wałek zmiany biegów problem
• Strona 1 z 1
wałek zmiany biegów problem
Witam. Mam problem. Sciągałem pokrywe sprzęgła i wyleciał (wysunął) mi się wałek zmiany biegów i teraz nie ma zadnego biegu. Jest jakiś patent na ustawienie tego wałka bez rozpoławiania silnika? Słyszałem, ze podczas sciągania dekla często to wylatuje. A może ma ktoś link z przekrojem silnika jak to wygląda to by było wiadomo jak celować? Motocykl to Aprilia pegaso 650 93r
- light22
- Świeżak
hmm nie wiem jak jest akurat w pegaso... ale zwykle to nic strasznego. na koncu wałka masz jakby spręzynke. wystarczy wcisnąc wałek żeby ta " spręzynka" wskoczyłą na swoje miejsce, i tyle
http://motor-x.pl/images/800x600_t/imag ... 75.jpg.jpg
zwykle to wygląda tak jak na zapodanej fotce. wystarczy ze wsunesz wszystko i juz bedzie ok. rozpoławiac nie trzeba. jedynie pokrywe trzeba sciągnąć
zwykle to wygląda tak jak na zapodanej fotce. wystarczy ze wsunesz wszystko i juz bedzie ok. rozpoławiac nie trzeba. jedynie pokrywe trzeba sciągnąć
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a):hmm nie wiem jak jest akurat w pegaso... ale zwykle to nic strasznego. na koncu wałka masz jakby spręzynke. wystarczy wcisnąc wałek żeby ta " spręzynka" wskoczyłą na swoje miejsce, i tyle
No to pokrywe mam zdjętą niby ten wałek wchodzi tam ale nie ma w ogóle biegów a wczesniej były
- light22
- Świeżak
Da się dostac jakoś do skrzyni bez rozpolawiania silnika?light22 napisał(a):henio12323 napisał(a):hmm nie wiem jak jest akurat w pegaso... ale zwykle to nic strasznego. na koncu wałka masz jakby spręzynke. wystarczy wcisnąc wałek żeby ta " spręzynka" wskoczyłą na swoje miejsce, i tyle
No to pokrywe mam zdjętą niby ten wałek wchodzi tam ale nie ma w ogóle biegów a wczesniej były
edytuj posty

senekkorzenna
- light22
- Świeżak
ale po co ? i co rozbierzesz skrzynie i co zobaczysz ? mechanizm zmiany biegów jest pod sama pokrywą. co sie dzieje że nie ma biegów ? dzwignia cokolwiek wybiera?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a):ale po co ? i co rozbierzesz skrzynie i co zobaczysz ? mechanizm zmiany biegów jest pod sama pokrywą. co sie dzieje że nie ma biegów ? dzwignia cokolwiek wybiera?
Dzwignia jest lużna nie ma w ogóle biegów i nie wraca do swojej pozycji np: jak wrzucam jedynke to dzwignia zostaje na dole nie wraca na swoje miejsce no i oczywiście nie ma zadnego biegu.
- light22
- Świeżak
nie musisz cytować wypowiedzi napisanych post wyżej...
skoro nie wraca to w skrzyni nic nie zobaczysz. cały mechanizm jest pod pokrywą sprzegła i tam szukaj przyczyny. pewnie spręzyna nie wskoczyła jak trzeba
skoro nie wraca to w skrzyni nic nie zobaczysz. cały mechanizm jest pod pokrywą sprzegła i tam szukaj przyczyny. pewnie spręzyna nie wskoczyła jak trzeba
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
no własnie ciekawe czy nie będą ''wyskakiwać''. No raczej bez rozpołowienia silnika nic z tym nie zrobie :/ ale mi się wydaje ze nie powinny wyskakiwać tylko np. bedzie ciężko luz znależć. Gdyby ktoś mógł coś doradzić w tym temacie to bardzo bym był wdzięczny bo nie wiem czy ciąć tą sprężyne czy nie 

- light22
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 94 gości