Motocykl dla drobniaka ;)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Motocykl dla drobniaka ;)
Witam, prawo jazdy na kat A zdałem w grudniu więc jestem ledwo upieczony
posiadam także prawo jazdy na kat B już 4 lata.
Mam 22 lata 165 cm wzrostu i waże 55 kg tak więc jestem drobniutki heh
Zastanawiam się jaki byłby dla mnie odpowiedni moto dlatego też zakładam ten temat i bardzo proszę o poradę ponieważ jestem zielony.
Przejechałem się ostatnio Yamahą Fz6 żeby mieć mniej więcej jakieś rozeznanie ale moc i masa tego motocykla mnie przerosła
wolał bym coś o połowę słabszego oraz przynajmniej o połowe lżejszego ponieważ nie mogłem go uciągnąc nie odpalając :/
Koszty raczej nie grają dużej roli.
Prosze o porady Pozdrawiam

Mam 22 lata 165 cm wzrostu i waże 55 kg tak więc jestem drobniutki heh
Zastanawiam się jaki byłby dla mnie odpowiedni moto dlatego też zakładam ten temat i bardzo proszę o poradę ponieważ jestem zielony.
Przejechałem się ostatnio Yamahą Fz6 żeby mieć mniej więcej jakieś rozeznanie ale moc i masa tego motocykla mnie przerosła

Koszty raczej nie grają dużej roli.
Prosze o porady Pozdrawiam

- suum
- Świeżak
Ja mam 20 lat, 180 cm niecałe i 75 kg ważę, idealny dla mnie był i możliwe, że będzie niedługo Z750 (niby jeden z najlepszych motorów na start). dawniej rodzice nie chcieli mi kupować takiego motoru, bo jest według nich "za szybki" i mogli się zgodzić na MT-03, waży troszkę (bo około 25kg) mniej oraz ma mniejszą moc (bodajże 57km?) co nie oznacza, że nie osiągnie prędkości zbliżonej do 200. MT03 jest także nieznacznie ALE jednak niższy i węższy ale wysokość siedzenia jest prawie taka sama (bo w fz6 800mm, a MT03 805). oraz prezentuje się w miarę 

- kamil20s
- Świeżak
Re: Motocykl dla drobniaka ;)
suum napisał(a):Mam 22 lata 165 cm wzrostu i waże 55 kg
W takim przypadku polecil bym Ci Gladius'a, mosz w nim dodatkowo mozliwosc obnizenia zawieszenia oraz zdlawienia silnika jezeli uznasz, ze te 70-kilka kucy Cie przerasta.
kamil20s napisał(a):1....mam 20 lat, 180 cm niecałe i 75 kg ważę, idealny dla mnie był i możliwe, że będzie niedługo Z750
2. niby jeden z najlepszych motorów na start .
3. Dawniej rodzice nie chcieli mi kupować takiego motoru, bo jest według nich "za szybki"
1. i 2. Powiedzial KTO ?
W przypadku 2. zapewne jakis teoretyk ktory nigdy nie mial go pod tylkiem.
3. mieli / maja racje

Ostatnio edytowano 20/5/2013, 09:09 przez Harakiri 7, łącznie edytowano 1 raz
- Harakiri 7
- Bywalec
Kamilu, chłopak ma 165 cm wzrostu, serio myślisz, że mu pomożesz mówiąc co jest idealne dla kogoś to ma 180 cm wzrostu ?
podsyłam Ci stronkę http://cycle-ergo.com/ (otwórz link) GS'kę sobie obczaj, wiem że znowu reklamuje, ale ona serio nie jest za wysoka
a Z750 to zdecydowanie nie jest moto na start.
podsyłam Ci stronkę http://cycle-ergo.com/ (otwórz link) GS'kę sobie obczaj, wiem że znowu reklamuje, ale ona serio nie jest za wysoka

Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
Moja Ninja będzie dla Ciebie idealna - viewtopic.php?t=83073
Mam 163 cm wzrostu i ważę ok 50kg, jeździ super, zrobiłem teraz serwis i olej wymieniłem na syntetyk Motul 7100. Mogę wrzucić potem skan z wyszczególnieniem co było zrobione.
Co do innych propozycji - Bandit 400, Honda CB1, wszystkie 500tki.
Jaki masz budżet?
Mam 163 cm wzrostu i ważę ok 50kg, jeździ super, zrobiłem teraz serwis i olej wymieniłem na syntetyk Motul 7100. Mogę wrzucić potem skan z wyszczególnieniem co było zrobione.
Co do innych propozycji - Bandit 400, Honda CB1, wszystkie 500tki.
Jaki masz budżet?
Growing old is mandatory. Growing up is optional.
- Brekekeks
- Świeżak
Budżet tak do 10 tyś, nie masz problemów z ruszeniem nim na sucho ?
tzn bez odpalania?
Z romecikiem na kursie nie miałem problemów nie wiem jak z innymi moto będzie dlatego też takie obawy
wolał bym raczej jakąś honde, bardziej mi przypadają do gustu
chociaż bandit 400 całkiem fajny

Z romecikiem na kursie nie miałem problemów nie wiem jak z innymi moto będzie dlatego też takie obawy

Ostatnio edytowano 20/5/2013, 14:02 przez suum, łącznie edytowano 1 raz
- suum
- Świeżak
A co nasłuchałeś się że "Honda do Honda"?
i nigdy siÄ™ nie psuje? 

"ZX-10R" Ninja 2008 | http://bikepics.com/members/blackzx10r/
-
Black-Ghost - VIP Åšcigacz.pl
-
Black-Ghost - VIP Åšcigacz.pl
SkoQ napisał(a):Z750 to zdecydowanie nie jest moto na start.
LIBERUM VETO
IMO, znienawidzona er-5tka nie jest wielbłądem
Edit (bo w przeciwnym wypadku dosięgnie mnie palec boży)
Nie bardzo wiem jak rozwinąć myśl, bo napisałem raptem dwie linijki. To może tak:
W pierwszej strofie podmiot liryczny, wyraża swój sprzeciw przeciwko opinii, jakoby pojazd jednośladowy, dwukołowy, z silnikiem czterosuwowym, czterocylindrowym, z kierownicą, skrzynią biegów, siedziskiem kierowcy i pasażera, wyposażonym we wtrysk paliwa, zegar ciekłokrystaliczny i niedoj..... niedopracowaną podstawkę boczną, nie nadawał się do rozpoczęcia przygody w ujeżdżaniu takiego typu pojazdów. W moim odczuciu, podmiot liryczny zawarł w tej strofie głęboką myśl, jakoby pojazdem tym nie potrafiłby poruszać się tylko skończony melepeta, impotent lub absolwent studiów na kierunku stosunki międzynarodowe.
W kolejnej strofie swojego poematu, autor wyraża po raz kolejny swojÄ… opiniÄ™, jakoby wspomniany wyżej pojazd mechaniczny marki motocykl, a dokÅ‚adniej kawasaki ER-5 z silnikiem dwucylindrowym, czterosuwowym o pojemnoÅ›ci silnika wynoszÄ…cej odpowiednio 498 cm³ nie liczÄ…c dwóch puszek nektaru bogów zwanego również piwem harnaÅ› produkowanym w Polsce przez koncern Carlsberg Polska SA w Browarze Okocim, byÅ‚ pojazdem na tyle niskim w kłębie, że/azaliż/zatem/toteż kuternoga z powodzeniem powinna wykonywać na nim manewry zwane również przejazdami
-fragment powieści pt "Z kagankiem oświaty na forum motocyklowym" nagrodzonej złotym capslockiem za najdłuższe zdanie 2013 roku
...czasami mam wrażenie że mnie podpuszczacie
Ostatnio edytowano 20/5/2013, 20:14 przez wojtoon, łącznie edytowano 1 raz
z750
- wojtoon
- Świeżak
wojttoon albo rozwiniesz myśl albo wlepię Tobie warna za OT
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
suum napisał(a):Budżet tak do 10 tyś, nie masz problemów z ruszeniem nim na sucho ?tzn bez odpalania?
Z romecikiem na kursie nie miałem problemów nie wiem jak z innymi moto będzie dlatego też takie obawywolał bym raczej jakąś honde, bardziej mi przypadają do gustu
chociaż bandit 400 całkiem fajny
Problemów żadnych nie mam z przestawianiem, pod lekką górkę również. Leciutki jest w końcu. Najlepiej zrób tak - obczaj wszystkie modele, które ludzie Ci polecą, a potem sprawdź je na http://www.motorcyclespecs.co.za/ i patrz wagę. Jak powyżej 200kg to możesz mieć problem z manewrami na sucho. W czasie jazdy to zupełnie inna sprawa.
Możesz też sprawdzić sobie czoperki - Virago 535, Suzuki Savage itd.
No i cycle-ergo.com
Powodzenia w poszukiwaniach.
- Brekekeks
- Świeżak
Głównie chopperki, chociaż sportowe motocykle mają dość nisko siedzenie. Niestety jest to problem, który ciężko obejść, turystyka/supermoto można zawsze trochę obniżyć, bo przy lekkich osobach zawieszenie i tak skacze mniej. Ale przy wzroście ok 150-155cm już jest ciężko.
Sprawdź sobie Yamahę Virago, Kawasaki Vulcan/Zephyr/Eliminator, Honda VT/Magna/Rebel, Suzuki Savage.
Sprawdź sobie Yamahę Virago, Kawasaki Vulcan/Zephyr/Eliminator, Honda VT/Magna/Rebel, Suzuki Savage.
- Brekekeks
- Świeżak
wojtoon umarłem xD
Ale podsumowując FZ 6 ma jakieś 96 KM, i waży na sucho 180 kg, autor tematu wyraźnie zaznaczył, że to dla niego za dużo i że chce coś co jest lżejsze, i ma połowę tej mocy. Chyba tego nie doczytałeś polecając mu Z750 mającego jeszcze więcej koni, i ważącego więcej niż fz6. 100 KM to nie jest moto dla początkującego, nie każdy ma umiejętności wrodzone, i ja teraz pewnie mógłbym na to wsiadać i latać bez problemów czerpiąc z tego radochę, ale na samym początku przygody by mnie porwało z pewnością.
Ale podsumowując FZ 6 ma jakieś 96 KM, i waży na sucho 180 kg, autor tematu wyraźnie zaznaczył, że to dla niego za dużo i że chce coś co jest lżejsze, i ma połowę tej mocy. Chyba tego nie doczytałeś polecając mu Z750 mającego jeszcze więcej koni, i ważącego więcej niż fz6. 100 KM to nie jest moto dla początkującego, nie każdy ma umiejętności wrodzone, i ja teraz pewnie mógłbym na to wsiadać i latać bez problemów czerpiąc z tego radochę, ale na samym początku przygody by mnie porwało z pewnością.
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
SkoQ napisał(a):wojtoon umarłem xD
Niech anielski orszak twojÄ… dupÄ™ przyjmie...
Jakby ktoś nie wiedział to od 2007 roku FZta istnieje pod postacią 78KM i 98KM. Różnią się zegarami i prędkością maksymalną.
Ostatnimi czasy trochę przeginasz ze słownictwem i offtopem. Dziś wpada pierwszy lizak.
Black-Ghost
z750
- wojtoon
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Chcę kupić motocykl - kat A
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości