Ustawienie tylnego koła suwmiarką
• Strona 1 z 1
Ustawienie tylnego koła suwmiarką
Moto: GS500 F
Wiadomo że przy ustawaniu tylnego koła nie ma co patrzeć na znaki na wachaczu, bo i tak wyjdzie krzywo....
Z tyłu z wachacza wychodzą śruby regulacyjne, czy jeśli bedą one identycznie wystawały (taka sama długość) po obu stronach, to koło będzie w lini prostej ? Można zastosować taki wyznacznik ?
Zamiast patrzeć na znaki + sznurek zmierzyłbym suwmiarką ilość wystającej śruby i po drugiej stronie ustawił tyle samo, tylko pytanie jak mają się te śruby do koła... ?
Wiadomo że przy ustawaniu tylnego koła nie ma co patrzeć na znaki na wachaczu, bo i tak wyjdzie krzywo....
Z tyłu z wachacza wychodzą śruby regulacyjne, czy jeśli bedą one identycznie wystawały (taka sama długość) po obu stronach, to koło będzie w lini prostej ? Można zastosować taki wyznacznik ?
Zamiast patrzeć na znaki + sznurek zmierzyłbym suwmiarką ilość wystającej śruby i po drugiej stronie ustawił tyle samo, tylko pytanie jak mają się te śruby do koła... ?
- dach12
- Świeżak
Dach12 nie patrz na śrbuby,
skoro chcesz się pobawić suwmiarą, to polecam w 2-3 tych samych punktach wachacza po obu stronach sprawdzić odległości do felgi, opony.
odległość w danym punkcie powinna być taka sama z prawej i lewej (pomiędzy wahaczem a felgą).
myślę że to jest w miarę rosądne wyjście, ja tak w swojej CeBRze zrobiłem po wymianie napędu. też mam śruby i podziałki ale im nie wierzyłem
sprawdziłem suwmiarą i okazało się że jednak działają w miarę poprawnie.
Polecam też robić to na stojaku i po ustawieniu sprawdzić po paru km.
skoro chcesz się pobawić suwmiarą, to polecam w 2-3 tych samych punktach wachacza po obu stronach sprawdzić odległości do felgi, opony.
odległość w danym punkcie powinna być taka sama z prawej i lewej (pomiędzy wahaczem a felgą).
myślę że to jest w miarę rosądne wyjście, ja tak w swojej CeBRze zrobiłem po wymianie napędu. też mam śruby i podziałki ale im nie wierzyłem

Polecam też robić to na stojaku i po ustawieniu sprawdzić po paru km.
-
kendzior2k - Świeżak
kendzior2k napisał(a):odległość w danym punkcie powinna być taka sama z prawej i lewej (pomiędzy wahaczem a felgą).
Nie powinna i nie musi być taka sama, wahacze w większości są niesymetryczne.
Ustawia się podziałką przy śrubach, lub jeżeli ktoś chce dokładniej, to sznurkiem owiniętym za przednie koło.
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Ścigacz.pl
Z tą niesymetrycznością to mnie cichy zaskoczyłes
Chociaz jestem w stanie Ci uwierzyc bo laik jestem i budowy wielu motocykli nie znam. U mnie np na 99 % jest symetryczny bo ustawiam zawsze patrząc na odleglość od wahacza słuzy mi do tego nie suwmiarka bo mi sie nie miesci(przeszkadza wydech) a zrobiony z drucika "pomagier" wygiety tak ze dopasowuje sie do kształtu wahacza i zawsze mam ustawione idealnie prosto. Jezdze przy predkościach ok 140 i nie ma wężykowania itp. czuje ze jest prosto.

- zbyniooo
- Świeżak
cichy napisał(a):....lub jeżeli ktoś chce dokładniej, to sznurkiem owiniętym za przednie koło.
Napisz jak dokładnie sprawdza sie za pomocą sznurka bo nie wiem czy robie prawidłwo... sznurek musi opasać przednie i tylne koło na tej samej wysokości i kierownica musi być prosto ustawiona... Którędy go ciągniesz dołem pod moto czy środkiem ? Tyllko jak środkiem to wtedy przeszkadzają wystające elementy..

- dach12
- Świeżak
ja suwmiarka sprawdzalem zawsze odleglosc sruby osi kola do konca wahacza. Trzeba wziac tylko pod uwage, ze nakretka jest troche wieksza i pozniej uwzglednic ta roznice. Kolo zawsze bylo ustawione prosto.
Z tymi wyznacznikami od naciagu tez nie mialem nigdy problemu. Nie wiem dlaczego u ciebie sa niedokladne.
Z tymi wyznacznikami od naciagu tez nie mialem nigdy problemu. Nie wiem dlaczego u ciebie sa niedokladne.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Oplatasz z przodu koła, tak żeby szedł z obu stron.
Najlepiej żeby był wysoko, ale nie może się opierać po drodze o żadne elementy.
Potrzebna będzie pomoc drugiej osoby, która będzie trzymała napięte sznurki na tej samej wysokości, tak żeby jedynie lekko dotykały tylnej opony z obu stron.
Ważne jest, aby jedynie lekko jej dotykały, nie mogą się zginać.
Najpierw ustawiasz przednie koło mierząc odległość brzegów opony od sznurków, z obu stron tylnej części koła.
Następnie z tyłu, gdy sznurki opierają się z przodu koła o oponę, mierzymy odległości sznurków od opony w tylnej części. Odległości powinny być takie same z obu stron.
Metoda jest czasochłonna i stosuje się ją, jedynie żeby sprawdzić czy podziałka jest prawidłowo nabita na wahaczu, lub czy nic nie jest skrzywione.
Najlepiej żeby był wysoko, ale nie może się opierać po drodze o żadne elementy.
Potrzebna będzie pomoc drugiej osoby, która będzie trzymała napięte sznurki na tej samej wysokości, tak żeby jedynie lekko dotykały tylnej opony z obu stron.
Ważne jest, aby jedynie lekko jej dotykały, nie mogą się zginać.
Najpierw ustawiasz przednie koło mierząc odległość brzegów opony od sznurków, z obu stron tylnej części koła.
Następnie z tyłu, gdy sznurki opierają się z przodu koła o oponę, mierzymy odległości sznurków od opony w tylnej części. Odległości powinny być takie same z obu stron.
Metoda jest czasochłonna i stosuje się ją, jedynie żeby sprawdzić czy podziałka jest prawidłowo nabita na wahaczu, lub czy nic nie jest skrzywione.
- Załączniki
-
- .
- 2005suzukigs500fwt9.jpg (23.92 KiB) Przeglądane 19016 razy
http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Ścigacz.pl
Dzięki, później sprawdze, Jeszcze jedno
1. W instrukcji GS500 F piszę że naciąg łańcucha w najbardziej naciągniętym miejscu ma wynosić 20-30mm tylko która wersja pomiaru jest prawidłowa (bo słyszałem już różne najczęściej a) i c) z rysunku a to jednak 1cm różnicy).
2. Łańcuch przy sprawdzaniu naciągać palcem bardzo mocno czy raczej delikatnie ?

1. W instrukcji GS500 F piszę że naciąg łańcucha w najbardziej naciągniętym miejscu ma wynosić 20-30mm tylko która wersja pomiaru jest prawidłowa (bo słyszałem już różne najczęściej a) i c) z rysunku a to jednak 1cm różnicy).
2. Łańcuch przy sprawdzaniu naciągać palcem bardzo mocno czy raczej delikatnie ?

- dach12
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa