Zobacz wątek - Kilka pytań eksploatacyjnych
NAS Analytics TAG

Kilka pytań eksploatacyjnych

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Kilka pytań eksploatacyjnych

Postprzez qadrat » 14/5/2013, 12:43

Motocykl to Suzuki RF900.

1. Wentylator - często po zgaszeniu motocykla wentylator nadal pracuje i dopóki nie schłodzi silnika to się nie wyłącza. Gdy wyłączę kluczyk, wiatrak również stanie. Lepiej jest poczekać, aż się wyłączy i dopiero wyjąć kluczyk, czy może nie ma to znaczenia?

2. Kranik. Wcześniej miałem motocykle, w których na kraniku było ON, RES i PRI. Tutaj mam ON, RES oraz OFF. Czy po zgaszeniu motocykla przy dłuższym postoju wymagane jest przekręcanie kranika w pozycję OFF? Czy nie ma to znaczenia? Motocykl wyposażony jest w pompę paliwa.

3. Temperatura - podczas jazdy trasą temperatura dochodzi tylko na jakieś 20% skali zegara. Podczas pracy na postoju dojdzie max do połowy i wentylator nie pozwoli, żeby poszła wyżej. Czy to oznaka, że termostat do wymiany? Czy może w przypadku motocykla to normalne? W samochodzie mam zawsze tak, że temperatura po rozgrzaniu jest na połowie i obojętnie czy jadę, czy stoję, nie idzie ani w górę, ani w dół.
BMW F650 Funduro.
qadrat
Świeżak

Postprzez Black-Ghost » 14/5/2013, 14:03

1- Poczekaj aż wentylator się wyłączy.

2- Nie ma to znaczenia. To nie WSK i nie grawitacyjny system paliwowy.

3- być może w ogóle nie masz termostatu przez co moto ma się ciężko zagrzać, temp podczas jazdy powinna oscylować w granicach 70-90C ;)
Black-Ghost
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê