Urwana śruba w koszu sprzęgłowym.
• Strona 1 z 1
Urwana śruba w koszu sprzęgłowym.
Witam.
Składając sprzęgło i dokręcając te 5 śrubek gdzie są sprężyny, jedna z nich pękła mi w środku :/ Pękła tak, że postanowiłem ten otwór lekko rozwiercić i zamiast M6 mam M8. Po rozwierceniu nagwintowałem otwór. Jest jakieś 10-12mm gwintu. Mam przygotowaną już uciętą odpowiednią śrubkę. Trapi mnie pytanie czy takie sprzęgło będzie działać poprawnie? Nie chce rozwalić skrzyni biegów.
Składając sprzęgło i dokręcając te 5 śrubek gdzie są sprężyny, jedna z nich pękła mi w środku :/ Pękła tak, że postanowiłem ten otwór lekko rozwiercić i zamiast M6 mam M8. Po rozwierceniu nagwintowałem otwór. Jest jakieś 10-12mm gwintu. Mam przygotowaną już uciętą odpowiednią śrubkę. Trapi mnie pytanie czy takie sprzęgło będzie działać poprawnie? Nie chce rozwalić skrzyni biegów.
KTM SX 520
Suzuki GSR 600 K7
Suzuki GSR 600 K7
-
mentorsct - Bywalec
Jeżeli skręcisz odpowiednio mocno sprężynę i nie będzie tarła nigdzie to tak. Problemem może być jedynie zbyt cienka ścianka w której gwintowałeś jak w Jawach i pęknąć może ale to objawi się waleniem sprzęgła.
-
mati22252 - VIP Åšcigacz.pl
Nie pęknie bo jak była tam śrubka M6 a ja dałem M8 (i pierwsza część otworu i tak była większej średnicy bo M6 miała luz) to delikatnie rozwierciłem wiertłem 6.5mm i potem nagwintowałem i mam z jakieś 10mm gwintu więc chyba powinno być dobrze.
KTM SX 520
Suzuki GSR 600 K7
Suzuki GSR 600 K7
-
mentorsct - Bywalec
A pytanie z innej beczki- większa śruba to większa masa, niby zdjąłeś materiał i wkręciłeś też i większą śrubę, ale tego co wystaje będzie więcej i łebek większy, zatem czy asymetrycznie rozmieszczona masa nie wpłynie na wibracje tego elementu?
Swoją drogą dlaczego nie użyłeś wykrętaków?
Swoją drogą dlaczego nie użyłeś wykrętaków?
<a href="http://tiny.pl/hv4l3">RADIOACTIVE</a>
- bober3
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości