Zobacz wÄ…tek - Kasaki Ninja 300R dla poczÄ…tkujÄ…cego?
NAS Analytics TAG

Kasaki Ninja 300R dla poczÄ…tkujÄ…cego?

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Kasaki Ninja 300R dla poczÄ…tkujÄ…cego?

Postprzez kastalos » 30/7/2013, 14:25

Witam,

Jeśli jest to zły dział to proszę o przerzucenie.

Otóż zapisałem się na prawo jazdy na motor. Muszę więc planowac co będzie moją pierwszą maszyną.
Bardzo spodobało mi się Kawasaki Ninja 300R.

Czy uważacie że będzie to dobre posunięcie? Mam 185cm wzrostu i wazę 70kg.

Fundusze pozwalajÄ… mi na zakupienie takiej maszyny z salonu.

Dziękuje,
Pozdrawiam
kastalos
Świeżak

Postprzez Black-Ghost » 30/7/2013, 14:29

No to jak najbardziej. ;) Zacny sprzęt ma ABS i sprzęgło antyhoppingowe (czyli wszystko to co potencialnie uratuje ci tyłek w sytuacjach podbramkowych)
Black-Ghost
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez kastalos » 30/7/2013, 15:35

Chciałbym również zadać kilka pytań, może niektórzy posiadają.

Jak wygląda spalanie takiej ninji? Wiadomo co piszą w broszurach. Jeździłbym raczej po mieście. Może jednorazowy wypad poza miasto w miesiącu.
Co z osiągami? Wiadomo że na początku muszę nauczyć się prowadzić ten motocykl ale wkońcu będzie i to dla mnie ważne żeby czasem na prostym odcinku szybciej przejechać.
kastalos
Świeżak

Postprzez nopel » 22/9/2013, 17:44

A jak wygląda porównanie tego sprzętu, z CBR400, ZXR400, no i ZX250R ?
nopel
Świeżak

Postprzez Black-Ghost » 23/9/2013, 00:02

Takie że jest to sprzęt zdecydowanie bardziej popularny i nowocześniejszy ;)
Black-Ghost
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Doc66 » 25/9/2013, 20:01

Posiadam dokładnie taką kawę, kupowana nowa w salonie.

Mam 182cm wzrostu, ważę 78 kg, jak dla mnie motor jest bardzo wygodny. Na początku bolały mnie trochę nadgarstki ale po oduczeniu się "uścisku śmierci", przestały. Pozycja kierowcy jest pół-sportowa, nie da się całkowicie wyprostować, natomiast jest sporo miejsca żeby się "położyć" do szybszej jazdy.

Co do spalania - popierdując po mieście 50km/h można zjechać poniżej 4l/100km, jeżeli jest to dla Ciebie ważna sprawa, możesz się wspomagać wskaźnikiem "eco". Jeżeli pociśniesz bardziej wypije trochę więcej ale raczej nie dobijesz do 5.

Trzeba się przyzwyczaić do faktu, że trzeba go dobrze pokręcić, żeby "leciał" - ładnie zbiera się tak przy 9-10 tys obrotów (czerwone pole zaczyna się przy 13,5). Do 100 rozpędza się w okolicach 6 sekund, max leci około 170-180. Nie jest to demon prędkości w porównaniu do supersportów (pamiętaj że to trzysetka) ale i tak jedziesz i przyspieszasz dużo szybciej niż większość aut.

ABS działa jak powinien, z uroków sprzęgła antyhoppingowego jeszcze (chyba) nie zdarzyło mi się korzystać.

Szczerze, póki co nie bardzo mam się czego czepiać, chyba że mikroskopijnego "schowka" pod siedzeniem pasażera - żeby upchać tam blokadę na koło i nie wyciągać zestawu narzędzi, musiałem się trochę namęczyć.

Generalnie jako pierwsze moto jest to idealny wybór, jeżeli chcesz jeszcze coś wiedzieć, pisz.
Doc66
Świeżak

Postprzez gravesend » 26/9/2013, 07:28

@doc66 jakie masz doswiadczenie na moto?
Czy uwazasz\uwazacie ze kawa 300 moze byc dla doswiadczonego, ktory nawija sporo kilometrow uzytkujac moto codziennie do pracy? Dlaczego taka opcja?- otoz ma byc tanie w utrzymaniu I nowoczesne.
gravesend
Świeżak

Postprzez Black-Ghost » 26/9/2013, 16:17

Jak najbardziej tak ;)
Black-Ghost
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez SkoQ » 27/9/2013, 07:24

Zależy do czego moto Ci jest potrzebne, ale jeśli to ma być podstawowy środek transportu przez większą część roku i nie wymagasz, nieprzepisowych prędkości to jak najbardziej super opcja, pięknie wygląda, jest tanie w utrzymaniu, i w dodatku to świeża Japonia, nawet jak Ci się znudzi to nie będzie problemów ze sprzedażą :D
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Doc66 » 27/9/2013, 08:45

Dokładnie tak jak napisał SkoQ. Dodam może tylko, że nieprzepisowe prędkości na tej 300 są jak najbardziej możliwe :). Osobiście bardzo mi się ten sprzęt podoba, nie ukrywam, że tym też się sugerowałem w wyborze. Wiele osób myśli że to jest co najmniej 600.

Na zagranicznych forach można znaleźć wiele osób, które jeżdżą na supersportach ale do jazdy po miescie i do pracy kupują Ninję 300.

Niektórzy narzekają na lusterka, ja nie mam problemu z ustawieniem ich tak żebym widział tyle ile potrzebuję.

Ja generalnie mam poglądy trochę odstające od większości 'zmotoryzowanych', tzn uważam, że dla osób które jeżdżą tylko po drogach publicznych a wyscigi oglądają w tv, większa moc jest kompletnie nieuzasadniona. Podobnie zresztą w przypadku aut - jeżeli nie zamierzamy ciągnąć przyczepy, moc 100-110km dla osobówki wystarcza w zupełności.

Pozostaje ponownie polecić "małą kawę" i życzyć radości z jazdy.
Doc66
Świeżak

Postprzez martyna80 » 8/10/2013, 20:47

Ja się podłączę, tylko jeszcze poza pytaniem o motocykl dla początkującego, to jeszcze chciałabym się dowiedzieć, czy taki motocykl dla niewielkiej gabarytowo kobietki będzie odpowiedni?
W momentach trudnych miej zawsze nadziejÄ™ dni pogodnych
martyna80
Świeżak

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê