Zobacz wątek - Czy mogę nie płacić mandatu kiedy sie uczę ?
NAS Analytics TAG

Czy mogę nie płacić mandatu kiedy sie uczę ?

Przepisy, prawo
_________

Czy mogę nie płacić mandatu kiedy sie uczę ?

Postprzez XMadoxx » 17/5/2013, 15:45

Witam,

Mam taki problem i nie wiem co robić, dzisiaj miałem godzinkę wolną w szkole i kolega zaproponował zeby się przejechać skuterem powiedziałem mu od razu że jak policja zatrzyma to płaci mandat za brak kasku i wyruszyliśmy w drogę. po dwóch przejechanych kilometrach minąłem się z policja na zakręcie i myślę no to chu* podjechałem trochę dalej i powiedziałem koledze żeby wysiadał i pobiegł w las a ja podjadę trochę dalej i zatrzymam się na parkingu, tak też zrobił podjechałem na parking i już policja prawie za mną podjechali do mnie (a było ich trzech ) i pytają się gdzie kolega oczywiście powiedziałem ze nie wiem i ale tez nie chciałem głupka udawać ze nikogo ze mną nie było (moze i tu zrobiłem błąd ze nie szedłem w uparte ale w sumie ich było trzech wiec tak jakby 3 świadków ) i doczepili się do skutra dałem im dowód i ubezpieczenie ale nie miałem portfela z dowodem osobistym. okazało się ze przegląd i OC jest juz rok po terminie. Więc zabrali dowód, spisali mnie i kazali mi dostarczyć dowód na komendę (pozwolili mi skuterem dojechać do domu).Kiedy juz do nich przyjechałem i dałem dowód oraz prawko wypisali mi mandat za kolegę ze jechał bez kasku i nawet nie chcieli dyskutować tylko pytali sie czy przyjmuje mandat albo do sądu nie widziałem co robić i przyjąłem dali mi 100 zł i 4 pkt. wyzwałem ich i pojechałem do kolegi zeby z nim uzgodnić co robimy powiedział mi czy zamierzam zapłacić, bo on też ma mandat w wysokości 50 zł i juz 8 mcy nie płaci za niego i nic do niego nie przychodzi oraz ze nie musi płacić go bo się uczy. I nie wiem co robić czy zdzierać z niego tą stówkę czy faktycznie nie płacić bo uczę się i skuter nie jest na mnie, troche i moja wina bo gdybym miał wazne oc i przegląd to by nic nie zrobili i co robić ?
XMadoxx
Świeżak

Postprzez Insekt » 17/5/2013, 17:21

Mam pytanie, dlaczego ich wyzwales?
r6 2001 -----> cbr 1000rr 2014
Insekt
Świeżak

Postprzez adamadamus » 17/5/2013, 18:02

Ciesz się, że ci nie zabrali skutera na parking.
Pomyśl:
jazda bez OC
jazda bez ważnego przeglądu technicznego
jazda z pasażerem bez kasku

to czy 100 zł i 4 pkt. to dużo?

Koledze przez 8 miesięcy nie przysłali wezwania? To przyślą po 11 a biorąc pod uwagę twoją i twojego kolegi pilność to niewykluczone, że kolega zapodział mandat albo zgubił i gada głupoty.
adamadamus
Świeżak

Postprzez XMadoxx » 17/5/2013, 18:11

bardziej byłbym zadowolony z jakieś porady co robić ale jak już tak Cię to ciekawi to chociażby dlatego że zamiast dać pouczenie, zrozumieć mnie ze nie mam miejsca w skuterze zeby wozić drugi kask skoro mój się nie mieści, ze to tylko taki przejazd z głową z zachowaniem zasad ruchu, dać mi się wytłumaczyć a nie zadawać tylko pytania w taki sposób jakbym był śmieciem a on Bogiem i dlatego ze nie każdy ale większość wywyższa się jeżdżąc samochodem z napisem policja. Chcesz więcej ?
"Gdy dwaj robiÄ… to samo,to nie jest to samo" Terencjusz
XMadoxx
Świeżak

Postprzez XMadoxx » 17/5/2013, 18:17

pomyślałem i cieszę sie ze nie zabrali skutera na parking tylko nie rozumiem o co Ci chodzi "a biorąc pod uwagę twoją i twojego kolegi pilność to niewykluczone, że kolega zapodział mandat albo zgubił i gada głupoty." z tego co zrozumiałem chodzi Ci o to ze uciekam z lekcji zamiast się uczyć ? bo jeśli tak to się naucz czytać bo napisałem ze była godzina wolna więc nie będę siedział jak debil w szkole czekając na kolejną lekcję kiedy jest tak fajnie na zewnątrz. I rozumiem z twojej odpowiedzi ze powinienem zgarnąć od kumpla 100 zł i zapłacić tak ?
XMadoxx
Świeżak

Postprzez mati22252 » 17/5/2013, 18:44

Mandat prędzej czy później z ciebie ściągną. Będziesz miał jakiś zwrot podatku lub przyślą komornika. Za brak OC jeżeli to zgłosili do UFG a to nie był tylko brak kwitka możesz spodziewać się kolejnego mandatu. Mandat mogłeś dostać od 20 do 500 zł za brak kasku i po 50 za brak każdego dokumentu więc i tak łaskawie cię potraktowali. A pouczenie może i byś dostał gdybyś się przyznała a nie ściemniała, że sam jechałeś że się pomylili.
mati22252
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Boshi » 17/5/2013, 18:53

Mandat ściągną od ciebie tak czy inaczej, jak nie teraz to za jakiś czas o to się nie bój. Martwiłbym się jednak OC.. Bo tu kary są dużo wyższe niż sam mandat.
Zastrzeżenia na PW.
Boshi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Throttle » 17/5/2013, 19:33

Też martwiłbym się bardziej o OC. Jak rok nie ważne to 5 tys. kary.
Throttle
Świeżak

Postprzez XMadoxx » 17/5/2013, 19:39

mati22252 nie tak do końca ściągnął bo jeśli nawet by komornik wbił do mnie to nic mi nie zrobi bo nie mam nic na siebie a jak minął 3 lata to może mi co najwyżej buźki dać, myślę ze nie zgłoszą bo w sumie kwitek był czyli skuter był opłacany a poza tym tylko rok nie był opłacony więc chyba mandatu kolejnego nie dostane (ale mogę się mylic ) wiem ze az tak źle mnie karą nie potraktowali ale ile im ja naściemniałem powiedziałem tylko ze nie wiem gdzie jest bo juz poszedł. a tak na marginesie chyba o kimś myslisz bo piszesz raz tak a raz tak :)
"A pouczenie może i byś dostał gdybyś się przyznała a nie ściemniała, że sam jechałeś że się pomylili."

Boshi no jak te 3 lata minÄ… to nic mi nie zrobiÄ….

"Martwiłbym się jednak OC.. Bo tu kary są dużo wyższe niż sam mandat." ale jak zgłoszą do UFG czy jak pojadę opłacić OC i czy muszę opłacić OC tez za tamten rok czy tylko za ten ?
XMadoxx
Świeżak

Postprzez Boshi » 17/5/2013, 20:01

Podaj przepis mówiący o 3 latach? ponadto twoi rodzice mają na wszystko faktury by udowodnić, że owe rzeczy należą do nich?

Nie miałeś OC?- kwalifikujesz się do kary. Co z tego, że miałeś nieważny świstek..
Zastrzeżenia na PW.
Boshi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Throttle » 17/5/2013, 20:13

Boshi napisał(a):Podaj przepis mówiący o 3 latach? ponadto twoi rodzice mają na wszystko faktury by udowodnić, że owe rzeczy należą do nich?

Nie miałeś OC?- kwalifikujesz się do kary. Co z tego, że miałeś nieważny świstek..

Jeśli przez 3 lata nie dostanie żadnego pisma o uregulowaniu kary to taki mandat podobno się przedawnia w innym wypadku trzeba płacić.
Throttle
Świeżak

Postprzez XMadoxx » 17/5/2013, 20:28

Throttle "Jak rok nie ważne to 5 tys. kary." wiesz to z jakiegoś konkretnego źródła czy tylko tak od kogoś słyszałeś ?
XMadoxx
Świeżak

Postprzez XMadoxx » 17/5/2013, 20:35

ale tą karę to zapłacę jak policja zgłosi to do UFG czy jak np. będę chciał ubezpieczyć skuter to wtedy mi karę dadzą ? bo to skuter jest zarejestrowany na ojca to on będzie płacił karę jak coś . a co do mandatu to kolega rok starszy też raz nie zapłacił mandatu i nawet komornik był ale ze nic do niego nie należało to i nic mu nie zrobił
XMadoxx
Świeżak

Postprzez Harakiri 7 » 17/5/2013, 20:36

Throttle napisał(a):Jeśli przez 3 lata nie dostanie żadnego pisma o uregulowaniu kary to taki mandat podobno się przedawnia w innym wypadku trzeba płacić.

Kumasz roznice mandatu a roznice miedzy dlugiem administracyjnym ?

Mondat niezaplacony moze zostac wyslany do sadu. Nastepuja zupelnie inne przedawnienia wiec te 3 lata to mozna sobie w gumofilce wsadzic.

XMadoxx napisał(a):większość wywyższa się jeżdżąc samochodem z napisem policja. Chcesz więcej ?

...ściągnął bo jeśli nawet by komornik wbił do mnie to nic mi nie zrobi bo nie mam nic na siebie a jak minął 3 lata to może mi co najwyżej buźki dać,
no jak te 3 lata minÄ… to nic mi nie zrobiÄ….

Nie, no jezeli uwazasz, ze jazda fura z napisem Policja jest wywyzszaniem sie, to chaba jednak masz jakis problem, pewnie dlatego jezdzzisz kiblem, bo niechcesz sie wywyzszac.

Spij wiec spokojnie, tylko nie zapomnij dac nam za 3 lata znac ile odsetek zaplaciles.

Juz za sama jazde kolegi bez helmu dalbym Ci pelna pajde, punktow tez bym dorzucil, moze nauczylo by Cie to troche rozumu.

:wink:
Harakiri 7
Bywalec

Postprzez XMadoxx » 17/5/2013, 21:05

"Mondat niezaplacony moze zostac wyslany do sadu. Nastepuja zupelnie inne przedawnienia wiec te 3 lata to mozna sobie w gumofilce wsadzic. "

weź się ogarnij mandat który dostałem jest KREDYTOWANY i w chwili gdy go podpisałem stał się prawomocny i jeśli nie zapłacę to komornik ma trzy lata na ściągnięcie grzywny a jeśli nic nie mam na siebie to z czego weźmie kasę więc po 3 latach nic mi nie zrobi.

"Nie, no jezeli uwazasz, ze jazda fura z napisem Policja jest wywyzszaniem sie, to chaba jednak masz jakis problem, pewnie dlatego jezdzzisz kiblem, bo niechcesz sie wywyzszac. "

widzie ze mało kumaty jesteś więc nie będę komentował i wyjaśniał tego co napisałem
XMadoxx
Świeżak

Postprzez Boshi » 17/5/2013, 21:13

XMadoxx Ty czytasz w ogólę moje posty.... Twoi rodzice mają na wszystko w domu faktury, że do nich należą rzeczy? Jeżeli nie mają, komornik uzna, że to nie jest ich i może sobie taką rzecz zabrać.
Zastrzeżenia na PW.
Boshi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez XMadoxx » 17/5/2013, 21:34

a rozumiesz to ze są takie rzeczy których komornik nie moze zagarnąć, czyli rodzice nie muszą posiadać na wszystko faktury min. przedmioty urządzenia domowego, pościel, bielizna, ubranie codzienne,to co do mnie nie nalezy itp. a jeśli chodzi o poważniejsze rzeczy np. samochód itp. to posiadają faktury
XMadoxx
Świeżak

Postprzez XMadoxx » 17/5/2013, 21:36

ale mniejsza z tym czyli powinienem zgarnąć stówkę od kolegi zapłacić mandat i ubezpieczyć skuter tylko co z tym OC kiedy zapłacę to kare ?
XMadoxx
Świeżak

Postprzez Harakiri 7 » 17/5/2013, 21:41

Boshi napisał(a):.... Twoi rodzice mają na wszystko w domu faktury, że do nich należą rzeczy?

Nie tlumacz mu, bo on i tak wie lepiej. Pozatym u nich w domu niema nic co bylo by warte
100 zl. :mrgreen:

:wink:
Harakiri 7
Bywalec

Postprzez XMadoxx » 17/5/2013, 21:46

dobra nie waze zapłacę ten mandat ale co z tym OC ? jak z tego co sie dowiedziałem za jeden rok 5 tys
XMadoxx
Świeżak

Następna strona

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

na górê