Zobacz wÄ…tek - Prawo jazdy A
NAS Analytics TAG

Prawo jazdy A

Przepisy, prawo
_________

Prawo jazdy A

Postprzez boryspl » 16/8/2013, 09:46

Witam,
Opisuje sytuacje:
Mam prawo jazdy z USA (motor powyzej 250cc, tez maja rozgraniczenie pojemnosci[nie mocy a pojemnosci]), chcialbym je przepisac na Polskie A, niestety z tego co wiem nie moge bo 24 lata skoncze w maju, pytanie jak wygladalby sprawa gdybym przepisal je na A2 (przepisana zostaje tylko praktyka, teorie trzeba zdac).
Pytanie brzmi czy po ukonczeniu 24 lat musze zdawac teorie drugi raz? Czy praktyke? Czy oba?

Ps. przepraszam za brak polskich znakow.
Patrz w lusterka , motocykle są wszędzie.
boryspl
Świeżak

Postprzez mati22252 » 16/8/2013, 16:01

Jezeli otrzymasz polskie PJ A2 to po 2 latach bedziesz mógł podejść do A zdajac tylko praktykę. Ale bywa roznie bo znow cos z prawkiem kombinuja
mati22252
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez MaciekMik » 18/8/2013, 17:02

jeśli jesteś jeszcze w USA to poproś ich o wydanie międzynarodowego prawa jazda i jeździj w Polsce na jego podstawie aż nie skończysz 24 lat.
MaciekMik
Świeżak

Postprzez mati22252 » 18/8/2013, 20:50

Prawo jazdy z USA nie obowiÄ…zuje w Polsce. Dostanie wtedy mandat jak za jazdÄ™ bez prawka.
mati22252
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez madcap » 18/8/2013, 21:43

mati nim wygłosisz kolejną tego typu kwestię, to sprawdź wpierw w Dziennikach Ustaw z jakimi krajami mamy porozumienie o honorowaniu dokumentów.
akurat tak się dziwnie składa, że dokument z juesej obowiazuje.

i tak dziwnie się składa, że do 6 miesięcy może na nim jeździć.
jeśli pobyt bedzie dłuższy, wówczas musi wymienić dokument i potwierdzić znajomość przepisów zdając część teoretyczną egzaminu.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez boryspl » 19/8/2013, 10:54

No o ile mi wiadomo to jazda na prawie jazdy z usa zdaje egzamin tylko z paszportem amerykanskim(trzeba byc obywatelem), ja takowego nie posiadam...
Pytanie czy jezeli zdam egzamin pisemny i dostane te prawko (A2) bo praktyke przepisza, to potem jak jest z A? Normalnie musialbym zdawac praktyke zeby podniesc A2 do A, ale praktyke bede mogl znowu przepisac sobie z USA... Czy nie?
boryspl
Świeżak

Postprzez madcap » 19/8/2013, 20:44

jeśli zdasz egzamin, to zostanie wydany Tobie polski plastik.
w takiej sytuacji bedziesz musiał zdawać później część praktyczną egzaminu podnosząc poziom z A2 na A.

jeśli chciałbyś kombinować znów przez stany, to tam musiałbyś wymienić polski plastik na amerykański a potem ponownie na polski. oczywiście z zachowaniem reżimów czasowych.

nie musisz mieć paszportu amerykańskiego.
wiele krajów wymaga w przypadku pobytu dłuższego niż 6 miesięcy wymiany prawa jazdy a właściwe dla danego kraju.
niektóre wymagają nawet przerejestrowania pojazdu (podatki).
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez boryspl » 20/8/2013, 07:57

Dziekuje za odpowiedz :)
A mozesz jeszcze wyjasnic dlaczego musze tak wymieniac plastiki? Nie moge potem drugi raz tego samego prawa jazdy (z usa) przepisac? Nie zabieraja go przy przepisywaniu, zabieraja tylko jego tlumaczenie ktore trzeba zrobic...
Z tego co rozumiem to 6 miesiecy moge jezdzic na amerykanskim bez problemow?( skad przykladowy "Pan mundurowy" wie jak dlugo jestem w kraju?
boryspl
Świeżak

Postprzez boryspl » 21/8/2013, 09:13

Po przeczytaniu tego ( http://regiomoto.pl/portal/aktualnosci/prawo-jazdy-z-usa-klopot-z-wymiana-na-polskie (otwórz link) ) moja radosc z prawka troche opadla... tez mam robione w NJ i tez jestem z Bialegostoku... lipa, no ale sproboje, zobaczymy co wyjdzie...
boryspl
Świeżak

Postprzez lawcik » 21/8/2013, 17:46

Witam. Pozwolę się podpiąć pod temat, żeby nie zakładać nowego. W 2010 zrobiłem kurs na kat. A i B. Jako że to była zima egzamin zdałem wyłącznie na B. Wyszło tak, że nie zrobiłem A i teraz obudziłem się z przysłowiową ręką w nocniku tj. chciałbym zrobić prawo jazdy kat. A, jednakże nasuwa się pytanie czy mimo braku ukończonych 24 lat to zostanę dopuszczony do egzaminu na kat. A? (czy to, że ukończyłem kurs w 2010 roku nie ma dla nich żadnego znaczenia).
lawcik
Świeżak

Postprzez MaciekMik » 21/8/2013, 21:18

Nie ma to znaczenia. Możesz podchodzić do kategorii A2.
MaciekMik
Świeżak

Postprzez lawcik » 1/9/2013, 22:57

Hmm... Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, czyli mając ukończony kurs na kat. A mogę podchodzić do egzaminu na kat. A2?
lawcik
Świeżak

Postprzez madcap » 2/9/2013, 12:07

tak, kurs w związku ze zminą przepisów zachował ważność i jest traktowany jak ukończyłbyś kurs na A2
madcap
Administrator

Postprzez lawcik » 2/9/2013, 15:00

Tego samego dowiedziałem się dziś w Wydziale Komunikacji. Już wypełniłem wniosek i otrzymałem "pkk" i jutro jadę na egzamin teoretyczny do Skierniewic. Ciekawe jakich pytań mam się spodziewać, w miarę znam uprd.

Edit:
Dziś dowiedziałem się jak bardzo dziurawy jest system w Polsce. W wydziale komunikacji dostałem niby ten numer pkk i jak stawiłem się w WORD, to miła Pani w okienku stwierdziła, że ten system nie działa (od stycznia) i trzeba wypełnić oświadczenie, które wysyłają do Wydziału Komunikacji i potem Wydział Komunikacji odsyła im jakąś odpowiedź, że te dane z oświadczenia są prawdziwe. Czas oczekiwania ok. 2 tygodni. Takie rzeczy tylko w Polsce. Miałem szczęście, że telefonicznie (w rozmowie z wydziałem komunikacji) udało mi się uzyskać informacje odnośnie mojego u kursu tj. data początkowa i końcowa, numer instruktora i osk... bo jak to stwierdziła, jeżeli nie wpiszę tych informacji będę musiał pojechać do Wydziału Komunikacji i uzyskać te informacje i dopiero przywieźć to oświadczenie. Do Skierniewic mam 45 km'ów... Tak więc jak ktoś planuje udawać się na egzamin polecam uzbroić się w cierpliwość.
lawcik
Świeżak

Postprzez boryspl » 4/9/2013, 18:13

Odnośnie mojego pierwszego postu, to gdyby ktoś był w podobnej sytuacji to z tego co mówiła miła Pani, jako osoba posiadająca już prawo jazdy nie musze czekać na ukończenie 24 lat, i pomimo lat 23 zostanie ono przepisane na takie jakie zdawałem (pełne A).
boryspl
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości

na górê