzy hormonow (pozwalam sobie na lekki kolezenski przytyk z przymrozeniem oka), polecam Ci skupic troszeczke wiecej uwagi na tym co Ci pasuje i co Ci dobrze lezy...niz to co Ci sie podoba wizualnie.

Pozdrawiam!
The Pole
Świeżak

Postprzez Kierowca1996 » 14/10/2013, 18:21

A co myślicie o tym? KTM Duke 125
Kierowca1996
Świeżak

Postprzez Buldog » 16/10/2013, 15:29

Mam dla Ciebie dobrą radę. Chcąc przesiadać się na coś mocniejszego trzeba się poważnie zastanowić czy chcemy

a) Plastikowy pocisk
b) Turystyka
c) Turystyka z zacięciem sportowym

Każdy z tych trzech grup ma swoje wady i zalety lecz gdy będziesz wiedział czego dokładnie chcesz to wtedy będzie można Ci pomóc. Sam wiem po swoim przykładzie miałem już kupować Honde Varandero ale myślę sobie po co mi taki motor skoro nie zrobię dziennie więcej niż 100km. Postanowiłem kupić sobie plastikowy pocisk Honde NSR i jestem bardzo zadowolony. Motor mi pali przy pełnych 5,5l a przy spokojnej 4,5l więc nie narzekam i motor spełnił moje marzenia.

Co do KTM nie sądzę żeby miejsce pasażera było wygodne. Są niewyobrażalnie drogie. Nie ma praktycznie do nich części. A jak są to mega drogie. Moim zdaniem trzymał bym się z daleka od tego motoru chyba że masz nieograniczone fundusze :)
Buldog
Świeżak

Postprzez Kierowca1996 » 16/10/2013, 17:35

NO ja też nie będę jeździł ze 100 km dziennie max 50 jeśli bym jeździł Dom - Szkoła - Dziewczyna - Dom a nie zawsze tak będzie. Więc chyba nadal zostanę przy wyborze Yamaha YZF 125. Tylko bym chciał jakąś opinie właściciela takiego motoru usłyszałem i też bym chciał się dowiedzieć jak siedzi się dla pasażera na takim motorze.
Kierowca1996
Świeżak

Postprzez Pan600 » 2/5/2016, 12:38

Pan600 napisał(a):cbf- 23zł
cbr-25zł
yzf-26zł

Człowieku co Ty gadasz, jaki olej w czterosuwie? Chyba że ma 100tys przebiegu to spali. Nie mąć w głowach innym ludziom.
Pan600
Świeżak

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê