Zablokowana skrzynia biegów
• Strona 1 z 1
Zablokowana skrzynia biegów
I następny problem, tym razem ze skrzynią biegów ;/ Jeździłem sobie i w pewnym momencie gdy musiałem zredukować bieg nie dało się tego zrobić - lewarek był bardzo twardy. Do domu miałem z 10km i od razu zacząłem wracać, dodam że biegi w górę mogłem jeszcze wbić. Jak już wróciłem do domu, to próbowałem na zgaszonym silniku zmienić bieg, pchałem do tyłu i do przodu i tylko co udało mi się zrobić, to po kilku takich próbach wajcha jakby się "zapadła" (była o dużo niżej niż wcześniej) i gdy znów wziąłem ją do góry to wróciła do swojego położenia lub nawet wyżej. Wiem, że bez rozpołówki się nie obędzie ale jak myślicie, naprawa wyniesie mnie majątek? Może ktoś miał kiedyś podobny problem?
Pozdro
Pozdro

- Pucek12
- Świeżak
Piszesz ale nie wiadomo co to za moto z poprzednich postów twierdzę że jest to honda hm 50 i o ile sie nie myle to siedzi tam silnik am6. A do takiego silnika części to groszowe sprawy więc nawet jakby trzeba było kupić całą skrzynię to majątku kosztować nie będzie (ale w to wątpie aby cała skrzynia poszła) prędzej jakiś wodzik, programator czy też sterownik programatora (element zazębiany z wałkiem zmiany biegów)
sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Åšcigacz.pl
hmm a ja mysle, że po prostu na frezach przeskakuje ci dzwignia zmiany biegów, i nie dało sie wbic w dół bo przeskoczyłoi i sie blokowało o rame. a potem ci jeździło. dobrze trafiłem ? czy dzwignia na wałku jest dobrze osadzona ? bo jak tak to trzeba sciągac pokrywe i patrzeć na mechanizm, a co tam moze byc ciezko powiedziec. rozbieraj i diagnozuj
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Też tak myślałem, że na frezach przeskakuje ale nie ;/ Nadal jest zablokowana. To było tak, że mogłem w góre wbić jeszcze te 2 biegi, ale ich też zredukować nie mogłem. Ściągać pokrywę? To znaczy, że bez rozpołówki może się obejdzie? Którą pokrywę, bo chyba Cię źle zrozumiałem 

- Pucek12
- Świeżak
pokrywa, to nie kartery. prawa strona, rozkręc i zobacz mechanizm. ale widzę że jak nie ogarniasz co do czego. to mozesz sam nie podołać naprawie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
pod deklem masz sprzęgło a w okolicach sprzęgła lub pod nim. ( zwykle sprzęgło zachodzi na mechanizm ) jest własnie ten mechanizm. wiec w najgorszym wypadku bedzie trzeba sciągnąc cały kosz. oczywiscie o ile przyczyna tam tkwi.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości