Zobacz wÄ…tek - problem z yamaha majesty 125
NAS Analytics TAG

problem z yamaha majesty 125

i inne małe pojemności
_________

problem z yamaha majesty 125

Postprzez hakalaka90 » 6/7/2013, 12:56

witam wszystkich użytkowników :p
posiadam skuterek yamaha majesty 125 z 2001r (se061).
Problem mam dość nietypowy, forum przekopałem i to nie jedno ale takiej usterki nie znalazłem.
Chodzi mianowicie o prędkościomierz.
Kupiłem skuterek z obciętym kablem od ślimaka rzekomo ktoś panu go obciął po złości(ślimak elektroniczny nie mechaniczny) i teraz już wiem, że ten kabel był ścięty w celu zamaskowania nietypowej awarii. Spory kawałek kabla (3-4cm) sterczał ze ślimaka, więc postanowiłem zastąpić brakujący kabel innym.
Niestety po podłączeniu licznik wciąż się resetuje, wskazówka prędkościomierza drga, a wskaźnik poziomu paliwa, który po wyjęciu kluczyka pokazuje też poziom naładowania akumulatora skacze w góre i w dół (bez prędkościomierza działa).
Moje prowizoryczne okablowanie sprawdzałem i poszczególne żyły w kablu są dobrze odizolowane a wpinam kabelek w miejsce do tego przeznaczone (kabelek z końcówką do wpięcia całe szczęście jest).
Problem o tyle większy, że obdzwoniłem wszystkie hurtownie i sklepy jakie znalazłem w warszawie, ale nikt o elektronicznym ślimaku do majesty nie słyszał. :D
Mam zamiar wymontować całą wiązke kabli żeby sprawdzić czy nie są gdzieś uszkodzone, ale może ktoś z was ma jakiś pomysł co to może być :D
hakalaka
hakalaka90
Świeżak

Postprzez hakalaka90 » 11/7/2013, 21:59

hue hue hue :D
po prostu slimak pomimo ze pasowal nie byl oryginalny :D
a w 3 serwisach nie znaleziono przyczyny :D
a tu wystarczyło kabelek rozciąć i zamienić kolejność dwóch kabelków...
temat do kosza
hakalaka
hakalaka90
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê