Zobacz wątek - yamaha r6 sprzęgło

yamaha r6 sprzęgło

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Moderatorzy: Walenty, Movi, adam_tomasz, Czester, madcap, Leg1oN, Lovtza, Terror, melvin, Landryss25, kravec, gelo007, Bostorn, Miczab, leff, henio12323, rosa, cycu_rsko

yamaha r6 sprzęgło

Postprzez mate1993 » 23/6/2013, 23:41

Od niedawna jestem posiadaczem R6 1999 więc mam pytanie.
Czy to normalne że gdy jest nie nagrzany to nie działa sprzęgło ? Bo jak jest nie nagrzany to sprzęgło mi nie działa nie rozprzęga się a gdy pochodzi motorek tak z 3min nagrzeje się to działa bez problemu później odstawię go po trasie na 3h to też bez problemu działa tylko rano gdy wyciągam z garażu
mate1993
Świeżak
 
Posty: 7
Dołączył(a): 12/4/2013, 21:51


Postprzez ChaoticBiker » 24/6/2013, 01:41

Oczywicie, ze nie jest to normalne. Co jest nie tak, a ze sprzeglem nie ma zartow. Pozatym jak jezdzisz nie slizga sie? Ktos cos dlubal i pewnie spieprzyl przy skladaniu. Choc znam przypadki "sklejania" sie sprzegiel, zwlaszcza sportowych po dluzszym postoju, raczej nie przy codziennym uzytkowaniu motocykla - moze masz wlasnie zalozony jakis wynalazek sportowy lub wrecz odwrotnie - najtansze chinskie badziewie (mowa tu o tarczach).
Avatar użytkownika
ChaoticBiker
Stary Wyjadacz
 
Posty: 706
Dołączył(a): 16/11/2007, 18:05
Lokalizacja: Edinburgh

Postprzez mate1993 » 24/6/2013, 10:25

nie nie ślizga się wgl :) olej wlany w kwietniu to BEL-RAY EXP Półsynt.Ester BL 10W-40
mate1993
Świeżak
 
Posty: 7
Dołączył(a): 12/4/2013, 21:51

Postprzez R6_Rider » 24/6/2013, 10:33

Mam taką yamahę, ale czegoś takiego nie mam.
R6_Rider
Świeżak
 
Posty: 108
Dołączył(a): 10/6/2013, 16:49
Lokalizacja: WWA

Postprzez misiek1506 » 24/6/2013, 11:02

Momencik, sprzęgło nie działa bo strzeli w łańcuch gdy rano odpalasz? Jeśli o to chodzi to jest norma, szczególnie gdy stawiasz na kosie ; )
XJ 600N
misiek1506
Świeżak
 
Posty: 150
Dołączył(a): 16/9/2012, 20:52
Lokalizacja: Krzydlina Wielka

Postprzez mate1993 » 24/6/2013, 11:11

tak nie wyprzęga się jest sprzęgnięte wciskasz sprzęgło jedynka i szarpnięcie i gaśnie nie rozprzęga się a po rozgrzaniu normalnie się rozprzęga tak jak by tarcze na zimnym były sklejone
mate1993
Świeżak
 
Posty: 7
Dołączył(a): 12/4/2013, 21:51

Postprzez Vergon » 24/6/2013, 15:38

Przed wymianą oleju było ok?
Avatar użytkownika
Vergon
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 3302
Dołączył(a): 24/2/2010, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez mate1993 » 24/6/2013, 17:06

nie mam pojęcia bo takiego go kupiłem
mate1993
Świeżak
 
Posty: 7
Dołączył(a): 12/4/2013, 21:51

Postprzez ChaoticBiker » 24/6/2013, 17:19

skleja się sprzęgło jak nic, albo jakieś dziwne=tani zamiennik, albo olej jest do doopy - maszynka pewnie była pałowana i olej jest przegrzany, nie ma swoich własciwości.
Sprawdz olej - poziom, i jaki kolor. Jak ładny klarowny, to niech będzie, a jak czarny jak smoła i jeszcze nie daj boże z bąbelkami to zmieniaj natychmiast. A w ogóle ten bel ray to moim zdaniem jest kupa a nie olej i generalnie ja gdy zapytany to odradzam tą markę, najlepiej jednak sprawdzają się motule albo nawet castrole. Albo po prostu zwykłe "nie upiększane" oleje. To jest moje zdanie, które sobie wyrobiłem na podstawie doświadczenia, i do którego mam pełne prawo.
Avatar użytkownika
ChaoticBiker
Stary Wyjadacz
 
Posty: 706
Dołączył(a): 16/11/2007, 18:05
Lokalizacja: Edinburgh

Postprzez mate1993 » 24/6/2013, 18:24

na bagnecie jest pod maxem i kolorek jak z butelki świeżo lany
mate1993
Świeżak
 
Posty: 7
Dołączył(a): 12/4/2013, 21:51

Postprzez misiek1506 » 26/6/2013, 18:50

Sprawdziłbym tarcze sprzęgła, ale pierw spróbuj przechylić motor na prawą stronę i powciskać sprzęgło, jeśli nie pomoże to sprawdź sprzęgło.
XJ 600N
misiek1506
Świeżak
 
Posty: 150
Dołączył(a): 16/9/2012, 20:52
Lokalizacja: Krzydlina Wielka



Powrót do Mechanika motocyklowa



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość




na gr