Zobacz wÄ…tek - Honda VFR Vtec jaki wydech
NAS Analytics TAG

Honda VFR Vtec jaki wydech

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Honda VFR Vtec jaki wydech

Postprzez tochmans » 6/10/2013, 18:38

Witam,

Jak w temacie. Mam hondę VFR 800 vtec, rok produkcji 2012. Noszę się z zamiarem wymiany wydechów nie wiem co wybrać. Może ktoś coś polecić?
Dzięki
tochmans
Świeżak

Postprzez Seba_ER5 » 6/10/2013, 19:11

Yoshimura, Akrapovic, Arrow, Devil, Two Brothers, Muzzy, Termigoni, Blue Flame, Boss. Shark, Leo Vince ... więcej grzechów nie pamiętam.
Seba_ER5
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez tochmans » 6/10/2013, 19:21

Tyle to ja wiem. Chodzi mi o to kto ma założony, używa i może polecić.
tochmans
Świeżak

Postprzez Seba_ER5 » 6/10/2013, 19:36

Każdy z tych wydechów jest dobry. Bez strojenia i tak nic nie uzyskasz. Dźwięk i wygląd to kwestia indywidualna.
Miałem wydech Arrowa w ZX6r 03r. Dźwięk na przelocie zmienia się wraz z użytkowaniem. W drugiej 636 miałem scorpiona jak dla mnie za głośny bez db killera uszy bolały. Brat miał Vipera i obecnie ma Microna w k4 750 również ładnie mruczy. Do SC57 również kupiłem microna który ładnie mróczał. Kumpel w Bandicie miał Miva x-cone. Jak dla mnie za głośny.
Arrowa stroiłem i naprawdę ładnie śmigał.
Na twoim miejscu skupiłbym się na estetyce. Masz V-ke więc i tak będzie ładnie mróczeć po zmianie na przelot. Opcją jest jeszcze oddanie na przeróbkę do Edzia (Edhaust).
Można posłuchać wydechy na Youtubie a wizualnie zdjęcia na google. Zawsze pozostją fora typowo poświęcone danemu motocyklowi. Coś takiego znalazłem:
http://www.vfr-oc.pl/forum/
Leo ma ładne nie za głośne puszki w dobrej cenie. Tyle ,że w przypadku twojego modelu to trzeba liczyć razy 2 bo 2 wydeszki.
Seba_ER5
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez tochmans » 6/10/2013, 19:59

Dzięki. Właśnie o coś takiego mi chodziło. Ten Leo vince jest całkiem niezły.
tochmans
Świeżak

Postprzez Seba_ER5 » 6/10/2013, 21:51

Dodam tylko ze nowka wydech bedzie cichszy niz uzywka. Mialem arrowa od nowoscie i dzwiek staje sie fajnieszy z przebiegiem. Co do uzywek to nie wiem czy jest warto kupowac przepalone truchla bez db killerow i homologacji.
Seba_ER5
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez RUTRA.RD » 9/10/2013, 07:01

pewnie ze warto :)
a jak nie to polski producent ktory nazywa sie ......... zapomniałem :(
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez SkoQ » 9/10/2013, 09:28

Dominator ?

Ja też mam takie pytanko mam okazję kupić używanego Arrowa tanio, co się dzieje kiedy zakładamy tłumik nie dedykowany do danego modelu tylko do czegoś innego ?
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez malomi » 9/10/2013, 09:40

A mierzyłeś średnice dolotu >? od tego bym zaczynał ;]

Ps. Hania z akcesoryjnym kominem zdecydowanie ładniej będzie wyglądała ;] bo ten seryjny wiadomo zależy co kto lubi raz że nie ładny to jeszcze jak dla mnie za cichy :D
CBR f4i sport
malomi
Bywalec

Postprzez SkoQ » 9/10/2013, 09:54

Robię sporo teraz przy niej, wymiana całej eksploatacji, lusterek bo były beznadziejne i filtr powietrza mi chłopaki teraz wymienili na jakiś przyjemniejszy, więc wziąłem pod uwagę też przeszczep tłumika :D Ori tłumik wygląda strasznie, i choć brzmienie mi nie przeszkadza, to wygląda trochę tak jakbym mógł nim walcować trawę na wiosnę :) Wyrzuciłem się trochę z hajsem teraz i zastanawiam się nad tą zmianą coraz poważniej. Sam bym tego nie robił :D Mam kumpla który by się tym zajął ale co mówisz, że jeśli pasuje średnica dolotu to można robić przeszczep bez żadnego bólu ? :)

To po co cała ta dedykacja jak ważna jest tylko średnica ? :)
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez malomi » 9/10/2013, 10:04

Generalnie kiedyś wyczytałem na innym forum że wtrysk dostosuje się do zmiany wydechu. Gaźnikowca należy wyregulować... Ale sam nie wiem jak to z tym jest myślę że zaraz ktoś albo potwierdzi nasze tezy albo wyprowadzi z błędu ;] he
Co do komina to zgadzam się w przyszłym sezonie też wymieniam marzy mi się two brothers ;]
Jaki filtr powietrza instalujesz ? Lusterka wymieniłem na akcesoryjne ale teraz jak wyprzedzam to muszę patrzeć pod pachami haah ale widzę lepiej niż z seryjnymi :D bo tamtych wg nie mogłem ustawić...
CBR f4i sport
malomi
Bywalec

Postprzez SkoQ » 9/10/2013, 10:15

Powiem Ci że w tym momencie sobie nie przypomnę, tyle tego robię, że naprawdę nazwy mi się już chrzanią powoli, bodajrze K&N :D Lusterka miałem akcesoryjne, ale były beznadziejne, trzymały się dobrze, ale były maleńkie i nic nie było widać. No dramat. w każdym razie autor pewnie też będzie zainteresowany jak to jest z tą dedykacją, średnicą i wtryskami :D
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez RUTRA.RD » 9/10/2013, 13:39

i tak kazdy wydech najlepiej bylo by hamowac, każdy akcesoryjny jest do siebie podobny wiec dużych różnic tu nie będzie chyba ze cale uklady tam juz beda troche wieksze
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Black-Ghost » 9/10/2013, 22:49

Jak wymienisz samą końcówkę to wtrysk sobie z tym poradzi. Ponieważ zczytuje wszystkie dane odnośnie wydechu z sondy lambda, dopiero jak wywalisz sonde trzeba stroić całe moto. ;)
Black-Ghost
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez RUTRA.RD » 10/10/2013, 20:35

ale jak zalozy kn filtr to juz mu moze wybielic swiece. dlatego najglusze co ludzie robia to koncowka plus kin czy jakis inny filtr
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Karol20 » 11/10/2013, 13:14

RUTRA.RD napisał(a):ale jak zalozy kn filtr to juz mu moze wybielic swiece. dlatego najglusze co ludzie robia to koncowka plus kin czy jakis inny filtr

Dobrze wiedziec bo dokladnie to chcialem zrobic :)
Suzuki SV650s k7
Karol20
Bywalec

Postprzez SkoQ » 11/10/2013, 13:43

Wiem, że to może być śmieszne, ale co to znaczy ,,wybielona świeca" ? nie spotkałem się z takim określeniem, a mam znajomego który własnie wymienił i filtr na jakiś sportowy i puche, i nic się mu złego nie dzieje. Dlatego chętnie się dowiem co masz na myśli.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Corr » 11/10/2013, 14:54

Przy zbyt ubogiej mieszance(zbyt mało paliwa w stosunku do powietrza) objawem jest biały zamiast kawowego koloru świecy. Dalsze niekorzystne skutki to wypalanie gniazd zaworów...
Z tym, że wydaje mi się, że to ryzyko dotyczy sprzętów na gaźnikach(jeżeli po modyfikacji się ich nie nareguluje) bo przecież silnik na wtrysku odczyta parametry z sond i pomimo zmiany puszki i filtra zachowa właściwą mieszankę. Ale trzeba pamiętać, że komputer zmienia ilość paliwa w ograniczonym zakresie więc pewnie po wymianie np. całego układu wydechowego i filtra może już nie dać rady skorygować mieszanki.
Tak czy siak najbezpieczniej przy takich modyfikacjach było by dołożyć power commandera i przestroić na hamowni :P
Corr
Świeżak

Postprzez SkoQ » 11/10/2013, 15:28

No dlatego właśnie pytam, po coś ta sonda też przecież jest. I wątpię, że normalny dostępny wszędzie tłumik z przelotem, oraz normalny filtr również ogólnodostępny nie były brane pod uwagę przy konfigurowaniu mapowania u japońskich producentów. Nie są to jakieś zabiegi mocno tuningowe, zwyczajna zamiana standardowych części na akcesoryjne. Nie ma tutaj żadnych nowych rozwiązań rodem z garażu pana Zdzisia. Mechanik powiedział mi, że oczywiście są to odchyły ale mieszczące się w normach, zmiany w mieszance oczywiście będą, ale mieszczą się one w granicach pracy sondy, i magia wtrysku sprawi, że nie trzeba będzie robić kompletnie nic ponieważ mieszanka zostanie dobrana automatycznie, a nawet jeśli coś poszło by nie tak wyskoczy błąd więc nie ma możliwości zajechania sprzętu nieumyślnie :)
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Seba_ER5 » 11/10/2013, 21:26

Przelotowa koncowka plus KN wbrew pozorm moze nabroic.
Seba_ER5
VIP Åšcigacz.pl

Następna strona

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości

na górê