Pytanie o OC ....
• Strona 1 z 1
Pytanie o OC ....
Witam..
Mam pytanie troszke z innej beczki....
Mam OC (co prawda na puszke) wykupione na siebie (komplet znizek) i pani przy wywiadzie pytala przez tel pytanie czy autem bedzie jezdzila osoba ponizej 26 roku życia lub majaca prawo jazdy krocej niz 2 lata? Odpowiedzialem ze nie!
Ale dziewczyna juz odebrala prawko i wiadomo jak to jest mozna cos wypic i dziewczyna pojedzie... I tu pytanie: jak to bedzie wygladalo gdyby gdzies komus cos zrobila moim autem???
czy moje zeznania cos na to maja przy rozmowie z pania ???
i czy moga mi np nie pokryc szkody jak by moja dziewczyna komus zrobila szkode bo mowilem ze nie bedzie taka osoba jezdzila tym autem????
Mam pytanie troszke z innej beczki....
Mam OC (co prawda na puszke) wykupione na siebie (komplet znizek) i pani przy wywiadzie pytala przez tel pytanie czy autem bedzie jezdzila osoba ponizej 26 roku życia lub majaca prawo jazdy krocej niz 2 lata? Odpowiedzialem ze nie!
Ale dziewczyna juz odebrala prawko i wiadomo jak to jest mozna cos wypic i dziewczyna pojedzie... I tu pytanie: jak to bedzie wygladalo gdyby gdzies komus cos zrobila moim autem???
czy moje zeznania cos na to maja przy rozmowie z pania ???
i czy moga mi np nie pokryc szkody jak by moja dziewczyna komus zrobila szkode bo mowilem ze nie bedzie taka osoba jezdzila tym autem????
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
Firma ubezpieczeniowa ma podstawę by odmówić wypłaty odszkodowania. Tzw wyłączenie ... Ogólne warunki OC.
Ale z tego co wiem jest kilka spraw w sądach o takie wyłączenia
Ale z tego co wiem jest kilka spraw w sądach o takie wyłączenia

Wszystko jest trudne... nim, stanie siÄ™ proste
FZS 1000

FZS 1000
-
krzall - Świeżak
Krzall na podstawie ogólnych warunków nie może dokonać wykluczenia.
Wykluczenie musi być dokonane "ustawowo", inaczej staje się to niejako klauzulą niedozwoloną.
Hugo olej to. Nie ma powodów do obaw.
Masz pełne prawo użyczyć pojazdu, prawo tego nie zabrania.
Ubezpieczyciele bronią się w ten sposób przed stanem permmanentego użykowania pojazdu przez osobę nieposiadającą doświadczenia, gdy ubezpieczenie jest na inną osobę.
Pamiętaj, to ubezpieczyciel musi udowodnić taki stan.
Co do wypłaty, wypłacić musi. Tobie jedyne co grozi to utrata kilku procent zniżki w przypadku kolizji przy wykupieniu/odnowieniu polisy.
Wykluczenie musi być dokonane "ustawowo", inaczej staje się to niejako klauzulą niedozwoloną.
Ubezpieczyciele bronią się w ten sposób przed stanem permmanentego użykowania pojazdu przez osobę nieposiadającą doświadczenia, gdy ubezpieczenie jest na inną osobę.
Co do wypłaty, wypłacić musi. Tobie jedyne co grozi to utrata kilku procent zniżki w przypadku kolizji przy wykupieniu/odnowieniu polisy.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
madcap napisał(a):Krzall na podstawie ogólnych warunków nie może dokonać wykluczenia.
Proszę żebyś pamiętał że w momencie podpisania umowy bo takową jest Umowa OC dostajesz ogólne warunki, gdzie dokładnie opisane jest że ( w umowie zazwyczaj również) nie na podstawie użyczenia dosłownie następuje, a na podstawie zmiany zaistniałej której nie zgłaszasz. Skończy się sprawą w sądzie i udowadnianiem "klauzuli niedozwolonej" . A Chyba zgodzisz się że chodzi tylko o dopłatę paru złotych za użyczanie i wiek kierowcy. Zapałać dopłatę i będziesz miał spokój. Inaczej hmm. A dowodem jest samo zdarzenie jeśli nastąpi

A tak naprawdę życzę Ci szerokości

Wszystko jest trudne... nim, stanie siÄ™ proste
FZS 1000

FZS 1000
-
krzall - Świeżak
OC jest regulowane ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych i to ustawa jest w tym przypadku ogólnymi warunkami. Ubezpieczyciel w żadnym wypadku nie może odmówić wypłaty odszkodowania. Jedyne co mogą zrobić to przy szkodzie spowodowanej przez taką osobę każą ci dopłacić różnicę w składce między tym co zapłaciłeś a tym co zapłacił byś gdybyś zgłosił że taka osoba będzie jeździć. - czyli nie masz czym się przejmować. w przypadku szkody dopłacisz te kilka zł i po sprawie
- Trax
- Świeżak
Trax napisał(a):OC jest regulowane ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych i to ustawa jest w tym przypadku ogólnymi warunkami. Ubezpieczyciel w żadnym wypadku nie może odmówić wypłaty odszkodowania. Jedyne co mogą zrobić to przy szkodzie spowodowanej przez taką osobę każą ci dopłacić różnicę w składce między tym co zapłaciłeś a tym co zapłacił byś gdybyś zgłosił że taka osoba będzie jeździć. - czyli nie masz czym się przejmować. w przypadku szkody dopłacisz te kilka zł i po sprawie
Dokladnie tak samo mi powiedziala pani pew telefon...
Ciekawostka:
zrobili mi rekalkulacje OC i wyalo w bym musial doplacic 298zl/rok wiec zostawie to jak (odpukac ) bedzie potrzeba...
dzieki za zainteresowanie pozdro ..
szerokosci!!!
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości