Zobacz wÄ…tek - Czy dwusuw ma termostat??
NAS Analytics TAG

Czy dwusuw ma termostat??

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Postprzez supra1991 » 3/7/2007, 09:12

tylko skad mam wziac ta serwisowke szukalem ale nie ma!! Popatrze na filr paliwa bo nie patrzalem!! a mi dochodzi do 5% skali i juz nie chce dzialac:/
supra1991
Świeżak

Postprzez Manhatan » 3/7/2007, 10:44

simonw napisał(a):Zaufaj mi ze 2T na prawde szybko idzie zgrzać. Technicznie jest to silnik o wiele sprawniejszy niz konstrukcje 4T, pracuje szybciej, oddaje wiecej,rozgrzewa sie w mgnieniu oka

Coś Ci się pojebało chyba. To silniki 4T są sprawniejsze niż 2T, dlatego, silniki 2T znajdziesz głównie w małych pojemnościowo motocyklach, pilarkach, kosach spalinowych. Gdyby 2T był sprawniejszy to prawdopodobnie to jego by wsadzano do większości pojazdów. Sprawniejszy od silnika 4T jest już tylko silnik wankla, stosowany chyba w niektórych Mazdach. Niestety z jego trwałością jest nie mały problem.

No ale wracając do problemu. Wejdź na jakąś stronę ze świecami i tam są podane wszystkie parametry świecy i przy okazji informacja dla jakiego motocykla jest dany model świecy.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Manhatan
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez supra1991 » 3/7/2007, 11:18

To szukalem juz ale tego modelu gilery nie ma:/ jak by ktos znalazl byl bym wdzieczny za link do strony:) pozdro
supra1991
Świeżak

Postprzez musieli » 3/7/2007, 13:52

Manhatan napisał(a):
simonw napisał(a):Zaufaj mi ze 2T na prawde szybko idzie zgrzać. Technicznie jest to silnik o wiele sprawniejszy niz konstrukcje 4T, pracuje szybciej, oddaje wiecej,rozgrzewa sie w mgnieniu oka

Coś Ci się pojebało chyba. To silniki 4T są sprawniejsze niż 2T, dlatego, silniki 2T znajdziesz głównie w małych pojemnościowo motocyklach, pilarkach, kosach spalinowych. Gdyby 2T był sprawniejszy to prawdopodobnie to jego by wsadzano do większości pojazdów. Sprawniejszy od silnika 4T jest już tylko silnik wankla, stosowany chyba w niektórych Mazdach. Niestety z jego trwałością jest nie mały problem.

Dobra, może trochę OT ale zanim kogoś zaczniesz wyzywać od pojeb...ców to weź książkę do fizyki z 8 klasy i poczytaj o "sprawności" silników spalinowych.... Myslisz kolego, że dlaczego Honda wywala wagony pieniędzy nad zastosowaniem PGMFi w małych 4sówach??? (większość nowych skuterów Hondy do 125ccm jest wyposażona we wtrysk paliwa) Po to aby zaraz je przełożyć do 2sówów... Ehhhh... kocham poziom edukacji motocyklowej.
musieli
Świeżak

Postprzez musieli » 3/7/2007, 13:55

supra1991 napisał(a):To szukalem juz ale tego modelu gilery nie ma:/ jak by ktos znalazl byl bym wdzieczny za link do strony:) pozdro

Chłopie, weź moto pod pachę i podleć z nim do serwisu a nie dziwne rozprawki na temat co to może być... Może być świeca, może być cewka, może być gaźnik... a może poprostu silnik masz zajechany i jak się nagrzeje to powoli "staje dęba"...
musieli
Świeżak

Postprzez supra1991 » 3/7/2007, 14:21

Koles widze ze niezly cfaniaczek z ciebie !! po to jest te foru mzebyscie dawali pomysly na rozwiazaniu problemu a nie serwis!!!!!
supra1991
Świeżak

Postprzez musieli » 3/7/2007, 14:30

Hmm... czyżby reinkarnacja Krystjana Ochędalskiego w nowym wcieleniu???

To może być zbyt skomplikowany problem aby go rozwiązać Twoimi rękami przy pomocy porad z netu. Dla mnie to zawracanie dupy w wykonaniu małolata z banią w nosie i miodem w uszach. I cwaniaczek pisze się jak powyżej, szczeniaku.
musieli
Świeżak

Postprzez supra1991 » 4/7/2007, 00:23

A wiec termostat jest zepsuty nie zamyka obiego tylko caly czas jest otwarty!! jutro jade kupic nowy (jesli bedzie). Wymienie i zobacze co bedzie sie dzialo dalej:) pozdro dalsze informacje juz wkrutce:)
supra1991
Świeżak

Postprzez Manhatan » 4/7/2007, 11:55

musieli napisał(a):Dobra, może trochę OT ale zanim kogoś zaczniesz wyzywać od pojeb...ców to weź książkę do fizyki z 8 klasy i poczytaj o "sprawności" silników spalinowych.... Myslisz kolego, że dlaczego Honda wywala wagony pieniędzy nad zastosowaniem PGMFi w małych 4sówach??? (większość nowych skuterów Hondy do 125ccm jest wyposażona we wtrysk paliwa) Po to aby zaraz je przełożyć do 2sówów... Ehhhh... kocham poziom edukacji motocyklowej.

A tobie kilka lekcji czytania ze zrozumieniem... Gdzie napisałem, że jest po****? Wskaż mi dokładnie, że nazwałem go pojebanym, a wypłacę Ci równowartość nagrody nobla (jak to mawia mój nauczyciel od Fizyki)
Pozatym przecież napisałem, że sprawność silnika 4T jest większa od sprawności 2T więc o co Ci znowu chodzi? Teraz praktycznie wszystkie motocykle produkowane są na wtryskach paliwa, więc to nie jest żadna nowina. Honda sama zapowiedziała już, że rezygnuje z produkcji silników 2T i zajmuje się wyłącznie produkcją i udoskonalaniem 4T. Możliwe, że chce przecierać nowe szlaki, przez co może zyskać większą liczbę potencjalnych nabywców. Może dzięki nowym technologiom to Honda stanie na szczycie producentów motocykli. Stąd to wywalanie pieniędzy na PGMFi i inwestowanie jedynie w silniki 4T. Nikt tego nie robi dla zabawy, tylko dla pieniędzy...

Aha, zanim zaczniesz wyzywać kogoś od szczeniaków to popatrz na siebie... :lol:
Manhatan
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez musieli » 4/7/2007, 15:18

Manhatan napisał(a):Coś Ci się pojebało chyba.

Mówisz i masz.

Manhatan napisał(a): To silniki 4T są sprawniejsze niż 2T

Może chodzi Ci o to, że są powszechniejsze??? Sprawność silnika spalinowego to miara zdolności do przekształcania jednej enregii w drugą. Generalnie dwusuwy osiągają dużo wyższą moc jednostkową - co wynika z jednego taktu pracy na jeden obrót wału korbowego (w czterosuwie jeden takt pracy przypada na dwa obroty wału). Więc mówiąc językiem trochę naukowym - 2suw ma większą sprawność niż 4suw.

Pomijam kwestię, że tak czy inaczej silniki spalinowe (czy to 2 czy 4suwy) osiągają sprawność na poziomie średnio 30% (poza Vanklem, który ma trochę powyżej 50%). Więc naturalnym jest dążenie do napędu elektrycznego ze względu na jego sprawność, która sięga w dzisiejszych czasach 95-98%.

PEACE
musieli
Świeżak

Postprzez Manhatan » 4/7/2007, 17:50

No to w takim razie nauczyciel na Fizyce nam tłumaczył odwrotnie :| Byłem przekonany na 100%, że jest odwrotnie, bo to była jedna z nielicznych lekcji na jakiej słuchałem :)

A jeśli chodzi o to
Coś Ci się pojebało chyba.

to nie znaczy, że on jest po****, tylko, że coś mu się pomyliło :wink: Ale to chyba teraz bardziej chodzi o mnie, więc zwracam honor :oops:
Manhatan
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 4/7/2007, 22:03

Ok, peace ;)
dziekuje za taka szybka reakcje - oczywiscie 2T ma wyzsza sprawnosc i dla tego kiedys probowano toto udoskonalic, obecnie najlepszym silnikiem bylby silnik rotacyjny Wankla, jednak zuzycie elementow (krawedzi) wirnika sprawia ze mimo fantastycznych parametrow jeszcze troszke brakuje ;)

Tak jak bylo napisane - 2T - wysoka sprawnosc, wieksza moc z tej samej pojemnosci, wyzsza temperatura pracy, wieksze cisnienie (sprezanie), szybsze zuzywanie czesci, apetyt na paliwo

podobnie 4T - mniejsza sprawnosc, mniejsza moc (z takiej samej pojemnosci jak 2T), nizsza temperatura, mniejsze zuzycie czesci, zupelnie inne smarowanie, nizsze cisnienie w cylindrze, mniejszy apetyt na paliwo.

Do tego prostsza konstrukcja ukladu wydechowego w 4T i rowna, spokojna praca. 2T sie wyrywa i rzuca, szczegolnie jak nie jest dobrze wywazone cos :)
Jesli idzie o auta w 2T to oczywiscie hamowanie silnikiem odpada z powodu duzego kola zamachowego...

To chyba koniec wykladu na temat - do tego widze i milo jestem zaskoczony ze znany jest silnik wankla ;) dobrze to swiadczy jednak o Was. A elektryka, coz... miod.
Elektryczny bierze ile potrzebuje, po prostu. Jakby powstaly nowe typy ogniw potrafiace szybko sie doladowac, miec o wiele wieksze pojemnosci i nie ulegac tak szybkiemu zyzyciu, czemu nie - scig na prad, a w domu albo przed wyscigim na torze, podpinasz ladowarke w ogon ;P
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Sojer » 6/7/2007, 22:09

Witam nie wiem moze żle pisze ale moze to byc wina tłoka to jest tzw zjawisko "puchnięcia" miałem cos takiego w Jawie 250 to jest wtedy opcja aby zmienic tłok albo zrobić szlif cylindra radziłbym również sprawdzić pierścionki moze sa za ciasne moze to jest powód... pozrawiam
Sojer
Świeżak

Postprzez supra1991 » 7/7/2007, 21:29

Pierscienie sa dobre. Ja jestem pewien ze to jest wina termostatu bo caly czas jest otwarty i silnik sie zagrzac nie moze. Juz czekam na nowy jak go wymienie to napisze czy chodzi czy dalej to samo:) Pozdro
supra1991
Świeżak

Postprzez simonw » 7/7/2007, 21:46

Ale w 2T na prawde na drugim obiegu i TAK sie zagrzeje i tak - szybko dosyc dodajmy :)
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Manhatan » 7/7/2007, 22:20

Daj go mi, to Ci go zagrzeje... :twisted:
Manhatan
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 7/7/2007, 23:54

Dokladnie 2-3 minutki na N-ce i chwila jazdy albo szkola Dr.Manhattana
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez Manhatan » 8/7/2007, 09:22

simonw napisał(a):szkola Dr.Manhattana

Nieee... bo jeszcze będą podejrzenia, że jestem Dr. Mientus pod innym wcieleniem :shock: :lol: :lol:
Manhatan
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 8/7/2007, 10:09

kto wie, kto wie ;)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

na górê