Zobacz wątek - silnik tm racing od krossa w gokarcie pomóżcie!!
NAS Analytics TAG

silnik tm racing od krossa w gokarcie pomóżcie!!

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

silnik tm racing od krossa w gokarcie pomóżcie!!

Postprzez woski87 » 1/8/2013, 14:29

Witam mam gokarta i jest w nim silnik tm racing 125, stał mi dwa lata w garazu bo ojciec go sprowadzil z holandi miał znajomego co na nim sie ścigał chce go uruchomić a mało wiem o tym silniku, hamulce uruchomiłem sam ale nie wiem jaka jest mieszanka paliwa z jakim olejem i jaki wlać olej silniokowy pomóżcie. gokart podobno działał do końca super także chce tylko płyny powymieniać poczyścic go i spróbowac uruchomić.
woski87
Świeżak

Postprzez henio12323 » 1/8/2013, 22:37

mieszanka 1:40 mniej wiecej, olej do silnika - obojętne jaki olej motocyklowy 10W40, moze byc motul transoil np.
radze przed odpaleniem zalać na tłok odrobine oleju i pokręcic pomału silnikiem tak żeby go dobrze przesmarować przed pierwszym odpaleniem. i gaźnik wyczysc bo pewnie zasyyfiony
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez woski87 » 3/8/2013, 16:42

odpaliłem go ale nie działa sprzęgło, linka chodzi ale w ogóle nic to nie robie co moze byc? tarcze juz stare? i jak odpali to wrzucam na luz to nie moze złapać obrotów trzymam na gazie a obroty idą raz w góre raz w dół aż w końcu gaśnie, co moze być ? świeca? śrubki od obrotów w gaźniku? a moze cos innnego? prosze o pomoc na takim silniku nie bardzo sie znam.
woski87
Świeżak

Postprzez henio12323 » 3/8/2013, 22:53

ciezko powiedziec, moze sie posklejało. zdejmij pokrywe i zobacz. wiek tarcz raczej nie ma wiekszego wpływu na działanie ( jedynie jak juz to na zuzycie) ale nie działa czyli ? nie wysprzegla czy sie ślizga ? oddaj do mechanika jak sie nie znasz :d przyczyn moze byc wiele. od zatarcia do zasyfionego gaźnika
wyczysc i wyreguluj gaźnik
wymien swiece ( dla pewnosci mozesz też i fajke i przewód )
sprawź przez wydech np. w jakim stanie jest tłok i powłoka cylindra.
filtr ogarnij

jak te wszystkie rzeczy beda ok, to powinien pracowac jak trzeba
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez woski87 » 4/8/2013, 09:22

sprzęgło jak nacisne do końca to gokart dalej jedzie w ogóle nie reaguje nawet nie ślizga a przy silniku widać ze pociąga wajche na całego do góry, to odkręcić mise z drugiej strony? gaźnik wyczyściłem jest czyściutki jedynie śrubki od regulacji mogą dawać w dupe a świece w pon. kupie nową bo ona faktycznie może być zła myślicie ze moze byc cos wiecej poza gażnikiem że ma takie obroty? mam nadzieje że niekt sie nie bawił w przestawianie wału. a tak w ogóle to mechanicy od motorów będa sie znali na silnikach typu tm racing? bo to chyba mało popularne w polsce, czy mi sie tylko wydaje? kurcze szkoda ze nie mam startera w nim, kazda próba odpalenia to ktoś mnie musi pchać, a drążek od startera sie kręci w około nie da sie nim zapalić.
woski87
Świeżak

Postprzez henio12323 » 4/8/2013, 13:39

tak odkręc i zobacz, albo sprzęgło jest sdtrasznie zaklejone, albo kosz jest wyrobiony i sie tarczki we nim blokują. kazdy mechanik który robił crossówke bedzie sie znał. tm niby nietyp ale silnik jest niemalze identyczny jak w innych crossówkach, wiem że 85tka jest zbudowana na bazie hondy CR i ktma SXa, czesci nawet wymiennie pasowały. i radze oddac albo robic z kims kto sie zna, bo widze że pojęcia wielkiego nie masz, a szkoda żeby po 1) uszkodzic bardziej sprzęt, po 2) szkoda chyba twojego czasu żeby tyle czasu odpalać sprzęt, który moze wymaga 30 minut pracy
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

na górê