Zobacz wątek - CBR F3 Olej w układzie chłodzenia i dzwięk z silnika
NAS Analytics TAG

CBR F3 Olej w układzie chłodzenia i dzwięk z silnika

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

CBR F3 Olej w układzie chłodzenia i dzwięk z silnika

Postprzez Dubi20 » 30/8/2013, 13:10

Witam opisze całe zajście a mianowicie 3 dni tem usłyszałem dziwny dźwięk w mojej cbr
dźwięk był przenoszony na kolektory tak jak by kawałek blaszki uderzał w kolektory myślałem że coś się poluzowało więc zostawiłem to w spokoju. dźwięk ten był słyszalny dopiero po dodaniu gazu na wolnych obrotach cisza po przejechaniu ok 80 km za czołem sprawdzać co i jak i okazało się że mam olej w układzie chłodzenia masło na bagnecie oleju delikatnie masełko, diagnoza uszczelka pod głowicą lub nieszczelna chłodnica oleju, moto nie katowałem a na pewno nie przegrzałem. I moje pytanie czy ten dźwięk to mogą być panewki czy coś innego, na filmiku nie słychać tak jak w rzeczywistości i dodatkowo zakłócenia z otoczenia .
Zastanawiam się czy jeśli to panewki czy jest sens naprawiać czy lepiej szukać drugiego silnika.
link do filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=EIMcgxNT ... e=youtu.be
Dubi20
Świeżak

Postprzez tomek2102 » 30/8/2013, 17:22

Jeśli masz olej w układzie chłodzenia to najprawdopodobniej uszkodzona jest uszczelka pod głowicą. Co do panewek to ściągnij miske olejową i dokładnie sprawdź czy nigdzie nie widać złotych opiłków, a jeśli to jednak panewka to silnik jest do wywalenia bo naprawa jest nieopłacalna.
tomek2102
Świeżak

Postprzez Vergon » 30/8/2013, 18:14

Najpierw sprawdź czy kolektory są dobrze dokręcone może lata metalowa uszczelka pomiędzy kolektorami a silnikiem, zdejmij owiewki i szukaj tego dźwięku, bo faktycznie brzmi jakby coś drgało od wibracji.
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Dubi20 » 1/9/2013, 20:19

po spuszczeniu oleju brak opilkow sciag elem glowice a uszczelka nie wydaje sie na uszkodzona jutro daje glowice do sprawdzenia i ewentulalnie do szlifu obawiam sie tylko zeby to napewno uszczelka a nie np pekniecie bloku czy cos przeczyscilem caly uklad z osobna jesli nie uszczelka to tylko popadne w dodatkowe koszta al trudno zobaczymy
Dubi20
Świeżak

Postprzez Dubi20 » 3/9/2013, 08:59

Wczoraj zdjąłem miskę w cbr na szczęście opiłków złotych nie znalazłem lecz znalazłem kawałek wiórka aluminium i nie mam pojęcia skąd on bo to dość spory kawałek wiórka był
obejrzałem dokładnie mise blok silnika poczyściłem i złożyłem do kupy teraz czekam na zrobienie głowicy i będę składał do kupy.
a tak przy okazji zauważyłem że króćce ssące mam trochę sztywne i delikatnie popękane przy głowicy ma ktoś dobre do sprzedania pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.
Dubi20
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê